Årets bästa spel 2014

Året 2014 närmar sig sitt slut och vi på Varvat fortsätter på en tradition som det anstår alla spelsidor med lite självaktning. Vi tänkte nämligen åter igen utse årets spel. Den här gången gör vi det lite annorlunda jämfört med tidigare år. Istället för flera olika kategorier så har vi bestämt oss för att lista de fem bästa spel vi spelat under året. Precis som tidigare år skall vi också lista årets största besvikelser.

2014 har varit ett mycket bra spelår. Det är det första hela året som vi fått njuta av den nya generationens konsoler. I somras kom också Xbox One till Sverige, vilket har gjort att utbudet av bra spel ökat ännu mer.

Här följer redaktionens fem bästa spel. Notera att vi valt att inte ta med nyutgåvor av gamla spel, något som annars varit spelutgivarnas favoritsyssla under 2014.

5. Far Cry 4

The-Mighty-Elephants-of-Far-Cry-4-News-G3AR-600x300

Ubisoft har under året släppt ett antal större titlar. En del bättre än andra. Bäst av alla blev dock helt utan konkurrens Far Cry 4, ett spel som tog det bästa ur serien och satte in det i den snyggaste sandlådan vi skådat på länge. Även om Ajay Ghales äventyr i det bergiga Kyrat inte har den djupaste story vi sett så lyckas Far Cry 4 ändå sätta sina spår i spelaren.

Det finns inget spel under året jag spenderat så mycket tid med som Far Cry 4. Jag har rensat utposter, uppgraderat vapen, jagat djur och beundrat omgivningarna ett otal timmar i detta mästerverk. Det är ändå märkligt att samma spelstudio, Ubisoft Montreal, kan släppa två spel samma år som skiljer så mycket i perfektion. Då tänker jag givetvis på fiaskot med Assassin’s Creed Unity.

4. Super Smash Bros. Wii U

screen-5

Bakom ett kaos av blåa sköldpaddsskal, lasersvärd och släggor gömmer sig ett polerat och hållbart fightingspel som är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Det är trallvänligt, sockersött, skojigt och virrigt, men det är också brutalt, hämningslöst, nördigt och balanserat. Alla kan ha roligt, precis som det skall vara när det kommer till Nintendo, samtidigt som somliga kan ta det på blodigt allvar, precis som det skall vara när det kommer till fighting.

Super Smash Bros. Wii U lyckas på något fantastiskt vis destillera så mycket Nintendo i spelet att det är svårt att tro att någon annan än självaste Nintendo har utvecklat det. Det visar att andra kan Nintendo lika bra som Nintendo själva och att lite distans kan vara det som behövs för att skapa en riktig fullträff.

3. Middle-earth: Shadow of Mordor

Middle-Earth-Shadow-of-Mordor

Under ett årtionde där allt som rör Sagan om Ringen fått en unken lukt av alla kaninslädsdragna trollkarlar och tunnsurfande dvärgar är det skönt med ett äventyr som vägrar rätta sig i leden. Det är smutsigt, mörkt och det kommer göra rejält ont att besegra Mordors starkaste trupper.

Tuffa strider med varierade kompositioner av fiender gör det till en fröjd att med iskall likgiltighet lemlästa orch-kaptener. Det innovativa Nemesis-systemet ger det ett personligt djup och tar bort känslan av meningslöst nötande. Det starkaste jag tar med mig från Middle-earth: Shadow of Mordor är den spelglädje och den känsla av makt min växande styrka ger. Vi ser med glädje fram emot de oundvikliga uppföljarna och hoppas de slipar till handlingen tills nästa installation.

2. Shovel Knight

screen_09

Det var bättre förr, är ett beklagande ordspråk som mer antyder på nostalgi än att saker och ting faktiskt var bättre förr. Shovel Knight är ett mästerligt exempel på att det var bättre förr, utan att för den delen vara gammal och opraktisk. Det är ett utmanande spel i sann 8-bitarsanda och skulle kunna vara det sista NES-spelet. Shovel Knight är modern retro när den är som allra bäst.

Shovel Knight är en riktig 8-bitarshjälte, jämställd med Samus, Link och Mega Man. En gamer som tror sig ha spelat alla mästerverk från sin barndom bör tänka om! Om vi haft kategorier i år skulle Shovel Knight vara den självklara vinnaren av Årets Retro.

1. Dragon Age: Inquisition

DAI_GOTY

Dragon Age: Inquisition var en i ett led av uppföljare som skulle ta 2014 med storm och bli argument för den nya generationens konsoler. Men där andra spel fortsätter att upprepa stereotyper och representationer slog Inquisition ned i jämställdhetsdebatten som en förargad drake under efterdyningarna av #gamergate.

Många var spelen under 2014 som skulle kunna kandidera som årets spel. Dragon Age: Inquisition vinner priset i år inte bara för att det är ett fulländat episkt rollspel med drakar och magi, utan för att det är det enda seriösa försöket att göra ärliga representationer av kvinnor och minoriteter. Tre av de fyra rådgivarna i inkvisitionen är starka kvinnor, en av huvudkaraktärerna är helt och hållet homosexuell och han är fantastisk! En annan fantastisk karaktär är transvestit. Aldrig någonsin gör spelet skillnad på vilket kön eller sexualitet spelarkaraktären är. Att fler spel inte har samma inställning till kön och läggning är helt förbluffande.

Dragon Age: Inquisition är årets spel och den vinsten tar det med drakar, svärd, magi, feminism och sexualitet.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.