DOOM fyller 25 år och här händer det grejer

DOOM var vid ett tillfälle i historien installerat på fler datorer än självaste Windows. Det är än idag en gigantisk franchise som rönt stora framgångar hela vägen. Här är en liten kortis om seriens förflutna och lite mer om dess framtid.

Bethesda har lagt upp en hyllningsvideo till DOOMs ära. Originalet fyller 25 i år och då vill man belysa alla moddar, portar och andra obskyra vrår i franchisens historia. Och det är något DOOM har mycket av. Utvecklarna id Softwares öppna hållning gentemot nytt innehåll och en källkod som är skapt för att vara lätt att porta har gjort DOOM till ett namn utan dess like inom spelvärlden.

It runs DOOM

DOOM är även en av de mest portade mjukvarorna någonsin, har internet upplyst mig om. Konstaterandet att något kan spela DOOM är ett väl vedertaget meme sedan ett gott decennium tillbaka. Men minst lika imponerande som kod portning till allt från oscilloskop till tvättmaskiner, är de officiella DOOM-portarna till diverse spelmaskiner genom tiderna. YouTube-kanalen Stop Skeletons From Fighting har gått genom ett par intressanta exempel i två videor (se nedan) och självklart är inte Digital Foundry främmande för samma koncept.

SIGIL

John Romero själv, DOOMs främste formgivare, firar för sin del jubileet med att släppa SIGIL, en spirituell uppföljare till DOOMs fjärde episod. SIGIL är ett gratis innehållspaket till det första spelet och kommer att innehålla nio nya singelspelarbanor, kompletterade av lika många nya dödsmatchbanor. Det planerade släppet är i mitten av februari och kommer att kräva ett registrerat exemplar av originalspelet för att kunna spelas.

En intervju med mannen, myten, legenden själv finns att läsa på dennes hemsida (vem kunde tro att Romero var en Mac-person?).

På tal om portar

Panic Button har dagen till ära släppt en finurlig patch till DOOM på Nintendo Switch. Switch-versionen stödjer nu videoinspelning och tillåter dig att lägga människor du nyligen spelat med online på din vänlista. Det hela rundas av med sedvanliga prestandaförbättringar. DOOMs arv verkar med andra ord ligga i goda händer.

Och just det: anslut dig till Slayers Club på Bethesdas hemsida om du vill ha en exklusiv Zombie DOOM Slayer-skin till DOOM Eternal när det lanseras. Tänker du ta dig en extra vända om helvetet så här i jubileumstider?

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.