Förhandstitt: Ryse: Son of Rome PC

Ryse: Son of Rome var ett av de spel som släpptes till Xbox One på releasedagen. Vi på Varvat fick chansen att testa det redan förra åter då Microsoft stolt visade upp sin nya konsol i Sverige för första gången på 2013 års Gamex-mässa. Vi imponerades av grafiken den nya generationens maskiner presterade och även om vi endast fick lira ett väldigt nerskalat demo så gav det en aning om vad spelet gick ut på.

Nu är det snart premiär för Ryse: Son of Rome till PC. Spelet släpps närmare bestämt den 10 oktober och vi har fått möjlighet att spela en förhandsversion av Ryse.

Ryse: Son of Rome har fick ett ganska svalt mottagande både bland recensenter och spelare när det släpptes till Xbox One. Kritiken bestod i att spelet var allt för cyniskt och ihåligt med en allt för tunn bakgrundshistoria. Många ansåg att utvecklaren Crytec hade hastat ihop spelet för att hinna få det färdigt till releasen av Xbox One. Nu, mer än ett år efter att spelet släpptes för första gången, så hoppas många att Crytec hunnit rätta till de tidigare problemen och istället leverera ett episkt och genomarbetat historieäventyr.

Förhandsversionen av Ryse: Son of Rome är en ganska skral historia. De flesta alternativ i menyerna är låsta och vi har ingen möjlighet att spela kampanjen. Istället får vi nöja oss med Timeline-läget där endast två kapitel är tillgängliga.

Det första kapitlet heter ”The Beginning” börjar med att en förtvivlad och småfet Nero springer i panik genom sitt sammanstörtande palats. Utanför pågår ett krig mellan barbarer och romare. Det är här vår hjälte äntrar scenen. Med ett kort svärd och en trogen sköld skall du som centurion Marius Titus kämpa dig fram till palatset och skydda Nero från de anfallande styrkorna.

Crytek_Ryse_Son_of_Rome_Rome_Screenshot

En av de stora snackisarna inför releasen av spelet till PC har varit möjligheten att köra Ryse i 4K-upplösning. Detta kräver givetvis att du har en skärm som klarar 4K, något jag tyvärr saknar. Grafikinställningarna i förhandsvisningsversionen är något nerskalade, jag kan till exempel inte välja upplösning på texturer, utan de är låsa till ”Låg”. Spelet är dock fortfarande riktigt snyggt och scenerna från Roms gator slår mig med häpnad. Tyvärr hinner du sällan stanna upp och njuta av omgivningarna.

Numera är det en standard att samla på sig XP i spel och Ryse är inget undantag. Tyvärr har jag ingen större nytta av alla erfarenhetspoäng. Jag levlar snabbt upp till nästa nivå, men tyvärr ger det mig inga nya egenskaper. Åtminstone inte i förhandsversionen. Här och var gömmer sig också samlarföremål som jag inte heller kan utnyttja i spelet, men det är detaljer som med största sannolikhet löser sig när jag spelar fullversionen.

Som standard så styr du Marius Titus med hjälp av tangentbord och mus. Personligen tycker jag att standardkontrollerna fungerar bra men det är inga problem att ändra mappningen i inställningsfönstret. Av gammal vana kopplar jag in min Xbox-kontroll till datorn och precis som sig bör så känner spelet direkt av att en ny handkontroll finns ansluten. Menyer styrs därefter av knapparna på Xbox-kontrollen. Även de är lätta att mappa om även om standarduppsättningen faktiskt är att föredra.

Många spelare har klagat på den platta kampanjen och oengagerande storyn i Ryse: Son of Rome. Tyvärr har vi som sagt inte fått möjlighet att testa denna del av spelet. Jag tvivlar dock på att Crytec har skrivit om spelets manus och vi kan säkerligen räkna med en identisk historia som den vi såg på Xbox One. Striderna består till större delen av button-mashing, men de är snyggt gjorda, om än väldigt blodiga.

Efter några timmar med förhandsvisningen av Ryse till PC så kan vi konstatera att det är ett av årets klart snyggaste spel. Miljön är väl genomarbetad och får åtminstone mig att längta efter mer. Jag har tyvärr inte kunnat spela kampanjen, men jag blir absolut nyfiken på vad det var som ledde fram till att Marius Titus blir en mytomspunnen krigare. Crytec levererar ännu ett snyggt spel och vi är nyfikna på hur set slutliga resultatet kommer att se ut. Risken finns dock att med samma, oengagerande manus som vi såg i Xbox One-versionen så kommer mottagandet att bli ganska svalt även för PC-versionen.

[youtube id=”BMQIWCjyJ6g” width=”600″ height=”350″]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.