Vi testar Xbox One

Det är svårt att missa de stora bolagen Sony och Microsoft på Kistamässans golv. De har båda påkostade montrar som verkligen tar plats bland alla mindre utställare. Med ljud, ljus och enorma skärmar försöker man locka till sig Gamex-besökare.

Konkurrensen är stenhård mellan de nya konsolerna Xbox One och Playstation 4 och intresset är skyhögt. Det märks inte minst på de enormt långa köerna till de båda företagens montrar där nyfikna gamers i alla åldrar vill testa nästa generations spelteknik. Det är första gången som man visar upp den nya tekniken i Norden och Varvat har testat båda spelmaskinerna.

Stora, klara skärmar

Vi fick först chansen att testa Xbox One från Microsoft, konsolen som skall ta över kronan efter flaggskeppet Xbox 360. I en ytterst medveten strategi så har man kopplat upp Xbox One på enorma 55-tumsskärmar med kristallklar HD-upplösning medan Xbox 360 demonstreras på små skärmar i monterns ytterkanter. När man ser hur dessa konsoler presterar sida vid sida så förstår man hur enormt mycket tekniken har utvecklats på de åtta år som gått sedan lanseringen av 360. Helt plötsligt ser grafiken på 360 väldigt föråldrad ut och när man ser samma version av Fifa 14 på de olika systemen så kan man inte undgå att imponeras. Publiken i den nya versionen är mer levande än någonsin och nu känns det som att vi inte är långt ifrån fotorealism i spel.

Det spelet vi satte tänderna heter Ryse: Son of Rome, ett Xbox One-unikt spel som utspelar sig på Coloseum i Rom. Som muskulös gladiator har du två uppgifter på arenan; överleva och underhålla den sjukt kräsna publiken. Spelet är ett i många avseenden klassiskt hack’n’slash där man med sitt korta svärd skall mutulera sina fiender så fantasifullt som mögligt. Det lilla vi får se av spelet avslöjar ingen story över huvud taget och det känns väldigt mycket som ett demo. Grafiken är helt klart imponerande, men under min korta tid framför skärmen så upplevde jag en del konstiga grafiksläpningar i spelet.

DSC_0528-1024x682
Handkontrollen känner vi igen från föregångaren.

Det faktum att vi faktiskt inte får se själva konsolen gör att några av oss ställer sig frågan om det verkligen är Xbox One vi spelar eller om handkontrollerna i själva verket är kopplade till datorer så som de var under E3. Microsoft själva hävdar bestämt att det faktiskt är Xbox One vi spelar och vi kan inte göra annat än att lita på dem.

Under Gamex har man fyra spelstationer med Ryse, Fifa 14, Forza 5 och Dead Rising 3. Det sistnämnda är ett under av valfrihet. Själva bakgrundsstoryn är kanske inte så upphetsande; överlev zombieattacken. Det som gör spelet unikt är sättet man skall överleva på. Med hjälp av saker du hittar i spelvärlden så skall man skapa vapen, det ena mer fantasifullt än de andra. Vad sägs exempelvis om en katt med en motorsåg på ryggen eller en eldkastare fäst i en rullstol? Det lilla jag hann se får McGuyer att framstå som en novis i sammanhanget.

Hur känns det?

Men hur är då upplevelsen av Xbox One? Imponerande måste vi ändå säga. Kontrollen känns tyvärr inte så nyskapande. Den är i stort sett identisk med sin föregångare och saknar sociala funktioner. Den omtalade möjligheten att med ett enda knapptryck kunna växla mellan tv och spel är tyvärr inget vi får testa. Däremot så har handkontrollen ökat markant i vikt, vilket faktiskt gör att den ligger riktigt skönt i handen, ännu skönare än sin föregångare. Den helt omarbetade vibrationstekniken är också lite häftig då till och med knapparna vibrerar vid spel. De analoga styrspakarna sitter bekvämt placerade och det känns som om det inte skall bli några större problem att sitta långa spelpass framför Xbox One.

Ändå känns det som om Microsoft inte riktigt vill stoltsera med sitt nya flaggskepp riktigt ännu. Känslan är att man inte vågar löpa linan ända ut. Det tunna spelutbudet och avsaknaden av faktiska konsoler visar att man förmodligen har en del att jobba på innan releasen. Det är kanske därför man valt att vänta med att släppa Xbox One till nästa år.

1 Kommentar

  1. Åhhh hoppas det inte blir en flopp. Svårt att säga om de vill överraska eller ”dölja” XD

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.