Game Boy fyller 30 år idag – Grattis säger vi på Varvat!

Game Boy firar tredubbelt i år. Ända sedan starten 1989 har apparaten fängslat miljontals människor världen över. Varvats tre skribenter redogör sina minnen från tiden när Game Boy var på alla ungdomars läppar.

Idag, den 21 april, är det 30 år sedan Game Boy såg dagens ljus i Japan, men det skulle dröja mer än ett år innan den handhållna konsolen skulle nå oss i Europa. Ni som kan er spelhistoria vet att Game Boy långt ifrån var Nintendos första bärbara maskin. Det anrika företaget började göra sig ett namn bland gamers i början av 80-talet tack vare sina små spelmaskiner Game & Watch. Game Boy blev dock den fösta maskinen där det blev möjligt att byta spel via kassetter. Nintendo lyckades rida på vågen efter NES som tagit spelvärlden med storm och succén med den nya, bärbara konsolen blev omedelbar.

Jonas minns Game Boy

Min familj var en av de första i området som skaffade en NES julen 1987. Kvarterets ungar satt uppkrupna i radhusets soffa och tittade fascinerat när pappa spelade Super Mario Bros. Självklart ville jag ha en Game Boy när den släpptes i slutet av 1990. Så blev aldrig fallet och istället fick jag låna min bästa kompis konsol när han tröttnat. Vi spelade i stort sett bara Golf och det blev snart en kamp om vem som kunde prestera lägst score.

Så här såg ett Game Boy-spel ut anno 1990. Golf lirades för fulla muggar back in the days.

Vi hade kommit på att om vi startade om maskinen då vårt slag inte var helt perfekt så fick vi en ny chans att slå. Scorerna blev så småningom sjukt låga och jag tror att vi lyckades spela en runda på -21, något som egentligen inte borde vara möjligt. Ödet för just den konsolen blev omskrivet i lokaltidningen då den plötligt exploderade i händerna på min kompis kusin.

Robert minns Game Boy

Jag fick min första Game Boy (Color) på julafton 1999. Detta var i samband med att Nintendo lanserade Pokémon i Europa som tidigare hade tagit Japan med storm. Med Pokémonkassetten instoppad och power-knappen påslagen slungades jag direkt till en helt ny värld som kom att sluka oceaner av min tid. Att min Game Boy dessutom hade färg inbyggd gjorde upplevelsen inte sämre. Pikachu blev min trogna följeslagare under skolgården när rasterna ringdes ut.

Efter ett tag och några ytterligare spel senare började manicken alltmer samla damm i byrålådan. Men vid längre resor var den alltid en trogen följeslagare som väl kom till pass när några timmar skulle slås ihjäl. Game Boy blev en inkörsport till det portabla spelandet senare i livet, bland annat med Playstation Portable och Nintendo DS.

Så här såg en Game Boy Color ut anno 1999. Pokémon var mitt första GB-spel.

Daniel O minns Game Boy

Jag minns min första Game Boy. Det var av den mer färgglada typen, en Game Boy Colour (eller Color för er jänkare) i indigolila med ett Pokémon Blå. Detta var en födelsedag för snart tjugo år sedan. Redan samma sommar blev jag av med den när jag tog med den ut och lekte med vänner. Dess minne fick leva vidare när jag sedan köpte en Game Boy Advance, men mer om det en annan gång.

Så här såg Daniels GBA ut anno 2001.

Jag har alltså nästan aldrig spelat på en originalkonsol. De flesta kassetter jag kom över spelade jag långt senare på ovan nämnda GBA och den enda originalmaskin jag någonsin ägt var en sliten grön en som jag bytte till mig för, passande nog, ett gäng Pokémon-kort. Så jag var lite sen på bollen, men inte sen att uppskatta allt Game Boy har inneburit för bärbart spelande – framför allt dess utveckling. Den må heta 3DS eller Switch numera, men vi vet alla att Game Boy lever vidare med nytt namn och identitet. Grattis på födelsedagen, gamle vän. I år korsar vi båda 30-strecket och jag ska se till att beta av rejält i din bakkatalog. Det är det minsta jag kan göra för att visa min uppskattning för dig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.