Sex grymma spelsoundtrack

Musiken är en obligatorisk del till PC- och konsolspel. Genom den kan skaparna utstråla känslostämningar eller moment som ska belysas lite extra. Det är ingen no brainer att spelbolagen har åtskilliga kompositörer anställda för att frambringa den bästa tänkbara spelmusiken. Här listar Robert några av sina personliga låtfavoriter.

Inside the Castle Walls – Super Mario 64 (Nintendo 64)

Super Mario 64 var min första kontakt med Nintendo 64 när konsolen släpptes i Sverige mars 1997. Helt plötsligt kunde man spela den tjocka rörmokaren i 3D med allt vad kontrollen innebar i rörelsefrihet. För en tioåring var resultatet rena himmelriket. Inte ett tillfälle försattes att prova spelet på de demostationer som fanns utplacerade på det lokala shoppingcentret Överby i Trollhättan när morsan skulle storhandla.

Den trudelutt som verkligen introducerade undertecknad till mästerverket var ”Inside the Castle Walls”, just precis när Mario öppnade dörren och knallade in i slottet. Känslan av nyfikenhet, utforskande och välkomnande slog över mig som en tsunamivåg. Nu var det dags att besegra Bowser och hitta alla 120 stjärnor! Än idag kan jag höra tonerna när tankarna far tillbaka till den där marsdagen för över tjugo år sen.

The Old Cyber Steel Mill – Contra 3: Alien Rebels / Super Probotector (SNES)

Super Nintendo var den första konsol som införskaffades i familjehemmet i slutet av 1993. Ett av de spel jag senare skulle stifta bekantskap med var Contra 3: Alien Rebels (Super Probotector i Europa). SNES var känt för sitt ljudchip som kunde leverera braskande audiovisionella slingor i 8-kanaler samtidigt. Detta drog det nämnda spelet nytta av, speciellt på den tredje banan som fullkomligen exploderade av hetsiga synthstråkar.

Musiken blev ett bränsle att fortsätta striden framåt, trots alla fiender som ploppade upp till höger och vänster. Jag kände mig mäktig och visste precis var skåpet skulle stå när högtalarna pumpade ut låten som ekade i hela rummet. Att Contra 3: Alien Rebels i efterhand korats till ett av de bästa SNES-spelen är fullt förståeligt. Men desto mindre uppmärksammad är spelets soundtrack som än idag är en klass för sig.

Ada’s Theme – Resident Evil 2 (Playstation)

Resident Evil 2 är en tidlös klassiker och kanske det bästa spelet i hela Resident Evil-serien. Jag får aldrig nog att hylla denna kronjuvel som levererar den ena minnesvärda scenen efter den andra. Bortsett från skräcken och atmosfären är musiken den pusselbit som gjorde spelet så bra. Av alla stycken i den musikaliska skattkistan måste jag välja Ada’s Theme. Den är vacker och tragisk på samma gång och får symbolisera mycket av innehållet i Resident Evil 2.

Escape – Metal Gear Solid (Playstation)

Metal Gear Solid var den sista stora produktionen innan Playstation gick i graven vid millennieskiftet. I Hideo Kojimas filmiska spionuniversum har en grupp terrorister kuppat en militärbas i Alaska och kräver en gigantisk lösensumma för att inte spränga världen i atombitar. In skickas agenten Solid Snake för att hantera situationen och besegra det nukleära hotet genom robotrampen Metal Gear REX.

Denna technothriller fick mig bokstavligen att tassa på tårna när fienderna skulle undvikas till varje pris. Spänningen var olidligt stark när Snake smög sig genom korridorerna. Men allt var ingenting när slutstriden mot Liquid nalkades. Plötsligt var det på blodigt allvar och musiken likaså. Det kändes som om jag hade hela världen på mina axlar och att minsta misstag kunde få ödesdigra konsekvenser. Kort sagt är strofen ett av de mest nagelbitande stycken som komponerats till ett konsolspel.

Stage 1 – Batman: Return of the Joker (NES)

Batman: Return of the Joker var en medioker titel som hade passerat under radarn – om det inte vore för spelets soundtrack. Den här slingan får nästan öronen att lossna av välbehag. Att slåss mot jokern har aldrig varit mer behagligare för en audiofiliskt lagt spelnörd. Enjoy!

Act on Instinct – Command & Conquer (PC)

Command & Conquer slog käkbenet ur led av hela strategigenren när spelet lanserades 1995. Westwood Studios visste hur en slipsten skulle dras när världen gjordes om till ett slagfält mellan GDI och Brotherhood of Nod. Vem minns inte superpansarvagnen Mammoth Tank eller skurken Kane som aspirerade på världsherravälde?

När spelet pulades ned i familjens Windows 95-PC var detta den första låt som ekade från dumburkens högtalare. Det var som att få en spruta adrenalin injicerat direkt i blodet och in till hjärtat. Jag minns inte hur många gånger Act on Instinct repeterades i låtlistan under alla sessioner som befälhavare. Om det är någon slinga som får symbolisera militär industriellmusik så är det denna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.