Gamescom: En handfull lovande titlar

Mängden nyheter från årets upplaga av Gamescom fyller våra digitala brevlådor till brädden. Sorlet från mindre titlar dränker ut varandra, medan de stora titlarna (Starfield, Tekken 8, Modern Warfare III med flera) fullkomligen badar i strålkastarljuset. Här följer ett axplock av titlar med potential som kan vara värda att hålla utkik efter i framtiden. Vilket osökt påminner om att flera av dessa återfanns i presentationen Future Games Show 2023 (som visades tidigare i veckan och kan återses här). Med det sagt, här är fem av de utvalda.

Phantom Spark

Ett extremt stilrent, futuristiskt racingspel i samma ådra som Wipeout och F-Zero. Phantom Spark låter dig dock främst gå i envig mot enskilda motståndare i den typen av racing som ska vara lätt ta till sig, men svår att bemästra. Förutom att vara en duell snarare än ett race med flera deltagare, har spelet också egenheten i en asymmetrisk multiplayer som kan vara både online och på delad skärm. Dess ljusa neonfärger drar onekligen blicken till sig, men dess premisser håller uppmärksamheten kvar.

Phantom Spark utvecklas av Coatsink (Jurassic World: Aftermath, Onward) och isländska gröngölingarna Ghosts under utgivaren Thunderful och har en planerad release på PC (Steam) och Nintendo Switch under 2024.

Farewell North

Mooneye Studios (Lost Ember) har utvecklat ett öga för pittoreska landskap och fin arkitektur av den i spelvärlden. De agerar nämligen utgivare åt flera spel som kombinerar dessa landskap med ett distinkt lugn. Det senaste i ordningen är Kyle Banks Farewell North.

I Farewell North spelar du som en Collie och hens husse med uppdraget att återställa världens färger. Världen ifråga är en skärgård fylld med berg, dalar, vatten, ja till och med ett antal mänskliga strukturer. Världen befolkas även av monster, så en helt friktionsfri resa lär det inte bli.

Kyle Banks är dessutom en intressant karaktär i sig att fördjupa sig i. Bara en snabb Goolge-sökning ger digitala fotspår så långt tillbaka som 2013 och inkluderar ett Instagram-konto om professionell tyngdlyftning och en utvecklarblogg med massvis av programmerarlingo. Men det mest konkreta är ändå hans YouTube-kanal, som även den fungerar som ett utvecklingsdokument. Farewell North var presentabelt redan för två år sedan, och ser bara mer och mer redo ut att sätta tänderna i. Det ser ut att bli någon gång 2024, med Steam som enda bekräftade plattform än så länge.

Luna Abyss

Brittiska Bonsai Collective står för denna obehagliga överraskning: Luna Abyss. Det här är något så udda som ett kulregn sett ur förstapersonsperspektiv, med ett flottigt lager skräck över sig. Den typen av skräck som nästan inte verkar designad för att vara det, men som definitivt är påtaglig.

I trailern möts vi av ett gigantiskt, väggmonterat huvud som frågar vad vår protagonist tycker om sin cell. Det blir uppenbart att vi snart kommer få gå utanför den, i sökandet efter något detta kroppsfjärmade huvud söker. För varje framgångsrikt uppdrag dras ett antal dagar bort från domen som satte oss i cellen. Och med över 9 000 dagar som startpunkt finns här eventuellt gott om uppdrag att anta.

Luna Abyss siktar på release på både PC och konsoler, men något datum har vi inte ännu. Dock en demo som kan laddas ned via Steam.

The Time I have Left

Om sex timmar är du död. Vad gör du innan det är slut?

Låter som en rätt deppig premiss att skapa spel på, men den spanska 10-mannastudion GROUND låter inte det hindra dem från att ge sig i kast med uppgiften. The Time I have Left är ett berättelsedrivet problemlösarspel med turbaserade strider som för tankarna till japanska rollspel. En ung hjältinna vid namn Aline med distinkt anime-eska drag cementerar den kopplingen. The Time I Have Left inbjuder dock med denna unika kombination av genrer och sin mörka cyberpunkiga rendering av Colony 7, den dystopiska anrättningen Aline ämnar rymma från.

Den här titeln må inte ha ett särskilt stort team bakom sig, men de har jobbat på under tre år redan. Som konceptprov klarar The Time I Have Left alla första intryck med bravur. Flera upplåsbara och gömda delar, valbara karaktärsförmågor och en djupare story som kan kräva fler genomspelningar sätter verkligen The Time I Have Left på den mentala kartan. Spelet ska släppas på PC någon gång under nästa år.

Lysfanga: The Time Shift Warrior

I juni i år utannonserade Quantic Dream (Heavy Rain, Detroit: Become Human) en ny utgivargren med namnet Spotlight by Quantic Dream. En av de första frukterna av detta initiativ är nu snart mogen, och dess namn är Lysfanga: The Time Shift Warrior (två andra är Under The Waves och Dustborn – det förstnämnda släpps redan på tisdag). Utvecklaren är en relativt ny studio vid namn Sand Door som skapades av nyexaminerade studenter. Passande för spelets namn är tidsmekanik en central del av spelupplägget: Du spolar ständigt tillbaka i tiden för att kunna slåss tillsammans med tidskloner av dig själv.

Lysfanga: The Time Shift Warrior har uppenbara likheter med spel som Hades, Apotheon och Lara Croft and The Guardian of Light, men ser ut att kunna skapa sig en egen fålla att kunna frodas i. Release blir det tidigt 2024 till PC (Steam och Epic).


Bland den skog av utannonserande som är årets Gamescom ser dessa ut som hallonsnåren och smultronbuskarna bland alla träd. Och jag vet inte med er, men jag är riktigt sugen på bär.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.