Glömda gamla spel del 9: Backpacker 2

Det här är näst sista delen i serien om glömda gamla spel. Denna gång ska vi ta oss ut i världen med summa pengar och en flygbiljett i handen. Hur många länder hinner du besöka på kortast möjliga tid?

Under andra halvan 1990-talet slog CD-ROM:en som interaktivt medium igenom på bred front. Ett av koncepten var att kombinera nytta med nöje och få in ett pedagogiskt budskap i samma vända för unga konsumenter. Spelet Backpacker från 1995 tog spelaren ut på en jordenruntresa bland allsköns äventyr och pussel som skulle lösas under resans gång. Två år senare släpptes Backpacker 2 som hade en mer vuxen approach med fler resvägar och mer funktioner att välja på.

Hela världen framför dina fötter

I rollen som ressugen backpacker ska du resa kors och tvärs över planeten på så kortast tid som möjligt. Ena stunden var det Oslo som lockade för att i nästa styra kosan mot Floridas soldränkta stränder. För att få råd med resandet måste du tjäna pengar, vilket kan göras i form av jobbannonser som visas upp som symboler på skärmen (eller att ringa en anhörig och tigga pengar). Ju mer jobb du klarar av, desto mer utökas kassan med fler destinationer att välja på.

Jobben som skulle klaras av innehöll frågor om yrket med diverse minispel som skulle kluras ut med minsta möjliga marginal. Klarar du av att svara rätt på tillräckligt många frågor får du ett certifikat som kan användas för att söka liknande arbeten. Ju mer ”certar” du samlar på dig, desto mer växer din poängsumma när resandet ska sammanfattas i slutet. Svarar du fel på jobbfrågorna dras en summa pengar tills ställningen är noll. Med andra gäller det att hushålla med slantarna så att kassan räcker hela vägen ända fram till mål. 

En gammal klassiker

Backpacker 2 blev en personlig favorit som gick varm på datorn under flera år. Jag minns än idag alla korta musiksnuttar, de oväntade händelserna med en svart figur som dök upp från ingenstans och inte minst alla souvenirer som inhandlades i tid och otid. Var det inte afrikanska masker så var det knivar, flaskor eller något annat krimskrams som stod uppradade i butiksshopen. Många andra delade min uppfattning då Backpacker 2 blev en storsäljare i hela Skandinavien med över en halv miljon sålda exemplar.

Sex år senare tillkom en tredje del som, enligt mig, inte alls höll samma klass som tvåan trots det utbyggda innehållet i en större färgskala. Har du redan ett exempelar eller precis kommer över det på någon fyndhörna så tveka inte en sekund att spela det. Se bara till att installera tilläggsprogrammet VirtualBox så att datorn kan läsa informationen från CD-skivan och emulera det gamla operativsystemet Windows 98. När så är gjort har du några timmars spännande speltid framför dig.

15 Delningar

4 Kommentarer

  1. Åhhh, nostalgi!!! Hur får jag tag i Backpacker 2???

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.