Glömda gamla spel: Polis

Har du alltid funderat på hur det är att vara polis i en mordjakt? Då är Vision Parks bortglömda klassiker från 1998 kanske något för dig. Finns tålamodet och noggrannheten för att göra vad som krävs i jakten på en mördare?

En ung kvinna orienterar i skogen. Plötsligt faller hon omkull och ser sig omkring. Några meter bort ligger en död människokropp och tecken tyder att det inte skett naturligt. Ett mord har begåtts! Klarar du som polis att nysta upp spåren och hitta mördaren? Så börjar premissen för Polis, ett strategispel där spelaren får rollen som poliskommissarie att försöka följa upp ledtrådar och få fram bevis som är tillräckligt starka att binda gärningsmannen till brottet. Du har ett team på x antal personer som ska tillsättas på olika uppdrag och assistera under en begränsad tidsram. Klarar du inte fallet innan tiden rinner ut är det game over och fallet läggs ned.

För att få fram underlag i din undersökning kan du förhöra misstänka gärningsmän och ställa dem mot väggen med frågor. En filmsnutt spelas upp och den misstänkte får berätta sin historia. Du kan även göra tekniska undersökningar på utvalda platser för att säkra bevismaterial och ytterligare knyta mördaren till dig. Att tänka strategiskt och jobba metodiskt är A och O för att lyckas. Samma regel gäller hur du använder dina kollegor som står till ditt förfogande. Vill du använda hela gänget på en och samma gång eller sprida ut folket jämnare under arbetsgången? En tekniker på ett särskilt intressant område kan visa sig ödesdigert i nästa om spåret visar sig inte leda någon vart. Vill du ha mer observation på en plats kan en spanare vara ett hett tips. Om du har magkänsla att en misstänkt kan vara skyldig så finns valet att gripa eller göra en husrannsakan. Blir beslutet felaktigt bestraffas spelaren med resursavdrag i verktygslådan.

Skådisen Marcus Palm spelar blandmissbrukaren Mambo – en av de misstänkta i Polis 3: Vargspår.

Vision Park följde upp spelet med Polis 2: Någon ljuger (2000) och Polis 3: Vargspår (2001). Båda spelen hade ett litet större upplägg med fler tekniska funktioner att underlätta polisarbetet. Till exempel kunde spelaren nyttja en stresstest i Polis 3 för att se hur den misstänkte reagerade i form av en mätare när en viss fråga ställdes i förhörsrummet. När mätaren toppades var utfrågningen avklarad men kunde fortsätta följande dag om något mer intressant fanns att hämta hos vederbörande.

Gillar du Beck-filmerna kan Polis vara ett spel för dig som älskar svåra nötter att knäcka men bör undvikas om du ej har sinne för att observera, leta och dra logiska slutsatser. Kanske hittar du någon utgåvan i en second-hand butik eller på Tradera om något exemplar fortfarande finns kvar från millennieskiftets glada dagar på PC-fronten.

0 Delningar

6 Kommentarer

 1. Har Polis 3 men kan inte få det att fungera med Virtualbox.
  Nån som vet en lösning?

  Svara
 2. Var kan man hitta detta spelet these days?

  Svara
 3. Vet inte ens om det går. Testa Tradera eller kanske Facebook Marketplace

  Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.