Glömda gamla spel: The Punisher (2004)

Robert fortsätter sin serie kring glömda spel. Den här gången tar sig gubben an seriebolaget Marvels våldsamma massmördare The Punisher i spelform.

En mordisk ensamvarg gör entré

The Punisher är en seriefigur som ursprungligen skapades av det amerikanska seriebolaget Marvel 1974 som en bifigur till Spindelmannen. Serien kretsar kring den före detta marinsoldaten Frank Castle som får sin familj mördad under en picknick i samband med en maffiarelaterad avrättning. Frank överlever attentatet och svär att hämnas genom att döda alla brottslingar i sin väg. The Punisher blev uppmärksammad för sitt våldsamma innehåll och är en av få publikationer i Marvels regi där (anti)hjälten inte har några superkrafter att lösa sina problem – förutom tillgång till massiv eldkraft.

Efter att figurerat i fyra tidigare spel (samt två filmer) fick Castle äntligen göra debut i ett ”riktigt” dataspel som gavs ut 2004 till PC och konsol. Den här gången fick produktionen en story som baserades på tidigare serieförlagor av den mordiske dödskalleknutten. Frank är återigen ute hetluften för att göra processen kort med sina antagonister – på värsta tänkbara vis.

Döda så kreativt som möjligt

Vanligtvis skjuter du ihjäl dem eller mosar dem i närstrid. När en fiende är nere för räkning kan spelaren föra vederbörande till en plats som markerar förhör/avrättning. Under ”förhöret” pumpar Frank den arme saten på värdefull information under bestialisk tortyr. Efter att proceduren är avklarad träder massakern i kraft. Vad sägs om att banka sönder skallen med ett pianolock eller slänga in det blivande liket i en stationär flismaskin?

I sin helhet hade The Punisher inget att erbjuda. Spelmekaniken var en enda stor transportsträcka i att döda så många skurkar som möjligt. Uppdragen är extremt enformiga med en design som verkligen inte krävde speciellt mycket av teamets talang under utvecklingen. Det är en sak att porträttera en brottsbekämpande massmördare i en tidskrift och en annan att skapa ett spel av en sådan ensidig karaktär. Trots det är The Punisher ett av de bästa spelen som gjorts kring denna deprimerande figur. Har du tur kan du hitta spelet på Tradera eller Blocket för en hundring eller två.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.