Halo 4: Forward Unto Dawn

Mycket har hänt sedan vi för första gången fick se Master Chief i Halo till Xbox. I dag finns det ett flertal spel och filmer som kan tillgodose vårt nästan omänskliga sug efter att få spöa aliens.

Halo 4: Forward Unto Dawn är ingen ny film, den släpptes i början av 2012 och har sedan dess blivit överöst med nomineringar och priser. Vad jag har förstått så är det tyvärr många där ute (inklusive jag) som har missat detta mästerverk. Så en dag bestämde jag mig i brist av andra sci-fi-rullar att ge den en chans. Ett val som visade sig vara ett av de bästa jag gjort när det kommer till film.

Utan att avslöja för mycket så handlar det ganska kort om Thomas Lasky som är den där typiska, lite smått rebelliska eleven som inte gillar att följa sin överordnades direktiv. Han har så mycket hjärta för det han gör men det är ingen som ser eller uppskattar det. Laskys liv är en mörk och dyster historia, sorgen av att han har förlorat sin bror som stred i kriget på Andesia och att han inte riktigt kan leva upp till sin pappas gamla standard gör Thomas liv tufft. Speciellt när han vet att han har så mycket mer att ge.

fud1
Thomas Lasky och hans vänner.

Det är en helt vanlig dag på militärskolan och ingen kan ana att deras värld kommer att rasa samman inom loppet av några minuter. En okänd utomjordisk ras attackerar inte bara anläggningen utan hela jorden, människans försvar står chanslöst och folket dör som flugor. När hoppet är som lägst och de stirrar döden i vitögat så får vi skåda en av de häftigaste scener  vi sett i en film, Master Chief tittar in på en visit och börjar slakta utomjordingarna i brutal ultrarapid och gåshuden blir permanent. Den har inte lagt sig än. 

Jag spelade de första Halo-spelen med mina vänner men det var aldrig något jag fastnade för så det har bara blivit så att jag korkat nog blundat för hela serien av spel och filmer. Det ska dock sägas att jag blev så imponerad av denna film att jag starkt började överväga att spela igenom alla Halo-spel.

halo_forward_unto_dawn-600x300
Master Chief och Thomas Lasky.

Effekterna är välgjorda, Master Chiefs rustning är en exakt kopia av hur den ser ut i spelen och den är ruskigt välgjord. Budgeten låg på runt 55 miljoner svenska kronor och det syns att man tagit väl tillvara på varenda krona.

En speciell scen har etsats sig fast på näthinnan. Master Chief står öga mot öga med en utomjordisk varelse som är tio gånger så stor som honom själv. Man får inte se själva slaget men just den scenen, den sekunden, det ögonblicket när Master Chief står där och stirrar på denna gigantiska varelse och gör sig redo för strid. Just då sitter jag helt orörlig i soffan med munnen på vid gavel och dreglar nörd-saliv ner  på min tröja.

Halo 4: Forward Unto Dawn är en film som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den har fått hittills. Den är så välgjord och karaktärsutvecklingen är magisk. Halo 4: Forward Unto Dawn åker rätt in på min topp tio lista över sci-fi filmer någonsin.

[youtube id=”8NlQlNaJ2nk” width=”600″ height=”350″]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Min största skräck som liten var att jag skulle växa upp och glida ifrån mina kära spel men istället utvecklades mitt förhållande till spelandet och jag är nu mer inbiten än någonsin. Jag brinner för sportspel, adrenalinfylld racing och snygga FPS spel.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.