Artikeln är ett betalt samarbete:
Hur påverkas vi av spelen?

Idag är det knappast någon som inte förstår att vi påverkas av spel. När både vuxna och barn ser videospelen som legitim avkoppling är det alldeles uppenbart att vår vardag påverkas av nöjet. Den gamla debatten om huruvida videospel leder till aggressivitet eller inte gör det är fortfarande igång. Men det finns en hel del mer än så att säga om hur spelandet på nätverksspel och mer faktiskt påverkar oss.

Spel som avkoppling

Precis som musik och film kan upplevas som avkoppling kan en omgång World of Warcraft kännas som avslappnande för vissa. Det finns de som spelar på slots på Hajper Casino för att komma ner i varv medan andra möter schackspelare från världens alla hörn med en schack-app. Det här kan vara rätt så intensiva aktiviteter men de kan ändå upplevas som avslappnande.

För många är det vardagens bekymmer och måsten som leder till en känsla av stress. Den stressen försvinner när vi spelar. Särskilt då vi går in i en virtuell värld där vi får spela låtsaspersoner och för en stund leva helt andra liv. På så vis kan vi säga att spelen faktiskt kan påverka oss på ett avslappnande sätt rent mentalt.

Socialt eller inte…

En annan spännande fråga när det handlar om hur vi påverkas av spelen som en del av vår vardag är den sociala. När du sitter framför en skärm med hörlurar är du ju inte direkt tillgänglig för andra som finns i samma rum. Det kan ses som asocialt.

Men samtidigt kommer du ju att umgås med en massa virtuella vänner som du träffar via nätverket i spelet. Ni kanske jobbar i lag och då kan vi ju verkligen tala om en form av social tillvaro om än virtuell.

Spel kan leda till giftermål

Det är också känt att vänskap som börjar i spel kan utvecklas. Personer som lär känna varandra i nätverksspel träffas till sist på riktigt och blir också vänner i det verkliga livet. Folk har ju till och med gift sig efter att ha lärt känna varandra i spelens värld.

Om du spelar på ett visst spel och till sist gifter dig med en vän i spelet har det minst sagt påverkat ditt liv. Får ni barn tillsammans kan deras existens på sätt och vis vara ett resultat av att ni spelade Dota eller vad det nu var.

Frågan om spelens påverkan är väldigt viktig

Det är viktigt att inse att det numera är belagt att vi påverkas av spelen. Men vi behöver mer forskning om hur spelen påverkar, både på individnivå och nationell nivå. Vi behöver nog också inse att det i grund och botten handlar om en mycket större fråga än just spelen.

Hela den digitaliserade världen har ju förändrat hur vi lever. Den påverkar hur vi uppfattar möjligheter och hur vi löser problem. Det finns spel som är till för att utbilda. De kan användas i skola eller på arbetsplatser. I och med att vi är så vana vid den digitaliserade världen blir dessa verktyg otroligt viktiga då vi försöker uppnå resultat.

Kan vi leva utan?

Vid det här skedet är det nog svårt att se en värld utan datorspel och digitaliserad teknik. Vuxna kan knappast peka finger och säga till barn att de inte får spela. Särskilt inte när samma vuxna ägnar mycket tid åt diverse spelunderhållning.

Framtidens spelprodukter kanske kommer att förändras i takt med att vi förstår mer om hur våra hjärnor påverkas. Kanske går det att baka in tekniska funktioner som kan ha oerhört positiv effekt på både barn och vuxna.

Mer fokus på det positiva

Det är ju lätt att fokusera på negativa effekter av den digitaliserade världen och spel som att vi kanske inte längre är lika uppmärksamma på vad som händer i vår direkta omgivning. Men samtidigt är det här ett mycket spännande område.

Med mer kunskap om de positiva effekterna kan spelen bli ett viktigt verktyg i framtiden. Spelutvecklare kan ta fram särskilda spel som är till för barn som har svårt att koncentrera sig eller perfekta nätverksspel för föräldrar som har fått nog av vardagen. Det kan vara något som tar spelbranschen till helt nya nivåer.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.