Några Jul(kl)appstips

Vad passar väl bättre såhär när vintermörkret sänker sig och det tjoas om jul och mys i varenda tillgänglig kanal och buske och butikscheferna börjar grunna på om det är för tidigt att börja skylta om för påsk, än att dra sig undan en stund med en handhållen manick? Förutsättningarna för snöbollskrig och skidåkning tycks ändå vara bättre i medelhavs-området än i Sverige för tillfället. Inte minst är det populärt att packa familjen och åka bort en sväng, kanske till en ensligt boende faster som har samma TV nu som för 30 år sedan och inte skulle känna igen ett internet om det bet henne.

För att bistå läsare som kan komma att drabbas (de som redan åkt till faster har ju ingen uppkoppling) kommer här fem tips på spel till kloka telefoner och plattor, som utan inbördes rangordning bedöms kunna hjälpa julfirare i nätskugga att kura skymning i stugorna. Dessa spel har valts ut baserat på upplevd spelbarhet, hur länge de kan tänkas vara underhållande (med tanke på att det kan dröja tills det går att ladda ned nya nästa gång) och i någon mån också för att erbjuda större variation så att kanske fler i familjen kan få vara med. Apparna provades ut på en iPad 2, men de flesta lär ska finnas även till andra plattformar. Priserna har vid inköpstillfället varierat mellan 0 och 35 kr och spelens ålder varierar mellan ett par månader sedan släpp och flera år.

badlBadland har vunnit en uppsjö priser och har ett intressant multiplayer-läge.

Badland

I pusselplattformaren Badland styr du en liten bollformad varelse som kan flyga, krympa, växa och klonas, genom en skog full med steampunkskrot. Snyggt och utmanande. Men det som framför allt placerar spelet på listan är multiplayerläget, där upp till fyra personer styr små bollfigurer samtidigt på samma skärm och tävlar om att komma först i mål, eller åtminstone överleva längst.

vectVectrex är nästan så mycket retro det kan bli.

Vectrex

Spelkonsolen Vectrex var märklig på flera sätt. Den  tillverkades bara mellan 1982 och 1984, den hade inbyggd monitor (som brummade förskräckligt) och den använde vektorgrafik. Just på grund av vektorgrafiken har det inte precis drällt av emulatorer på det sätt som det har gjort med andra retrokonsoler som NES och Atari 2600. Vectrex-appen innehåller själva konsolen och en drös spel, vilket torde räcka över både jul och nyår eftersom flera av dem är rätt svårspelade och kräver träning för att få nån högre score.

icycIcycle – ytterligare ett pussel/plattformsspel med läcker grafik.

Icycle: On thin ice

Det är nu inte särskilt länge sen jag recenserade Icycle: On Thin Ice, så den som är sugen på detaljerna kan ju kolla där. I korthet är det emellertid frågan om plattformspussel med en naken man på cykel i vinterlandskap. Varje av de 20 banorna har 4 uppdrag varav en del är riktigt svåra. När alla 80 uppdrag klarats låses ytterligare 8 banor upp, så det finns troligen sysselsättning för minst ett par tre mellandagar.

enviEn björn i en bil kör runt i skogen och letar mat. What could possibly go wrong?

EnviroBear 2010: Operation Hibernation

Ett svårt och tramsigt spel med gammaldags grafik. Check. Men varför? Jo just för att det är svårt och tramsigt. Dessutom handlar det om en björn som skall gå i ide, och det är litegrann julrelaterat eller hur? Jag tänker mig annars att spelets främsta förtjänst i det aktuella sammanhanget är att flera personer kan tävla om vem som klarar flest spelomgångar på raken – en interaktiv jullek så god som någon.

machOm man spelar ett pek-och-klick-spel på en surfplatta, heter det bara pek-spel då?

Machinarium

Machinarium är ett (enligt mig) sanslöst charmigt litet spel från samma snubbar som gjorde de ganska knarkiga Samorost-spelen. Precis som i dem är det kluriga pussel, eleganta grafiklösningar och tjeckisk jazzmusik för hela slanten. Den som kör fast kan få tips, men bara genom att klara ett shoot-em-up-minispel. Kort sagt hjärngympa för hela familjen (särskilt som det finns möjlighet att ha flera spelomgångar sparade samtidigt).

Det var alla jul(kl)appstips för den här gången. God jul på er allihop, så hoppas vi på hårda och någorlunda fyrkantiga, (eller elektroniska och nedladdningsbara) paket!

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag gillar mest av allt de gamla spelen, och tidiga konsoler i all ära, men textbaserat och ASCII-grafik ligger också högt på listan. Moderna spel med retrokänsla går också bra om det kniper, och egentligen är det nog innovativitet med enkla medel som fascinerar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.