Ny bok visar upp konst från Sveriges ledande spelkonceptartister

Veteraner inom svensk spelindustri går samman för att lyfta fram kreatörerna och bildskaparna bakom det svenska spelundret!

För första gången någonsin samlas några av Sveriges mest talangfulla konstnärer inom fantasy och science fiction i en unik konstbok. Med var sin serie unika bilder – som alla skall tolka känslan av “det mörka norden” – eller “The Dark North”, samlas nu de bästa bildskaparna i ett koncept som skall lyfta ut deras konst internationellt.

Fem svenska bildkonstnärer kommer att delta i den nästan 200 sidor tjocka konstboken som får namnet The Dark North – Volume 1. Artisterna har alla tidigare medverkat som medkreatörer av stora svenska spelframgångar, fantasyromaner, bokomslag och serietidningar, skriver utgivaren i ett pressmeddelande.

– En av de saker jag älskat med mitt jobb som VD i Sveriges explosiva dataspelsbransch har varit att få jobba nära alla suveräna kreatörer som skapar de världar som ligger bakom det svenska dataspelsundret – och ge dem och deras talang möjlighet att synas. Med det här projektet gör vi deras bilder synliga för hela världen, säger Robert Henrysson, en av initiativtagarna till The Dark North-projektet.

I samband med lanseringen av boken lanseras även en bredare webbplats med bilder och produkter från artister från hela Norden. Det blir grunden till en satsning som kommer att följas upp med fler böcker innehållande ytterligare meriterade svenska och andra nordiska konstnärsnamn.

Teamet bakom boken består av erfarna entreprenörer och kreatörer inom svensk fantasykultur. Bland annat finns Fredrik Malmberg – en av veteranerna i svensk spelindustri och numera film- och tv-producent verksam i Los Angeles – som en av initiativtagarna.

– Det här hoppas vi är början på något stort. Jag tror att de visuella berättelserna som konstnärerna skapar inom ramen för The Dark North kommer att vara unika. Guldkornen tror jag till och med kan få uppmärksamhet i film och tv-branschen här i Hollywood. Visst vore det underbart om vi kunde skapa en språngbräda för dessa artisters verk ut i ett kreativt universum av film, tv och andra breda uttryckssätt?

I oktober lanseras boken till världen via en Kickstarter-kampanj. På hemsidan www.darknorthart.com beskrivs projektet ytterligare. Där kommer, från och med nästa måndag, en medverkande artist att offentliggöras per vecka fram till och med lanseringen av Kickstarterkampanjen.

Bokens utgivningsdatum planeras till våren 2016.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.