Artikeln är ett betalt samarbete:
Så lyckas du med SEO för din spelblogg

Det är populärt att blogga om spel, det är inte minst den här spelbloggen ett bevis på. Men hur gör du för att din spelblogg ska synas bättre på Google, och alltså få så många läsare som möjligt?

De frågorna och fler får du tydliga svar på precis nu.

3 bra SEO-tips för din spelblogg

 1. Skriv på rätt sätt.
 2. Bygg tillbakalänkar.
 3. Behärska teknisk SEO.

Nedan berättar vi om de SEO-tips vi precis nämnt i större detalj.

Lästips: Hos SEO-texter.se kan du läsa en längre version av denna artikel i deras ”vad är SEO-artikel”. Där tar de upp fler detaljer, men du ska samtidigt veta att denna artikel ger dig en bra förståelse gällande hur du lyckas med SEO inom spel. Så denna artikel är också läsvärd.

1. Skriv på rätt sätt och i rätt format

Att ha bra textinnehåll är det viktigaste som finns inom SEO, så du måste arbeta enligt bästa praxis inom textförfattning för att lyckas med din spelblogg.

Ta med det viktigaste först

En av de viktigaste sakerna är att du ska inkludera det viktigaste innehållet högst upp i artikeln. Du ska alltså arbeta enligt den upp-och-nedvända triangeln, som du ser ett exempel på nedan.

Skriv på ett enkelt sätt

En annan viktig sak är att du ska använda ett enkelt språk. Du ska skriva i klartext, alltså på ett sätt som majoriteten av alla läsare förstår. Det är förstås bra om du behärskar avancerad svenska, men när du skriver på en spelblogg ska du hålla det enkelt. 

Anledningen till det är förstås inte att läsarna är dumma, utan för att du ska se till att läsarna koncentrerar sig på vad du skriver och inte hur du skriver. 

Svara på sökintentionen

Alla artiklar och recensioner har en sökintention, det vill säga en anledning till att besökaren valt att ta sig till din webbsida. Om du skrivit en recension om ett nytt actionspel för Playstation vill besökaren sannolikt veta om spelet är värt pengarna och om grafiken är bra. 

Men då varje artikel du skriver har en unik sökintention går det inte att ge dig ett generellt råd. Men tumregeln säger samtidigt; ju mer du kan inom spel desto lättare är det för dig att svara på sökintentionen.

Idealt ska du svara på sökintentionen above the fold (”ovanför vecket”). För om du gör det ser du till att dina läsare får ta del av den viktigaste informationen i princip direkt.

2. Bygg tillbakalänkar

Att bygga tillbakalänkar är ytterligare en viktig del inom SEO. Tillbakalänkar, det vill säga länkar från andra webbsidor som pekar mot din webbsida räknas ungefär som en röst som säger att din webbsida är att lita på.

För att nämna ett exempel säger Varvat att SEO-texters artikel om SEO är en bra resurs. Det uppmärksammar i sin tur Google som gör så att SEO-texters artikel om SEO får en lite bättre ranking bland de andra sökresultaten som handlar om samma sak.

Förenklat finns det fyra sätt att bygga länkar, som du ser på bilden nedan.

Det är även viktigt att du skaffar länkar från starka webbsidor som verkligen får din spelblogg att ranka bättre.

Faktorer som avgör om en länk är stark eller inte

 1. Starka länkar kommer från sidor med auktoritet. Det vill säga sidor med starka länkprofiler och mycket trafik.
 2. Starka länkar kommer från sidor med relevans. Alltså från webbsidor som handlar om ungefär samma sak, som i detta fall en annan spelblogg.
 3. Starka länkar har en idealt utformad ankartext. Det vill säga en ankartext som beskriver var besökaren hamnar. 
 4. Starka länkar har dofollow-attribut. Alltså en text (kodremsa) inuti länken som säger att länken ska föra över länkkraft till din webbsida.
 5. Starka länkar är placerade högt uppe i texten. Detta då din länk således får procentuellt fler klick jämfört med om den hade haft en sämre (lägre) placering i artikeln.
 6. Starka länkar pekar mot dina viktigaste delsidor. Idealt delsidor du tjänar pengar på. 

3. Behärska teknisk SEO

När du lyckas med din tekniska SEO betyder det att Google har alla tekniska förutsättningar som krävs för att hitta och indexera (lägga ut på Google) ditt material. Så teknisk SEO är också viktigt.

De viktigaste sakerna inom teknisk SEO inkluderar att du:

 • Har en webbsida som laddas snabbt. Helst inom loppet av 2-3 sekunder, men idealt snabbare än så.
 • Har en webbsida som är anpassad för mobila enheter. Såsom smartphones och surfplattor.
 • Har en XML-sajtkarta. Det vill säga en ”karta och kompass” som Google använder för att förstå vad din webbsida handlar om.
 • Har ett fungerande SSL-certifikat. Alltså ett litet insticksprogram som ser till att dina besökare surfar säkert på din webbsida.
0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.