Historiens första nordiska mästerskap i CS:GO för damer

Går av stapeln 19 – 20 november i Göteborg
Svenska laget bestående av Johanna ”Monky” Nilsson, Jennica ”Jenkon” Sjögren, Matilda ”Millz” Bjurström, Leyla ”Noccaan” Basoda och Alexandra ”Twisted” Fredriksson.

Svenska E-sportförbundet presenterar Gothenburg Female Esport Open, ett evenemang för att lyfta e-sportande tjejer. 

– När vi började spela som unga så fanns nästan inga kvinnliga förebilder. Det var bröder, pappor och pojkvänner som var vår väg in. Nu är det vår tur, som landslagsspelare, att vara förebilder för unga tjejer och visa vägen, säger Tilde ”7licious” Byström, lagkapten för det svenska damlandslaget.

Helgen 19-20 november intar damlandslaget det nybyggda hotellet Quality Hotel The Weaver i Göteborg och bjuder in till mästerskap och olika aktiviteter. Alla nordiska länder är inbjuda till det historiskt första mästerskapet som de nordiska e-sportförbunden anordnar. Lagen Ninjas in Pyjamas, Astralis och Entropiq Queens kommer också att tävla under helgen. Det skriver Svenska E-sportförbundet i ett pressmeddelande.

– Vi tycker det är fantastiskt roligt att detta mästerskap för damer arrangeras här och vi ser det som en viktig del i vår e-sportsatsning framöver” säger Fredrik Sandsten, Key Account Manager kultur & e-sport, Göteborg&Co.

LAN och e-sportläger

På plats kommer även ett LAN och e-sportläger genomföras, med målet att bli världens största LAN för tjejer. LAN:et arrangeras av Area Academy med stöd av föreningen Female Legends.

– Female Legends är ett community för tjejer och icke-binära, och vi ser behovet av fler platser och evenemang som inkluderar. Att vi tillsammans med förbundet är med och arrangerar mästerskap känns fantastiskt, säger Mags Hyttsten, ordförande Female Legends.

Få tjejer ser sig som gamers

E-sporten växer och utgör en betydande del av ungas intressen men idag är det fler killar än tjejer som tar plats. Enligt olika undersökningar är e-sport och gaming det största intresset bland unga killar. Ungdomsbarometern anger att 35% av alla unga killar identifierar sig som ”gamer”, men bara 6% av tjejerna. 8% av Sveriges befolkning följer e-sport som sin idrott enligt Upplevelseinstitutets Sportnavigatorn 2021.

– E-sport kan utövas på samma villkor oavsett kön. Det som spelar roll är hur vi som organisation och med organisering av e-sport kan bidra till att alla känner sig välkomna, inkluderande, accepterade och representerade i e-sporten, säger Sammi Kaidi, interimsordförande, Svenska E-sportförbundet

Evenemanget anordnas av Svenska E-sportförbundet tillsammans med Svenska Spel, Nordic Choice Hotels, Logitech G, Inet, Female Legends, BIG Network, Area Academy och Göteborg & Co. 

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.