Krönika: Självlysande kondomer med Second Son

Denna text har kritiserats för att vara vinklad och kritiken är berättigad eftersom texten inte varit tydlig med att det är en krönika med åsikter som inte speglar hela redaktionen utan enbart skribentens. Vi ber om ursäkt för otydligheten och kommer i framtiden vara noggranna med att tydliggöra textens natur.

Igår dök det upp en intressant artikel i mitt nyhetsflöde som beskrev ett förhandsbokningserbjudande av inFamous: Second Son hos GameStop Italy som enligt beskrivning skulle innehålla två burkar Red Bull och ett paket självlysande kondomer.
Du läste rätt men i nuläget är det varken bekräftat eller förnekat om informationen stämmer. Produkten är i skrivande stund borta från GameStop och inget mer väsen har uppstått.

Oavsett om det här var ett försök att skada utvecklarna Sucker Punch Productions, utgivarna Sony eller om det här var ett ärligt misstag är inte relevant i diskussionen jag drar upp nu. Det intressanta är att det fortfarande förekommer skeva reproduktioner av könen i så stark frekvens. För drygt ett år sedan utannonserades en specialutgåva av zombiespelet Dead Island Riptide som kallades Zombie Bait Edition. För er stackare som förträngt händelsen och för de som olyckligtvis glömt det, innehöll utgåvan en 31 cm hög byst av en lemlästad, bikiniklädd kvinnokropp. Ramaskri spred sig och utgivaren Deep Silver fick utstå en skitstorm olik någon spelindustrin sett tidigare.

dead island rptide bust
Att det finns de som köpt denna vidriga utgåva får man väl acceptera men att bidra med en sån här produkt är sannerligen tråkigt och får mig att skämmas som gamer.

Och nu dök denna utgåva av kommande inFamous-spelet upp med ett innehåll som jag är säker på inte reflekterar spelets inramning eller budskap. Men den lyckas bra att förstärka föreställningen av den genomsnittliga gamern som kåt och speedad. Det är orättvist, för sanningen är långt ifrån sådan. Däremot förstärks koderna om genus i och med produkter likt dessa – för att inte tala om vissa spel i sig – som gör att föreställningar skapas och levs upp till.

Under 2012-13 var nog det hetaste samtalet inom spelbranschen den om mognad, jämställdhet och uppstigande. Mycket tack vare det sprudlande indieklimatet hade den pengahungriga industrin smittats med djupsinnighet och en vilja att utvecklas och lämna de dåliga föreställningarna från förr. Kvinnor fick ta plats både i skapandet och i materialet och de syntes i medierna positivt. Ändå förstörs kvinnosynen när konflikter uppstår i och kring ett spel. Viljan med Cortana i Halo 4 var att skapa en AI med kvinnliga egenskaper – så hon visualiseras som en kurvig snygging med kretsar kring hennes intima delar. Nya Tomb Raider ville återskapa en realistisk bild av Lara Croft – så de dödar henne brutalt i flera scener.

Att industrin inte lär av varandras misstag kan man tycka är puckat av en bransch som omsätter ofantliga mängder pengar och drivs av, vad jag antar är, människor med vett. När man heller inte kan vara konsekvent och ärlig med budskapen man skickar blir branschen aldrig kvitt de dåliga stämplarna. Önskan att bli ett med ”finkulturen” är ett skrattretande och patetiskt önsketänkande. Inte konstigt att folk ser på spel som pubertal underhållning och gamers som omogna och passiva soffrunkande töntar; industrin spottar ju ut spel som handlar om muskelknuttar som räddar lättklädda kvinnor.

second son condompack 2

Playstation 4 lanserades med budskapet att det är en spelmaskin för spelare. Enligt mig är ordet spelare ett könsneutralt laddat ord. Det är även så jag tycker ordet bör behandlas och reproduceras. Motsägelsefullt är det då när spel som inFamous: Second Son, ett av Playstation 4:s säljargument, representeras i ett paket som detta. Då blir ordet spelare – och varumärket Playstation – likställt med män som har en livsstil där sex, aggressivitet och makt är åtråvärt. Men det får också vanliga killar att tro att sex, aggressivitet och makt är åtråvärt.

inFamous: Second Son kommer exklusivt till Playstation 4 den 21 mars 2014.

Varvat har kontaktat SCEA för bekräftelse av denna utgåva och återkommer om de gör ett uttalande.

Källa: Eurogamer.net

 

0 Delningar

14 Kommentarer

 1. Det är verkligen sjukt. Håller med ditt tänkande helt! Vad blir spelvärlden om de tillåter indirekta nedvärderingar av kvinnor, och där brutaliteten blir en slags njutelse. Jag personligen föredrar spel där man spelar hjältar, som faktiskt är ute efter att förändra världen till någonting bättre.
  MVH

  Svara
 2. Eller så kan speltillverkarna få tillverka SIN produkt själva, så kan folk helt enkelt avstå från att köpa den om utformningen inte faller i smaken. Stör ihjäl mig på när nån grupp i samhället ska lägga sig i. Gillar du det inte? Läs då inte all tillgänglig fakta om det och hata ännu mer, gå till nått du gillar istället. Udda utgåvor är vad som gör samlandet kul.

  Svara
  • Ush, om man skulle ignorera allt som Etiken skriker är fel, så skulle världen snabbt bli mer skit än vad den är. Sådana här ”specialutgåvor” bör definitivt inte finnas, och det är bra att vissa människor engagerar sig för att få slut på dessa dumma idéer som är förtryckande och generellt vidriga.
   MVH

   Svara
   • Eller så hade inte världen vart så lättstött om rösterna som klagar vart lite mer vidsynta. Att skrika tills det jag tycker illa om försvinner känns som det sämre alternativet då det faktiskt finns folk som gillar det. Vem är jag att beröva dom från det? Vem säger att jag har rätt och dom har fel? Acceptera mångfalden istället för att försöka skapa linor överallt som folk tvingas balansera på om dom vill ha ”rätt”. Folk tar för lite ansvar. Det är lättare att säga ”den borde aldrig fått tillverkas” och beskylla nått internationellt företag än att säga ”ajdå, my bad. Det spelet borde inte jag låtit mitt barn köpa.”

    Svara
    • Så det är inte OK att ”klaga” på tillverkarna, men det är OK att klaga på de som klagar? ”Gillar du inte det? Läs då inte all tillgänglig fakta om det och hata ännu mer” – Om du stör dig på det som skrivs, kommentera inte då. – Samma sak.

     Det går inte att ändra människors åsikter, men stor respekt för VARVAT som visar att de inte stödjer sådana sjuka fördomar! <3
     MVH

     Svara
     • Tack så mycket för ditt stöd.

     • Tack för visat stöd!

    • Förlåt mig men jag tror att du helt missar vidsyntheten i både krönikan och kommentarerna som stödjer dem. Hur kan du tycka att det är dåligt att visa sitt misstycke med samhället och kulturen i medierna? Mångfalden du pratar om är så inkörd i sitt systematiska förtryck av kvinnor och reproducering av det manliga könet. Det tycker jag är respektlöst. Och när du klankar ner på röster som inte accepterar läget i kulturen och medierna tycker jag att du är respektlös.

     Svara
    • Förlåt mig men jag tror att du helt missar vidsyntheten i både krönikan och kommentarerna som stödjer dem. Hur kan du tycka att det är dåligt att visa sitt misstycke med samhället och kulturen i medierna? Mångfalden du pratar om är så inkörd i sitt systematiska förtryck av kvinnor och reproducering av det manliga könet. Det tycker jag är respektlöst. Och när du klankar ner på röster som inte accepterar läget i kulturen och medierna tycker jag att du är respektlös.

     Svara
     • Visst får man visa misstycke men att jämt kräva att det man inte gillar skall försvinna tycker jag är överdrivet och känns fel. Lite som folk som spontant hoppar på och spöar upp nån med ”fel” klädstil. Jag ser verkligen inte hur ett paket kondomer är kvinnoförtryckande. Är det inte en bra idé för båda könen att ha preventivmedel till hands? Båda parterna har lika stort ansvar att skydda sig och kondomer är trots allt det enda som förhindrar sjukdommar. Sen är ju spelet 16 eller 18+ om jag inte missminner mig så inte heller där ser jag nått fel. Hade dom delat ut kondomer i en upplaga som är från 7 år hade jag helt klart förstått ilskan men inte till en åldersgrupp som trots allt är sexuellt aktiv. Säljs något som har åldersgräns till yngre så är det inte tillverkaren som gjort fel.

     • Kondomer är självklart bra och är menat för både killar och tjejer men jag tror att vi pratar om olika saker. Du pratar om kondomens funktion, jag pratar om sammanlänkningen mellan spelet och kondomerna som används för att förstärka attraktionskraften i spelet. Dess produktutformning, dess budskap, inramning och signalerna de skickar. Jag pratar om effekterna de kan ha på våra värderingar.
      Det finns de som kan se på de här produkterna och tänka: ”Coolt, en zombieäten kvinnokropp i bikini” eller ”Häftigt, inFamous med några kondomer”. Men jag ser en morbid cementering av kvinnoförtryck, att de är kött som ska domineras och ätas (utgåvan heter ju Zombie Bait Edition). Jag ser uppmaning till en AXE-liknande fantasi, där sex och makt är åtråvärt (”A fill of energy for an explosion of pleasure” och ”Enjoy your power” står det på inFamous förpackningen).

      Självklart finns det de som inte läser in symbolerna och utformningen i produkter, de som bara tycker om att konsumera information och medier för dess underhållningsvärde. Och det är okey. Men lika självklart är det för de som analyserar kultur kritiskt och som oroar sig över dess effekter att uttala sitt missnöje och oro.

      Jag tycker det är viktigt att kunna förstå de bakomliggande mekanismer i medierna vi konsumerar, att man kan ta avstånd och bemöta dem på ett sätt där man har ett val att låta sig påverkas av dem eller inte.

      Hur som helst upplever jag att vi har skilda åsikter och svårt att förstå varandra men jag vill ändå tacka dig för ditt engagemang i texten. Det var mening att skapa dialog. Jag hoppas att du finner nöje i övriga texter här på Varvat.

 3. Ursäkta, men sen när ligger det bara i mannens intresse att använda kondom? Sen när är det bara män som kan dricka red bull?

  Och om Riptide skulle innehålla en lemlästad manstorso, skulle någon ens reagera?

  Det enda sexistiska i det här är eran tolkning av produkterna.

  Svara
  • Så kan det mycket väl vara. Självklart är TV-spel, skydd och drickor en lika stor rättighet för kvinnor. Det är något jag glatt förespråkar. Produkterna som nämns i texten är dock förmodligen riktade till unga män och är inramade på ett sådant sätt som förstärker den manliga bilden på bekostnad av den kvinnliga. Och jag tycker det är ett hån mot strävan efter jämställdhet, vare sig det gäller man/kvinna, sexualitet eller etnicitet.

   Svara
  • Så kan det mycket väl vara. Självklart är TV-spel, skydd och drickor en lika stor rättighet för kvinnor. Det är något jag glatt förespråkar. Produkterna som nämns i texten är dock förmodligen riktade till unga män och är inramade på ett sådant sätt som förstärker den manliga bilden på bekostnad av den kvinnliga. Och jag tycker det är ett hån mot strävan efter jämställdhet, vare sig det gäller man/kvinna, sexualitet eller etnicitet.

   Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.