Under SONY:s paraply har vi så klart inte bara PlayStation. Företaget har en lång historia med både ljud och bild sedan innan, som i dag kanske mest är synligt bland teveapparater och en handfull hörlurar/högtalare. Med INZONE verkar SONY sikta på att komma steget närmre specifikt gamers med olika stora plånböcker.
Monitorer
Draget att lansera nya monitorer påminner en om att det var rätt länge sedan en SONY-brandad monitor syntes till på marknaden för normala konsumenter (för professionell användning är en helt annan historia). Med INZONE lanserar SONY två nya gamingmonitorer: SDM-U27M90 och SDM-U27M30. För enkelhetens skull kallas de M9 och M3 respektive. Ju högre siffra, desto mer funktioner (och maffigare prislapp).
M9 är en skärm på 27 tum med 4K-upplösning och en bilduppdatering på 144 Hz. Skärmen har Full Array Local Dimming, alltså en bakgrundsbelyst skärm med LED-lampor som kan fininställa ljusintensiteten i upp till 96 dimningszoner. Detta med en LCD av typen IPS och en DisplayHDR600-certifiering (samt HDR10 och HLG), 1 ms GtG-svarstid samt stöd för nVidia G-Sync (varierbar bilduppdatering). M9 kommer utrustad med de vanligaste portarna: 2 HDMI (2.1), 1 DisplayPort (1.4), USB-hub (3.0 + en C-port för uppströms kommunikation) samt 3,5 mm hörlursport. Det sistnämnda innebär så klart att skärmen har inbyggt ljud: Två högtalare med 2 Watts effekt vardera.
M3 delar nästan alla specifikationer med M9, med nyckelundantagen för upplösning, bilduppdatering och HDR-certifiering. M3 är en Full HD (1080P) skärm med 240 Hz bilduppdatering och DisplayHDR400-certifiering. Sammanfattat alltså en högre uppdateringsfrekvens, men lite svagare ljus och färger, men antagligen också en mindre prislapp.
Den största nyheten med dessa skärmar är dock att man, likt Microsofts samarbete med Philips, har en ökad kompatibilitet med PlayStation 5. När du kopplar in din konsol kommer skärmen automatiskt känna av den och automatiskt kalibrera HDR-inställningar. Användaren kan själv ändra detta i inställningarna och växla mellan Spel- och Bio-läge beroende på om vederbörande tittar på film eller spelar spel.
Lanseringspriset för M9 är cirka 14 000 kr och den börjar säljas nu i sommar. M3 lanseras först i vinter och har ännu ingen exakt prisuppgift.
Headset
INZONE-headseten kommer likt monitorerna i ett par olika smaker, här kallade H3, H7 och H9 (samma princip: högre nummer = mer funktioner, högre prislapp). Samtliga modeller stödjer SONY:s 360 Spatial Sound for Gaming. Denna funktion aktiveras via den medföljande mjukvaran, som likt andra headset kan kalibreras ytterligare med antropometri, alltså detaljerade mått av öronen. Ljudet konverteras från tvåkanaligt stereoljud till ett slags surroundljud med åtta kanaler (7.1). Samtliga tre headset delar även samma mic: En Discord-certifierad boom-mic som aktiveras och stängs av genom att rotera den mellan aktivt läge (vid munnen) och vilande läge (längs hörlursbågen).
H3 är ett trådat headset, medan H7 och H9 är trådlösa via Bluetooth eller en separat, medföljande dongel. Batteritiden är 40 timmar för H7 och 32 timmar för H9. Skillnaden beror på att H9 har ytterligare funktioner som alla påslagna kan reducera batteritiden ytterligare. Dessa är RGB-belysning, brusreducering samt Ambient Sound Mode. Det sistnämnda är en inställning som låter dig höra när dörrklockan ringer, mobilen vibrerar eller din samboende kallar på dig. Helt enkelt låter det dig varsebli din omgivning åtminstone lite grann. M9 har även en lite ”finare” hörlurskåpa klädd i konstläder, medan övriga modeller använder spänstig nylon.
INZONE H3 kommer att kosta cirka 1 300, H7 cirka 2 700 och H9 cirka 3 500.
INZONE-kunder rekommenderas (självklart) att installera ett extra program för att bättre synka funktioner mellan enheterna. Denna app har namnet INZONE Hub.
Skribentens inlägg
SONY försöker med INZONE uppenbarligen fånga upp gamers (främst PC-gamers, förvånande nog) av flera olika plånboksstorlekar. Frågan är om skärmen M3 också hamnar på en sådan prisnivå. Det är dock inte utan att en som konsument undrar varför ett nytt märke är nödvändigt. SONY har i och för sig inga headset eller gamingmonitorer på marknaden sedan innan, men däremot både lurar och skärmar för professionellt bruk. Kanske är INZONE till för att tydliggöra skillnaden? Oavsett är de alla rätt intelligent designade, och ser inte minst fina ut bredvid sin kusin PlayStation 5. För oss som är förtjusta i vit design är det här utan tvekan ett steg i rätt riktning. Och snart får vi se om kvaliteten håller måttet – om vi kan slänga oss med den gamla sloganen ”It’s a Sony!”