Studio Ghiblis medgrundare avliden

Få är det nog som inte blivit berörda av Isao Takahatas verk, tillsammans med Hayao Miyazaki skapade han Japans Disney.
Isao Takahata
Foto: Shizuo Kambayashi (AP)

På torsdagen rapporterades filmskaparen Isao Takahata ha avlidit på grund av lungcancer på ett sjukhus i Tokyo. Han blev 82 år gammal.

Ett namn värt att minnas

År 1985 slog de två japanska männen följe på vägen att skapa bland de största namnen inom Japansk filmindustri. Studio Ghibli har stått för en stor del av normaliseringen av anime i västvärlden, och har frambringat mer än ett mästerverk. Både Takahata och Miyazaki ville hålla kvar vid den klassiska stilen att teckna på, trots att omvärlden mer och mer gick emot dataanimering.

Den här jorden är en bra plats, inte för att det finns en evighet. Allt måste komma till ett slut i döden. Men i en cykel, repeterad om och om igen, kommer det alltid finnas de som kommer efter oss.

– Isao Takahata

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iklär sig ett headset dagtid för att hjälpa människor och ett annat kvällstid för att rädda digitala världar. Emma föddes i princip med en kontroll i handen, och gör sitt yttersta för att kombinera jobb, familjeliv och sin passion för spel. Utöver de konkreta spelen så djupdyker hon ofta i teorier kring spel och dess historik.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.