Svensk spelindustri tickar på – Skövde en nyckelstad

Skövde är en rejält välmående kommun inom svensk spelindustri. I dagsfärsk statistik huserar staden 36 spelbolag med totalt 2,7 miljarder kronor i omsättning. Inom dem ryms allt från stora fullträffar som Valheim och Goat Simulator till småskott som A Story About My Uncle.

En av anledningarna till succén är god uppbackning från kommunen och samarbeten så som Sceince Park Skövde och Sweden Game Arena. En annan stor bidragande faktor är Högskolan i Skövde, som står för en av Sveriges första och största utbildningar inom spelutveckling. Lärosätet har som en av pionjärerna i sammanhanget erbjudit spirande spelutvecklare möjligheter i 20 år.

Samverkan mellan utbildning och näringsliv innebär att många nyexaminerade från högskolan kan få hjälp med att starta bolag, hitta talang och säkra finansiering utan att behöva söka utsocknes. Skövde ligger enligt årets mätningar av Dataspelsbranschen på topp-3 över Sveriges viktigaste kommuner för spelindustrin. Som jämförelse är den inte ens på topp-30 över landets befolkningsmässigt största tätorter.

Källan till statistiken är organisationen Dataspelsbranschen. De har sedan 2006 kartlagt och sammanställt statistik om svenska spelindustrin. Rapporterna finns att läsa på hemsidan och levereras i PDF:er som är solklara nomineringar till snyggaste dokumenten i sin kategori. Förutom uppenbara siffror som omsättning, bolagsskatt och dylikt, är dokumenten även en krönika över året som gått. Här nedtecknas viktiga händelser, intervjuer och analyser.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.