Teklafestival för teknikintresserade tjejer

Interactive Institute arrangerar workshop på Teklafestivalen
Linnea Våglund och Therese Balksjö från Interactive Institute förbereder workshopen "Biosyntetiska framtider".

Vad är syntetisk biologi, biohacking och spekulativ design? Det kommer Interactive Institute förklara under en workshop på Teklafestivalen den 9 april under rubriken “Biosyntetiska framtider”. Under festivalen kommer det finnas forskare, interaktionsdesigners och utvecklare på plats för att vägleda de grupper av unga tjejer som deltar. Självlysande alger, plastätande mögelsvampar och chip som kan opereras in i huden är exempel på olika koncept som visas upp.

För andra året i rad arrangeras Teklafestivalen, med artisten Robyn som frontfigur. 2015 fanns det 1 500 sökande till 200 platser, och det stora trycket gör att antalet deltagare i år fördubblas. Syftet med festivalen är att peppa tjejer att komma underfund med hur de själva kan använda sig av teknik, samt att lyfta fram kvinnliga förebilder inom området. Interactive Institute är i år inbjudna till att vara en del av programmet. Det skriver arrangören i ett pressmeddelande.

– Det är jätteroligt att få vara en del av Teklafestivalen, som vi tycker är en otroligt viktig plats för unga tjejer att vara på. Målet med vår workshop är att visa hur ingenjörer, utvecklare och designers kan arbeta tillsammans, vi vill ge deltagarna en annan syn på teknik. När de går därifrån ska de vara uppfyllda och inspirerade, de ska tänka “Wow, är det sånt här man kan jobba med som tekniker?!”, säger Therese Balksjö, projektledare för workshopen och civilingenjör på Interactive Institute.

Deltagarna i “Biosyntetiska framtider” kommer få designa spekulativa framtidsscenarion inom syntetisk biologi och bioteknik. Förhoppningen är att de efter dagen får en ny syn på världen efter att ha brainstormat, byggt prototyper och gjort filmer kring olika koncept.

Linnea Våglund är industridesigner på Interactive Institute och en av workshop-ledarna.

– Vi kommer använda oss av spekulativ design vilket innebär att vi skapar alternativa nutids- och framtidsscenarion för att kunna diskutera vilka framtider vi vill och inte vill ha. Det handlar alltså inte om att förutsäga framtiden utan om att skapa en diskussion.

– Spekulativ design är en kombination av design, vetenskap och fiktion, där ett spekulativt projekt ofta frågar “Hur vore det om?” eller “Tänk om?”, säger Linnea Våglund.

Information

TEKLA är en teknikfestival för dig som är tjej mellan 11 och 18 år. Under en heldag får du testa robotprogrammering, speldesign, proteinrening, 3D-printing och en massa annat i en blandning som passar alla, oavsett hur mycket du kan och vet innan. Teklafestivalen hålls den 9 april på KTH i Stockholm.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.