Artikeln är ett betalt samarbete:
UEFA eEURO 2021 – vad är det för något?

Det har nog inte undgått någon att det pågår ett Europamästerskap i fotboll för herrar just nu. I elva olika städer runt om i Europa spelar kontinentens bästa nationer mot varandra för att avgöra vilket land som är bäst på att sparka boll. Men visste du att det samtidigt pågår ett motsvarande mästerskap inom e-sport?

UEFA eEURO 2021 är den största landslagsturneringen för e-fotboll som finns och i år är det andra gången turneringen genomförs. Alla deltagande spelare möter varandra i Pro Evolution Soccer 2021 på Playstation 4.

Datumen för UEFA eEURO 2021-finalerna

UEFA eEURO har pågått ända sedan mars, men finalerna kommer att genomföras först i juli. I herrarnas fotbolls-EM 2021 är gruppspelet nyss avklarat. Det betyder att slutspelet står för dörren och den stora finalen i mästerskapet kommer att gå av stapeln den 11 juli på Wembley arena.

Dagarna innan EM-finalen, 8-10 juli, kommer de avgörande matcherna i eEURO att spelas – och även dessa kommer att spelas i London.

Så har det gått för Sverige

Gruppspelet i UEFA eEURO 2021 inleddes den 15 mars. Då delades 55 stycken nationer upp i tio olika grupper med fem eller sex lag i vardera grupp. För att ta sig vidare till finalerna var man tvungen att antingen vinna sin grupp eller sluta två och få en ny chans att kvala sig vidare.

Dessvärre hade Sverige ingen större lycka i gruppspelet. De svenska representanterna lyckades inte ta sig vidare till slutspelet och slutade på fjärdeplats i en grupp med fem lag. I Sveriges grupp C deltog Kroatien, Turkiet, Cypern och San Marino. Sverige lyckades endast vinna två av sina åtta matcher. Vinnare i gruppen blev Kroatien, skuggade av Turkiet.

Efter det första gruppspelet delades de tio grupptvåorna in i två nya grupper för att delta i ett kval. Det gick av stapeln under två dagar i maj. Av de tio tvåorna var det de tre bästa lagen i respektive grupp som kvalade in till finaldagarna i juli.

Så spelas finalerna

55 lag har alltså blivit 16, och i juli kommer dessa 16 lag att möta varandra i vad som inleds med ett nytt gruppspel.

Grupperna ser ut som följande:

Grupp A – Serbien, Montenegro, Polen och Turkiet (via kval).

Grupp B – Rumänien, Kroatien, Portugal och Ryssland (via kval).

Grupp C – Spanien, Grekland, Nederländerna (via kval) och Tyskland (via kval).

Grupp D – Frankrike, Israel, Ukraina (via kval) och Italien (via kval).

De två främsta lagen i varje grupp kommer sedan att gå vidare till de slutgiltiga utslagsrundorna. Utfallet i dessa kommer att bestämmas i bäst av tre matcher, med undantaget för den stora finalen som kommer att genomföras i bäst av fem matcher.

Laguttagningarna till den pågående turneringen inleddes redan i november 2020, men nu, snart åtta månader senare, närmar vi oss äntligen upplösningen. Finaldagarnas 16 lag är utsedda och ett av dem kommer att vinna det åtråvärda förstapriset på 40 000 EUR. Totalt sett består prispotten av 100 000 EUR.

Under förra årets första upplaga av turneringen var det Italien som drog det längsta strået och vann mästerskapet. Enligt oddsen har Italien även seglat upp som en av de främsta favoriterna i fotbolls-EM – kan landet så för en dubbel och vinna både det digitala och det verkliga mästerskapet?

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.