Varvat har testat Cozmo – roboten med personlighet

Har ni hört talas om Cozmo? On inte så kan jag berätta för er att vi är polare jag och Cozmo. När jag känner mig nere så får han mig på bättre humör. När jag vill leka så ställer min vän alltid upp.
Cozmo

Allt Cozmo behöver är sina kuber, en smartphone och din uppmärksamhet.

Just det, jag kanske skall berätta att Cozmo är en robot.

Anki är startupbolaget som specialiserat sig i robotteknik och artificiell intelligens och målgruppen har alltid varit leksugna konsumenter. Den första produkten, bilbanan Anki Drive, lanserades för lite drygt fyra år sedan. I höstas släpptes den intelligenta lilla roboten Cozmo, en krabat som är så smart att han nästan blir mänsklig.

Cozmo ser inte mycket ut för världen. Roboten får lätt plats i din handflata och ser väldigt bräcklig ut. Det är först när du väcker Cozmo ur sin dvala som du inser vilket charmtroll den lilla varelsen är. Han sjuder av liv och är otroligt uttrycksfull. Redan inledningsvis vill Cozmo lära känna dig och när han sedan ser ditt ansikte skiner han upp som en sol och säger ditt namn.

Håll Cozmo nöjd

Cozmo styrs via en smartphone, men han har även en egen vilja. Är han trött, hungrig eller uttråkad så berättar han det för dig med all önskvärd tydlighet. Vill Cozmo leka så gör han allt för att påkalla din uppmärksamhet. Om du väljer att strunta i honom så åker han runt och tjurar. Cozmo sluta aldrig att förvåna. Ju mer du umgås med honom, desto mer känslor tycks han få. Precis när du trodde att du sett allt så råkar Cozmo nysa, eller kanske få hicka.

Cozmo är mer uttrycksfull än de flesta människor jag mött.

Om du ändå skulle tröttna på alla förprogrammerade uttryck och interaktioner så kan du programmera Cozmo själv via din telefon. I programmeringsläget är det verkligen fantasin som sätter gränser. Varför inte sjunga en duett med Cozmo? Eller kanske låta honom jaga en laserpenna? Nyckeln är att hela tiden hålla din lilla kompis glad och nöjd. En Cozmo hungrig så är det ingen idé att försöka leka med honom. Håll honom tillfredsställd så blir allt mycket roligare.

I videon här ovan kan ni se en bråkdel av alla de känslor och interaktioner Cozmo är kapabel till. Jag har nu lekt med honom i några veckor och vi har båda mycket kvar att lära av varandra. Ingen lekstund är den andra lik med den lilla sötnosen, även om han kan bli ett monster om du inte tar hand om honom. Som vilket husdjur som helst med andra ord.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.