Så ser framtidens datorspel ut

Med spel kan vi drömma oss bort från vardagen och uppleva andra världar. Även enklare spel kan ge fin avkoppling och alltfler tycks upptäcka glädjen av olika spelformer som man lätt kommer åt på en mobiltelefon eller kan ha på datorn därhemma. Men vad kommer att hända med framtidens datorspel, kommer de att se ut som idag eller kan vi förvänta oss helt ny teknik och koncept som idag kan verka som rena rama sagan?

Det som vi tar för givet idag, som till exempel casinon som man lätt kommer åt via mobilens webbläsare, verkade ju som fantasifulla påhitt för bara 15 år sedan, och det är nog inte så svårt att tänka sig att liknande förändringar är på gång.

Möta och skapa behov

Det man måste beakta är att spelindustrin inte bara är ute efter att möta behov. Å ena sidan så vill de förstås tillverka spel som tilltalar målgruppen, det vill säga de som redan nu spelar på datorspel. Här kan man ju tänka sig att interaktion, grafik, animationer och ljud bara kommer att bli bättre än det vi ser idag. Men det är förstås också så att man vill skapa behov.

Med intåget av mobiltelefoner i varje mans ficka så finns det en enorm grupp av potentiella spelare som kan upptäcka detta nöje på väg. Via sociala medier så kan man sprida spel som Candy Crush och låta folk som aldrig tidigare brytt sig om videospel sugas in i magiken. Det här är antagligen något vi kommer att se i framtidens datorspel. De kommer att utvecklas på ett sätt som gör att fler lockas att spela och då är mobila enheter en viktig faktor för det är just via dessa som man kan komma åt fler målgrupper och väcka intresset.

Mobila datorspel

När man tänker på racing spel och andra former av datorspel som kräver lite mer än hårddisk, skärm och tangentbord så kan det ju verka omöjligt att överföra spelupplevelsen till en mobil enhet med liten skärm. Men här kommer VR-spelen som ett mycket starkt kort och något som antagligen kommer att revolutionera hur vi ser på datorspel. VR står för virtuell verklighet och det här är ett område som redan nu växer markant.

Med VR så kan man skapa rum i rummet och det är ju något som man kan dra nytta av då man vill skapa spel som känns ända in i märgen såväl som för utbildning. Med mobilanpassade VR-glasögon så kan man använda sin mobil för att kliva in i ett virtuellt universum. Det här blir nästan lite som i tv-serien Star Trek, alltså att man teleporteras till en annan värld. Istället för att prata med andra spelare i nätverksspel via chatten så kan man alltså träffas på riktigt och i stort sett ta på varandra i den virtuella verkligheten. Det ger förstås helt nya möjligheter och frågan är om folk kommer att vara intresserade av de gamla typerna av datorspel då det blir möjligt att uppleva handlingen som om man befann sig inuti spelet.

Redan nu så kan man använda mobilen och ett par VR-glasögon för att testa den här typen av spel och utvecklingen är igång så det dröjer nog inte så länge innan priserna på utrustning går ner och urvalet av spel blir större så att alla som vill kan testa framtidens datorspel hemma.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.