YouTube-profilen Jirard ”The Completionist” köper upp hela eShop-biblioteket på Wii U och 3DS

Nintendo stänger ned sina eShoper för Wii U och 3DS på måndag. Innan dess är vi många som är måna om att köpa på sig så mycket det bara går innan chansen kanske för evigt går oss förlorade. En som tar saken i egna händer är YouTube-profilen Jirard ”The Completionist” Khalil. Hans kanal laddade för tre dagar sedan upp en video där han går genom alla våndor han och hans glada gäng fick genomgå för att åstadkomma den ultimata bedriften: Att köpa och ladda ned varenda spel och DLC på eShoperna före stängning.

Bedriften med stort B inkluderar massvis med sponsorskramlande, eShop-kort och befängda begränsningar i den nu grovt daterade hårdvaran. Som grädde på moset avslutar videon med att maskinerna och det lagringsmedia som används ska doneras till The Videogame History Foundation, som arbetar med arkivering och bevarande av videospel.

Nu inkluderar tyvärr Jirards resa bara det som finns tillgängligt på den amerikanska eShopen vid de tillfällena han och hans besättning köpte dem. Det saknas med andra ord tidsexklusiva spel (så som Zelda: Four Swords Anniversary) och regionsexklusiva spel – ovan på titlar som inte ens finns tillgängliga längre.

Det är ingen hemlighet att jag sörjer dessa eShopers bortgång (och har gjort i ett år allaredan). Jag överväger mest vad jag ska hitta på med mina sista slantar jag har kvar mellan mitt 3DS och Wii U. När videon nämnd ovan släpptes insåg jag hur mycket innehåll jag själv kommer att gå miste om. Och visst, det är kanske inget oumbärligt egentligen. Och visst, jag har ju haft närmre ett decennium på mig för vissa av de här upplevelserna. Men är det någonting den här nedstängningen gör, så är det att bekräfta hur förgängligt vårt kära spelmedium är när vi lämnar det i händerna på storföretagen. Och det är synd.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.