Anställda i strejk över Blitzchung-kontroversen

Vi postade nyligen om esportsspelaren Chung “Blitzchung” Ng Wai och dennes avstängning av Blizzard. Efter att Blitzchung uttalat sig i favör för Hongkong agerade Activision Blizzard hårt på detta. Både spelare och icke-spelare reagerade starkt på detta. Även anställda hos Blizzard. En liten grupp protesterade mot agerandet under tisdag morgon. Efter att ha vunnit turneringen och vunnit 10.000 dollar intervjuades Blitzchung, då han ropade “Liberate Hong Kong, revolution of our times”. Detta ledde till att vinstpengarna togs tillbaka och Blitzchung blev förbjuden att tävla under ett år.

“Blizzard agerande mot spelaren är ganska frånstötande, men inte förvånande” säger en anställd till The Daily Beast. “Blizzard tjänar mycket pengar i Kina, men nu befinner sig företaget i en obekväm situation där vi inte kan följa våra värderingar.”

“Jag är besviken” säger en annan anställd. “Vi vill att spelare över hela världen ska kunna ta del av våra spel, men ett agerande som detta kan inte ske utan politisk neutralitet.” De anställda har valt att uttala sig anonymt, med rädsla för yrkesmässiga konsekvenser.

De protesterande anställda kommer från många olika avdelningar. De samlades vid den ikoniska statyn föreställande en orc på företagets campus i Irvine, Kalifornien. Protesten startade 10 på morgonen. Demonstrationen fluktuerade under dagen, med mellan ett dussin, till uppåt 30 stycken protestanter.

Den kinesiska jätten Tencent äger ca 5% av företaget, och de fick ca 12% av sina intäkter från Blizzards spel under förra kvartalet. Valet från Activision Blizzard har mötts av tung kritik från spelare och icke-spelare, vilket eldar på den tidigare kontroversen kring NBAs egna kontrovers rörande samma ämne.

En person som säger sig vara anställd hos Blizzard och går under pseudonymen “Standingwhk” postade en bild på Reddit och Imgur som visar ca 20 anställda involverade i demonstrationen. Flera anställda dök upp med paraplyer, vilket är en symbol för protesten, startad i Hongkong. Två anställda från Blizzard har bekräftat bilden. 

Blizzard har placerat ut plackor där företagets värderingar står nedskrivna. En av dessa är ”varje röst räknas”. Protestanterna har även en namninsamling där de samlat ihop signaturer för att uttrycka sitt missnöje med ledningens agerande. Diskussioner kring Blizzards agerande kring protesten fortsätter. Enligt deltagare har ledningen inte agerat på protesterna.

Blizzard har dragit på sig mycket negativ publicitet med detta från juridiska personer, som nu tar avstånd från speljätten. På Twitter har Senator Ron Wyden (Demokraterna) sagt att företaget var villigt att “förnedra sig själva” för att blidka Kina. Senator Marco Rubio (Republikanerna) sade att “Följderna av detta kommer kännas långt efter att dagens politiker är borta.”

En av de anställda som talat ut om protesten säger att detta kan vara början på en ny era för Blizzard. Företaget har gått med på regeringsbaserad censur i sina spel för att kunna fortsätta sitt samarbete med en av de största spelmarknaderna i världen.

Personligen…

…är jag inte förvånad över dessa reaktioner. Glad, men inte förvånad. Jag trodde aldrig att detta var ett val som Blizzard själva stod bakom, snarare ett val påtvingat av Tencent. Men trots det är det fortfarande ett val de har valt att fatta. Det verkar dock finnas gott om motståndare till deras agerande. Yttrandefrihetslagen innebär att du ska kunna säga det du vill utan att staten har rätt att förfölja eller arrestera dig, så länge inte några andra lagar bryts. Ett företag bestämmer själv vad som får sägas och inte sägas, så Blizzards agerande är helt enligt lag.

Problemet, som jag ser det, är att de har valt att fatta ett beslut som strider mot deras egna värderingar. De går Tencents ärenden genom att utöva deras censur som direkt strider mot yttrandefriheten. Jag förstår att de ekonomiska följderna kan vara enorma om de inte agerar som de gjorde, men jag vet även att Blizzard är bättre än så. De har mer integritet och värdighet än så, men nu handlar det om pengar. Jag är inte arg på Blizzard. Jag vet att de är bättre än så. Besviken – absolut, men jag hoppas att de löser detta på ett sätt som Blizzard själva vill lösa det på. Utan påtryckningar från delägare (inga namn nämnda) eller Tencent.

Att påstå att politik inte hör hemma i spelvärlden känns verklighetsfrånvänt. Visst – som spelare vill vi bara uppleva nya, fantastiska världar och ta del av intressanta karaktärer. Vi vill pusha oss själva i speedruns, hitta allt som går att hitta och spekulera i spelens universum. Men politik kommer alltid vara en del av spelen. De är ofta samhällskritiska och politiska och påverkar definitivt vår världs politik också. Den senaste händelsen råkar bara vara en väldigt laddad och kontroversiell sådan.

Att stänga av sitt samvete och bara rycka på axlarna åt det här, som att det här är självklart, ser jag som ett problem. Mänskliga rättigheter är inte ett axelryck och vare sig vi vill det eller inte så är det där vi har hamnat. Om Tencent ville slippa det här kanske Kina ska sluta jävlas med Hongkong istället. Det är där problemet ligger. Inte i missnöjet hos empatiska människor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.