Projektet med att starta en e-sportliga för Malmös gymnasie- och högstadieungdomar har nu varit i gång i nio månader. Kontakt har etablerats med ett flertal skolor, men mycket arbete kvarstår innan själva tävlingarna kan börja.
Henrik Grönberg, är e-sportkoordinator och arbetar med den gemensamma satsning på e-sport som Malmö e-sport, Spelens hus och Sverok Skåne gör. Målet var arrangera skolmästerskap i e-sport under den här våren, men processen har löpt långsammare än väntat. Ekonomiska faktorer utgör en av anledningarna.
– Man håller i skolmästerskap inom många sporter och där brukar skolorna betala startavgiften. Även i vår disciplin skulle skolan behöva stå för en mindre kostnad per elev. E-sport är jättestort, men förhållandevis nytt. Konceptet är inte helt etablerat hos gemene man. Jag misstänker att det gör det svårare att nå ut, resonerar Henrik Grönberg.
Ungdomarna intresserade
De ungas intresse råder det däremot inget tvivel om, enligt Henrik Grönberg.
– Vi har många besökare både på Spelens hus och Malmö e-sportcenter. Turneringar av olika slag utgör ett populärt inslag hos oss. Under året har vi även haft samarbeten med flera bibliotek i Malmö.
Husiebiblioteket är ett av de bibliotek man samarbetar med. Under en vardagseftermiddag ordnade man en mindre Mario Kart-turnering för barn och unga i åldrarna tio till arton år. Femton personer deltog. Tioårige Olle Mörk var en av dem:
– Jag tycker det är roligt att spela och tävla, säger Olle Mörk. Jag kom tvåa i en av turneringarna jag vad med i.
Henrik Grönberg ser turneringarna och träffarna som en möjlighet att minska mobbing och kränkningar på nätet.
– Sveroks rapport kring normer, attityder och beteenden visade att föreningsmedlemmar behandlar varandra bättre om de har fysiska träffar. Att ordna tävlingar och turneringar inom e-sport, där personer kan mötas och där fokus ligger på schysst spelande, blir därför jätteviktigt.