Var tredje svensk anser att e-sport är en idrott

Till helgen är det dags för Riksidrottsförbundets årsmöte, där frågan om e-sportens medlemskap i förbundet kommer att lyftas. Enligt en undersökning från Novus på uppdrag av Sveroc instämmer så många som 32 % av de tillfrågade mellan 18 och 79 år att e-sport är en precisionsidrott. Bland unga, 18–29 år, stiger den siffran till 47 %.

– Resultatet är oerhört glädjande för oss i Svenska e-sportförbundet då det är ett kvitto på att stödet för e-sport är utbrett i Sverige. Dessutom kommer stödet sannolikt att växa under de kommande åren om vi ser till åldern hos de som är mest positivt inställda, säger Liza Lind, ledamot i Svenska e-sportförbundet.

Ordförande för Svenska e-sportförbundet, Alexander Hallberg, kommer att finnas på plats på Riksidrottsmötet och tala för e-sporten. Målet är ett medlemskap, trots att Riksidrottförbundets styrelse har lagt ett förslag om att inga nya medlemsförbund ska tas in förrän 2019, när Riksidrottsförbundet har sett över sina antagningskrav. Det skriver Sverok i ett pressmeddelande.

– Det vi har sett i undersökningen är att när kunskapen om e-sport är låg är också acceptansen för e-sport låg. Det innebär ett ogiltigförklarande av ungas fritidsintresse och karriärer som på sikt kan skada Sverige som framstående e-sportnation. Resultatet visar med all tydlighet att det är en fråga om när, inte om, e-sporten ska bli en del av idrottsrörelsen, säger Alexander Hallberg, ordförande för Svenska e-sportförbundet.

På påståendet om e-sport är en precisionsidrott svarade 32 % att de instämde helt eller till stor del. 19 % förhöll sig neutrala och 22 % svarade att de inte eller inte alls instämde. Övriga 26 % ansåg sig ha för låg kännedom för att kunna besvara frågan.

Novus undersökning visar att låg kännedom verkar vara det största hindret för acceptans. De som tar avstånd från påståendet att e-sport är en precisionsidrott är ofta samma som har låg kännedom om e-sport. Med 32 % som instämmer i påståendet och 45 % som är neutrala eller avstår från att svara är det endast 22 % som faktiskt tar avstånd från påståendet.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.