Artikeln är ett betalt samarbete:
Den svenska spelindustrin pekar uppåt

Det går bra för den svenska spelindustrin, och det finns inget som pekar på att framgången kommer att avstanna. På bara fyra år har industrin tredubblat sin omsättning och antalet spelstudios har ökat i hundratal – och de anställda i tusental. En av anledningarna till detta är att det är fler som spelar spel, som köper spel och fler som söker sig till design- och programmerings-utbildningar. De kreativa idéer som växer fram i svenska spelstudios har även fått internationell uppmärksamhet, och spelen såväl som skaparna är efterfrågade över hela världen.

Växer på börsen

Ytterligare ett tecken på dataspelsbranschens styrka är dess framsteg på börsmarknaden. På senare år har allt fler spelföretag och bolag börsnoterats, och det gäller både traditionella dataspelsutvecklare såväl som de inom igaming-sektorn. Nu finns bland annat mr green på börsen, och som de flesta känner till kan marknaden snabbt gå upp och ned och det gäller att hålla sig ”up-to-date” med det senaste för att hänga med. Analytiker har i år tipsat om att det är spelaktier som man ska hålla ett extra öga på, och det första kvartalet har varit positivt för flera börsnoterade spelföretag, svenska som internationella.

Ständig jakt på nya idéer

Eftersom det är en växande bransch är det en ständig brist på anställda, vare sig det gäller indie-företag eller större etablerade företag som DICE och Mojang. Detta är en utmaning för spelindustrin, men eftersom det är långa köer på att komma in på spelutbildningarna, samt att man har börjat att samarbeta med andra spelstudios, är det en fråga som hoppas kunna lösas på ett enkelt sätt. Samtidigt samarbetar många studios och utbildningar med företag och skolor i Europa, vilket gör att man kan låna ut och hämta in kompetens från andra länder.

Sverige ligger bakom flera stora spelsuccéer såsom Minecraft, Battlefront och Avatar, och ligger i toppen tillsammans med USA, Sydkorea och Japan som en av världens viktigaste spelindustrier. Samtidigt är det inte bara i Stockholm som den svenska spelscenen finns, utan det finns studios i flera andra större som mindre städer runt om i landet.

Fler kvinnor till branschen

Trots att branschen traditionellt sett har varit mansdominerad, har det börjat komma in allt fler kvinnor. Förra året räknade man med att nästan 20 procent av de som jobbade inom spelbranschen i Sverige var kvinnor, och det är ett antal som man hoppas kommer att växa ännu mer de kommande åren. Däremot är det fortfarande få kvinnor som sitter på ledarpositionerna, men även detta har succesivt börjat att ändras. Nyligen blev bland annat Ebba Ljungerud VD för spelföretaget Paradox, som ligger bakom spel som Stellaris och Crusader Kings.

För att främja att fler kvinnor kommer in i branschen, och samtidigt bidra till dess tillväxt har man sett till att arrangera särskilda branschdagar som riktar sig till kvinnor. Spelföretaget Coffee Stain har även satt upp en särskild investeringsfond som ska hjälpa nya spelföretag, men med kravet att minst 50 procent av de involverade är kvinnor.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.