Det var bättre förr

Givetvis ska spelaren följa med sin tid men det finns stunder då vissa saker faktiskt borde ha stannat kvar för evig tid framåt. Dagens tekniska landvinningar är ett mirakel att uppleva men det finns situationer som gör den moderna spelaren heligt förbannad. Robert gör en återblick om vad han saknar över dagens konsoler.

En resetknapp

Jag minns alla gamla konsoler från det gamla goa 90-talet. Samtliga hade en gemensam sak: en resetknapp. Strulade spelet eller att man bara ville bryta mitt i så var knappen en skänk från ovan. Bara trycka och vips var skärmen svart. Inte behövde spelaren oroa sig om att paja konsolen eller utsätta den för onödiga risker. Det är något jag starkt saknar (jag blänger på dig PS4!) och helst vill återinföra till nästa generation.

Inga laddningstider och jobbigt kontotrassel

Det här händer mig ganska ofta. Jag är spelsugen och vill snabbt komma tillrätta med kontrollen i handen. Slår på konsolen och möts av en text som tvingar mig att ladda ned en megastor uppdatering som tar evigheter att genomföra. Givetvis har dagens spelstandard ett pris att betala med installationer som krävs för att hoprafset ska fungera. Då drömmer jag mig bort till barndomen där det enda jag behövde göra var att stoppa ned kassetten i hålet och sätta igång. Inga krav på internetuppkoppling, inga konton med struliga lösenord, inga in- och utloggningar eller begränsat internminne, ingen anonym kundtjänst som knappt kunde kontaktas – bara ren enkelhet. Är detta för mycket begärt år 2019?

Tillräckliga sladdar, laddbara kontroller och kontrollportar

Nintendos nylanseringar av SNES och NES tog verkligen priset för sina korta kontrollsladdar som knappt nådde ända fram till soffan. Detta mönster gäller även för PS4 och Xbox One som dras med samma problem. Lägg till otillräckliga kontrollportar och kravet att ladda kontrollerna för att de ska funka och haveriet är komplett. Då minns jag Nintendo 64-eran när sladdarna var tillfredställande långa med hela fyra ingångar att leka med. Goldeneye 007 och Mario Kart var givna favoriter när konsolen gick varm i föräldrahemmet med kompisarna. Gud vad mycket tid vi spenderade framför dumburken genom kontrollens tekniska utformning, något undertecknad minns med värme.

Spelmanualerna

Jag kanske har blivit gubbe i förtid men manualerna som följde med samtliga pappers- och plastfodral saknar jag något oerhört. Det var liksom halva nöjet att studera innehållet över spelet i dem. Allt från handling till fiender var noggrant nedtecknade. Dagens inbygga tutorials har långtifrån det känslomässiga värde som manualen hade då. Kanske är det att dags att sörja för spelmanualens comeback?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.