En liten lektion i hur det fungerar

Åsikter är bara åsikter. Du har rätt att ha dem, men du måste även vara beredd att ta konsekvenserna av dem och kunna bli ifrågasatt. För många är det vanligt att fakta och kunskap får kliva åt sidan för den bekvämlighet som är en obildad åsikt. Vi kan se det i politiska diskussioner och i allra högsta grad i spelsammanhang. Vi har elitisterna som gärna hävdar sig själva genom att kliva på andra, höjer sina egna preferenser till skyarna medan de förolämpar och förringar andra. De har inga belägg, ingen direkt kunskap bakom, de tycker bara för att det är bekvämt att tycka. Mycket lättare än att veta.
Så åsikter är ofta bara åsikter.

Den senaste personen som utmärkt sig med sin ignorans är bloggerskan och författaren Katrin Zytomierska. Vi kan tycka vad vi vill om henne, men jag väljer att vara så objektiv som möjligt när jag bemöter hennes väldigt lösryckta påståenden.

Jag har inga problem med att bli kritiserad eller provocerad. Det jag har problem med är när de som försöker provocera inte kan backa upp vad de säger. Jag har redan sett tillräckligt av det i spelforum, politiska diskussioner och i kommentarer till olika musik. Dumhet tröttar ut mig.

För en av få saker som faktiskt stör mig är obildad, osäker dumhet. Jag respekterar att hon inte tycker om tv-spel – alla kan inte göra det – men när hon med så uppenbar ignorans kritiserar det känner jag att jag behöver leka lite förälder, peka med hela handen och servera lite information som inte kommer från 10-15-åringar.

Det ironiska är att vi kan citera Thomas Hildern från Fallout-serien här: ”Too many people have opinions on things they know nothing about. And the more ignorant they are, the more opinions they have.” Han var inte den första att säga det här, men det blir ju lite roligare när vi plockar det från ett tv-spel.

Jag är inte ute efter att smutskasta dig, Katrin. Det är retorik för de svagsinta. Det räcker med fakta för att framhäva troglodyten i dig. Utan att vara elak. Så – ska jag börja?

Ett öppet svar till dig, Katrin

För att inte umgås alls med människor som spelar tv-spel, där din enda källa till information är 10-15-åringar kan jag nog påstå att du inte bara talar i nattmössan. Du har flyttat in, möblerat och betalat av lånet på den. Du är 40+ och borde veta bättre än så. Men det är okej. Problemet är att trots den okunskap du erkänner att du har tycker en väldans massa. Låt mig upplysa dig om vad tv-spel faktiskt är. Jag är ju trots allt 36 år, så en kan ju tro att jag vet lite bättre än barn i 10-15-årsåldern.

Isberget

Ta en titt på den här bilden, Katrin.

Vi har olika medier idag. Den äldsta är (i exemplet) böcker. Det fanns en tid då vi brukade reta de som var intresserade av böcker för nördar, töntar, bokmalar och liknande. Idag vet vi bättre. Det skrivna ordet är en av de finaste konstformerna vi har idag, där språk kan användas på utsökta sätt för att beskriva saker och förmedla känslor.

På senare tid fick vi en ny form av underhållning i form av film. Idag har vi onlinetjänster som HBO, Netflix, Crunchyroll, m.m. som erbjuder oss myriader av serier och film. Vi sitter och tittar på det och det är inget fel med det. På 70-talet slog spel igenom för första gången och i samband med återuppvaknandet på 80-talet, med Nintendo i spetsen, har spelindustrin blivit ett lika starkt medium som böcker och film.

Men spel är faktiskt snäppet vassare än de andra två. Där filmer och serier bara presenterar oss med en färdig handling, färdig estetik och färdig musik, låter böcker oss fantisera och skapa vår egen atmosfär. Använda hjärnan. Forskning har visat att det är nyttigt att läsa böcker av många olika anledningar och spel är inte annorlunda i det avseendet. Den aktivitet hjärnan har när du läser en bok mångdubblas med ett spel. Jag säger inte att film och serier är dåligt, böcker är okej och tv-spel är supermegabäst. Det är ingen tävling. De har alla olika egenskaper, men när det kommer till kognitiv aktivering är tv-spel den främsta kategorin av de tre.

Så vad kan spel göra för oss, Katrin? Vad sägs om att ta en titt på fördelarna tv-spel för med sig?

Social utveckling och dess färdigheter

Till skillnad från det klassiska antagandet att spelare är inåtvända och socialt inkompetenta finns det otroligt mycket sociala fördelar med att spela spel. Detta får vi genom att kommunicera via chat och spela med andra online. Vi lär oss att samarbeta och fungera som ett lag.

Vissa genrer av spel kan t.o.m. hjälpa dig i karriären. I spel som World of Warcraft utförs raider med ett stort antal människor. Där måste strukturen etableras och fungera. Detta skapar ledare och organisatörer, som måste hantera upp mot 40 personer och se till att alla gör det de ska göra, när de ska göra det.

Kaos för den oinvigde, men så här ser struktur och organisering ut.

Forskare har upptäckt att spelare kan applicera dessa färdigheter i yrkeslivet, vilket ger oss chefer och ansvariga med en stark känsla för organisation och planering, samt effektiva problemlösare som kan hantera krissituationer bättre än många andra.

När det kommer till den sociala utvecklingen börjar vår empatiska och sociala utveckling redan utvecklas på dagis. Vi lär oss vad som fungerar och inte fungerar, hur vi kan och inte kan behandla andra. Det här är en busslast kapitel inom psykologin och är vedertagen kunskap idag. Att spela spel ger en liknande effekt. Vi utvecklas genom dominans, aggression, omhändertagande, ångest, smärta, förlust, framsteg och glädje. Vi måste kunna hantera motgångar för att kunna hitta lösningar. Inte bara ge upp.

Kognitiva färdigheter

Hjärnan får hårdträning när du spelar. Vi förbättrar våra reflexer och vår träffsäkerhet, vår förmåga att fokusera uppmärksamheten, lokalsinnet, visuell hantering av våra omgivningar och mental flexibilitet. Med det sista menar jag förmågan att ha flera mentala bollar i luften och agera på ett effektivt sätt i en flerfacetterad situation.

Eftersom det inte är en bok eller en film med en färdig handling är våra handlingar så mycket viktigare, vilket både ger oss en känsla av tillfredsställelse när vi klarar av saker, men även tålamod att hantera det vi ännu inte klarat av.

Som huvudpersonerna i spelen får vi ta del av dem på ett mer integrerat sätt än andra medier. Vi lär oss uthållighet, förmågan att överkomma hinder och att ta oss igenom motgångar. Ett bortskämt barn kan inte det. Det vill ha det som pekas på och om föräldrarna väljer att lyda kommer det utveckla den totala motsatsen av dessa kognitiva färdigheter. De blir vana vid att få allt som de vill och motgångar blir därför orättvisa och outhärdliga. En del av att bli vuxen är att kunna hantera motstånd och spel levererar det ofta på ett lysande sätt.

”Du vill läsa en intensivkurs i ödmjukhet och karaktärsutveckling? Då har jag något för dig!”

Medicinska framsteg

Enligt forskning och statistik har spel gjort spelare till bättre kirurger. I studier visar det sig att de begår 32% färre misstag än de som inte spelar. Men visst, vi behöver inte prata yrkesroller – låt oss hoppa direkt in på mer kognitiva  och fysiologiska tillstånd istället, Katrin.

Spel kan hjälpa människor komma över sin dyslexi. Forskning pekar på att svårigheter med koncentrationen är en nyckelkomponent när det kommer till dyslexi. Enligt studier har personer med dyslexi förbättrat sina läskunskaper , främst i spel med högre tempo. Forskare tror att det beror på att den varierande miljön i spelet får spelaren att fokusera mer.

Synen kan förbättras också. Jag vet att det låter tokigt, Katrin, men den gamla frasen ”sitt inte för nära TVn, du förstör ögonen” är ett lika gammalt som vetenskapligt ogrundat påstående. Enligt forskning kan synen förbättras om en spelar lagom mycket. Enligt studier blev de som spelat bättre på att urskilja olika nyanser av grått.

Barn kan t.o.m. bli mer fysiskt aktiva av tv-spel. Om de tycker om att spela fotboll, baseball, basket eller liknande framför TVn i vardagsrummet har det ofta hänt att intresset för den faktiska sporten vaknar till liv. Barnen kan därför bli intresserade av t.ex. tennis eller skateboarding och utveckla ett intresse i det.

Nintendo World Cup fick mig att börja med fotboll. Senare började jag även spela bandy och innebandy.

Spel kan även få oss att åldras långsammare. Så kallade ”hjärngympor” där vi löser pussel, olika problem och måste tänka abstrakt har visat sig ha en positiv effekt på äldre spelare. I en studie, efter bara tio timmars spelande, kunde forskare se förbättringar i den kognitiva funktionen hos deltagare vid 50 års ålder och uppåt. Detta var förbättringar som varade under många år.

Spel kan även fungera som smärtstillande. Vi pratar såklart inte om Alvedon eller liknande, men att avleda uppmärksamheten från smärtan (och i många fall ångest, depression och andra, mer kognitiva åkommor) kan spelaren slappna av, med fokus på något annat. Att spela kan producera en smärtlindrande respons i vårt system. Yep, det är en kemisk reaktion. Ju mer du lever dig in, desto bättre. Med denna forskning tror vissa att VR-spel kan bli lika allmänt som handsprit en dag.

Forskning pekar även på att spel kan förbättra balansen hos MS-patienter. Multipel Skleros är en sjukdom som drabbar nerverna, vilket ofta påverkar balansen. Ingen medicin har hittills visat sig hjälpa. Vid en undersökning visade det sig att patienter som stod på en balansbräda medan de spelade visade på förbättring.

Du som skrivit ett gäng böcker om LCHF borde intressera dig för det här, Katrin. Det har visat sig att spelare som tidigare ägnat sig åt okynnesätning, rökning eller alkohol kan hantera det bättre med en kontroll i handen, istället för en godispåse, cigarett eller ölflaska. A En universitetsstudie visade på en förminskning på 24% i behovet av deras missbruk efter att ha spelat ett pusselspel.

Medan vissa spel kan uppfattas som stressiga är motsatsen högst trolig. En större studie som spårade spelares puls över ett halvår märkte att vissa titlar sänkte adrenalinets respons med ca 50%.

Spelare som använder plattformar som använder hela kroppen för att kontrollera rörelserna på skärmen har visat sig vara mer benägna att fira segrar med sina vänner. Det går stick i stäv med den typ av bristande kommunikation som kan ses hos människor med autism. En studie visar även att genom att dela plats med flera spelare kan leda till mer sociala interaktioner för personer med autism.

Delad glädje är dubbel glädje. Och bra socialt verktyg för personer med autism.

…men det finns alltid två sidor av myntet

Självklart finns det en mörkare sida av spelandet också. Men det är inte spelen i sig som skapar det. Du, precis som alla oroliga vuxna på 90-talet, visste i princip ingenting om spel. Och er okunskap skapar rädsla. Ett förakt. När vi har stolpskott som skriker och kastar tangentbord i youtubevideos är det klart ni reagerar. Gamergate är ett lysande exempel på varför spelvärlden kan vara så extremt ful och vidrig. Vi vet att det existerar, Katrin. Vi förnekar det inte. Vi vet att det finns de som sitter och spelar tills de svimmar eller t.o.m. dör. Vi vet att det finns gott om sexister och rasister, hatiska och vidriga människor i spelvärlden. Men det är inte spelen som har gjort dem till det.

Problemet där är att du och alla andra som inte har en aning om hur industrin och kulturen ser ut väljer de bekvämaste svaren och använder er av dem. Om någon spelar till de svimmar är det inte spelet det är fel på. Det är föräldrarna. Barn är omyndiga av en anledning och precis som du säger behövs föräldrarna där för att forma dem till ordentliga människor. De måste säga åt barnen vad de ska göra för de har inget konsekvent tänkande. De behöver någon som tänker åt dem. Låter kanske hårt, men det är så det är. Om en förälder gör sitt jobb kommer deras barn lära sig det här, förstå att de måste lära sig ta ansvar.

Det du tänker på är missbrukartendenser. Vanligtvis är det narkotika eller alkohol, men vi har även droger som socker och uppmärksamhet. Kan du bli beroende av något kan du börja missbruka det. TV-spel är absolut inte annorlunda. Just därför måste de okunniga bli kunniga, förstå vilken extremt positiv potential som finns att hämta där och vara medveten om hur sitt barn fungerar. Spel gör dig inte beroende eller instängd. Ditt mående gör det. Om alla skulle resonera som dig skulle vi bojkotta alkohol, socker och troligtvis kaffe också. Men det är inte så det fungerar.

Balans: Lagom är bäst

Att göra något för mycket är aldrig bra. Du kan dö av att dricka för mycket vatten, t.ex. Att spela kan ge fantastiska resultat, men det får inte bli en patologisk flykt, ett missbruk. Prata med människor om tv-spel, Katrin. Våga lära dig något nytt. Inse att du faktiskt har massivt fel just nu. Ingen dömer dig, det är okej att ha fel ibland. Det är det vi lär oss av. Det som gör att vi växer. Levlar upp.

Så – nu skrev jag en bok till dig, Katrin.
Mycket att läsa, jag vet, men förhoppningsvis kan den här 36-åringen ge dig ett lite mer utstuderat och professionellt svar än ”Det är bara töntar som spelar dataspel”, upprapat av ungar i åldern 10-15 år.

Med vänliga hälsningar
// Nakadai – snygg och intelligent spelnörd med jobb och socialt liv

0 Delningar

3 Kommentarer

  1. Jaha…Min hjärna gick först upp på högvarv av ilska innan jag tog tre djupa andetag och insåg att ”visst ja Du är ju en missbrukare” en uppmärksamhetsmissbrukare! Du lever av att provocera och reta upp andra för då syns Du. Men ändå…
    Jag är en specialistutbildad sjuksköterska gift med en högutbildad man. Jag har tre barn och 4 barnbarn, gift, vi har villa och två bilar! Så ett ganska normalt medelklassliv. Vi läser mycket både min man ock jag och går på musicals och opera ibland och vi reser även en hel del!
    Jag har dock enligt Dig ett stort fel, jag spelar World of Warcraft och JAG ÄR 67 ÅR GAMMAL! Det är inte mina föräldrars fel att jag spelar, för spel fanns inte då. TV fick vi när jag var 7-8 år en av de första på vår gata!
    Jag spelar för att jag får stimulans, jag har något att göra som pensionär, men om jag nu tolkar dig rätt så borde jag baka bullar och sticka tröjor. Det gillar inte jag, så ursäkta om jag inte passar in i mönstret.
    Ta dina kompisar som du säger tycker som du, stanna hemma från ”utelivet” en kväll och titta in till mig på min Twitchkanal där jag streamar mitt spelande och har 1.2 miljoner tittare idag och 14100 följare. Kom in ställ frågor i chatten så ska jag och mina mods förklara vad spelandet ger oss. Vi är allt mellan 10 och 70 år där så någon åsikt ska Du nog kunna ta till dig.
    Välkommen in i ”nördvärlden” där finns vi som inte är rädda för att utmana normer men framför allt ta till sig ny utveckling och forskning!
    Hej från Wowmormor Jenyfear
    Twitch.tv/Jenyfear

    Svara
    • Tack för de orden! Du låter helt klart som en förebild för både gammal som ung. Hoppas mitt pensionärsliv blir lika roligt!

      Svara
  2. Kommentaren ovan är till Katrin…självklart 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.