En titt på Monstertechs chair mount för flygutrustning

Bild från Monstertechs hemsida.

Jag älskar att flyga virtuellt. Det är min största passion och min enda egentliga last. Jag kan spendera timmar med att läsa manualer till mer eller mindre invecklade flygmaskiner för att sedan öva manövrar och anfall i min allt för dyra simulator. Det är ingen billig hobby. Det skall villigt erkännas. För att på bästa sätt återskapa känslan av att sitta i en cockpit vid mitt eget skrivbord har jag genom åren köpt på mig marknadens dyraste joystick samt gasreglage. Därpå tillkommer pedaler och nu senast en Oculus Rift. Då har vi inte ens nämnt alla surt förvärvade slantar jag lagt på att hålla min PC uppdaterad för att orka driva alla prylar.

En perfekt lösning

Allt detta för att göra flygupplevelsen så komplett som möjligt. Det finns dock en sak jag aldrig kunnat påverka, nämligen den fysiska platsen. Ytan där mitt skrivbord är placerad. Ett litet, trångt hörn i mitt vardagsrum. Faktum är att skrivbordet är så litet att jag inte fått plats med pedalerna under det. Istället har jag tvingats ha dem intill stolen och när de skall användas har jag tvingats att vrida kroppen i en helt onaturlig vinkel, något som tagit styggt på både axlar och rygg. På sistone har jag allt mer börjat söka efter lösningar på mitt problem. Jag har tittat på allt från kompletta riggar till att helt enkelt flytta ut dator och tillbehör i garaget. Inget av de alternativen har dock känts helt självklar. Inte förrän råkade jag snubbla över en hemsida tillhörande det tyska företaget Monstertech. Olsen och hans gäng tycks alla uppleva samma problem som jag och de har hittat en enkel, men genial lösning på dilemmat.

Allt i paketet. Rejäla aluminiumdetaljer formskurna för din gaminghörna.

Det är så enkelt som att låta fästa utrustningen direkt i din gamingstol. På Monstertechs hemsida får du snabbt en bra överblick av deras produktsortiment som sträcker sig från kompletta riggar för bilracing, till enkla stativ för att fästa ratt eller joystick i skrivbordet. Och givetvis en hel sektion för chair mounts. Oavsett vilken joystick du flyger med eller vilken stol du sitter i så finns det med största sannolikhet något som passar just din uppsättning. Systemen är nämligen näst intill universella och bygger i grunden på helt vanliga aluminiumprofiler tillsågade i lagom längd. Däremot är varje fästanordning unik beroende på vilken stol och styrspak du använder.

Enkel installation

Monstertech var vänliga nog att skicka en uppsättning chair mounts till oss för att klämma och känna på. Leveransen från Tyskland gick till på köpet galet fort, bara en dag. I lådan, som för övrigt väger en hel del finns allt som behövs för att förvandla din helt vanliga gamingstol till en cockpit för hemmabruk. I mitt fall två fästen för aluminiumprofilen i min DXRacer samt två basplattor för Thrustmasters Warthog joystick och gasreglage. Givetvis inkluderas (nästan) alla skruvar som behövs. Däremot saknas verktyg à la Ikea, så se till att ha både insexnyckel och skruvmejsel till hands.

Basplattan fästes i stilen på samma ställe där armstöden är monterade.

Installationen är relativt enkel, men jag önskar att anvisningarna kunde vara något tydligare. Först måste jag montera bort armstöden på stolen för att skruva fast de formskurna fästena under sitsen. Fästet i sig är anpassat till just min DXRacer, men på äldre modeller av stolen är armstödet endast fäst med tre skruvar. I mitt fall krävs det dock fyra för att hålla allt på plats. Då fästplattan bygger lite på höjden har Monstertech skickat med tre extra långa skruvar, en för lite med andra ord. Detta löser jag dock genom att ta en originalskruv och skippa brickan. Då räcker den precis.

På fästet monteras sedan en lite längre, svartlackerad aluminiumprofil. (De finns även att få olackerade.) Profilen är i sig ingen revolutionerande produkt, utan snarare något som funnits på byggmarknaden länge. De är anpassade för många olika ändamål och Monstertech har helt enkelt skurit till dem i passande längder. Vertikalt på den längre profilen monteras sedan en lite kortare profil för fästet av själva joysticken och det är här jag stöter på det första lilla problemet. Den korta profilen levereras nämligen med en täckplatta i plast som effektivt hindrar verktyg från att nå in i skårorna. Då profilerna skruvas fast i varandra med sexkantsskruvar är det oerhört svårt att komma åt med insexnyckeln. Dessutom är det viktigt att dra åt ordentligt i just detta moment då du även justerar höjden på din utrustning med just dessa skruvar. Det är inte så kul att flyga en tajt luftstrid och plötsligt känna att gasreglaget sjunker utom räckhåll.

Standardskruvar för den slarvige

När profilerna sitter på stolen är det dags att montera basplattorna för spelenheterna. Även dessa är formskurna för att passa din joystick och ditt gasreglage perfekt. I mitt fall måste jag börja med att montera bort den tunga platta som Thrustmasters joystick sitter fast i. Detta görs enkelt med fyra skruvar på undersidan. Sen är det bara att fästa den i Monstertechs basplatta. Det samma gäller för gasreglaget, men även här skickas det med något för korta skruvar. Problemet går dock att lösa genom att skippa brickorna. Värt att notera är att alla skruvar och muttrar håller standardmått och går att finna i välsorterade järnaffärer. Faktum är att jag slarvade bort en väldigt speciell mutter för fäste i profilens skenor, men även denna var standardsortiment i byggbutiken. Det kostade mig nio kronor…

Swivel and Quick Release Adapter

Swivel and Quick Release Adapter gör det enkelt att montera loss eller svänga undan din flygspak.

Visst är det extremt praktiskt att fästa sin utrustning i stolen. Jag behöver inte längre sitta trångt vid mitt allt för lilla skrivbord. Monteringen är enkel och robust och joysticken sitter där den skall. På gått och ont. Faktum är att jag inte bara spelar flygsimulatorer. Det händer att jag tar en match i Overwatch eller kanske Apex för den delen. Och just då är det inte speciellt praktiskt att ha ett stort gasreglage i vägen. Detta har dock Monstertech tänkt på och deras chair mounts kan fås med en enkel, men genial lösning, nämligen kullager. Tillägget kallas Swivel and Quick Release Adapter och innebär att du fäster hela anordningen i din stol med ett kullager och två handtag istället för sexkantsskruv. På så sätt är det lätt att lossa på skruven och vrida hela anordningen åt sidan. Det är lika enkelt att montera loss hela riggen om du så önskar.

På Monstertechs hemsida finns en hel del tillbehör som kan underlätta hela monteringen, bland annat kabelfästen, verktyg och USB-hubbar. Det finns till och med en mugghållare för de kvällar då du helt enkelt inte kan lämna en svettig spelsejour. Jag råkar också veta att företaget utvecklar en anordning för att fästa joysticken centrerad på stolen, precis som i de flesta stridsplan. För en ännu mer realistisk upplevelse.

Min flyghörna före och efter installationen av Monstertechs chair mounts.

Avgör själv om det är värt pengarna

Monstertechs produkter är robusta och mångsidiga. De passar nästan all utrustning, vare sig det gäller flyg eller bilracing. Dock får du vara beredd på att hosta upp en slant för en komplett uppsättning. Vill du använda dig av Swivel-mekanismen får du räkna med att allt som allt behöva tömma ditt konto på drygt 2000 kr. Men kom då ihåg att det är snällt mot kroppen att ha en bra ställning när du flyger. Det kommer din rygg att tacka dig för.

Jag vill avsluta med att tacka Monstertech för möjligheten att testa deras produkter lite mer ingående. Faktum är att det är precis den här typ av lösning jag letat efter länge. Jag tror till och med att jag blivit en lite bättre virtuell pilot efter att ha skruvat fast min Chair Mount i stolen. Bara det är värt pengarna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.