Glömda gamla spel del 6: Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

Detta är del 6 i serien om glömda gamla spel. Det är dags att bekanta oss med spelet som förvaltar arvet från en av 1900-talets mest berömda skräckförfattare – Howard Phillips Lovecraft.

En ihärdig men udda författare

H.P Lovecraft är en av de litterära celebriteter jag nyligen upptäckt i mitt lokala bibliotek. Han föddes i slutet av 1800-talet i den amerikanska delstaten Rhode Island och dog 1937, 46 år gammal. På grund av sjukdom var han ofta sängliggande och fördrev tiden med att skriva. Lovecraft var en mycket produktiv skribent under sitt korta liv och lär ha skrivit tusentals brev till de få anhöriga som han hade kontakt med och åtskilliga noveller till tidningar för att tjäna ihop till sitt levebröd. Dock var det skräckhistorier om mystiska, övernaturliga krafter som gjorde Lovecraft beryktad för en större publik. Mycket kretsade kring Cthulhu, ett gigantiskt monster som lever i Stilla Havet och enligt legenden åter ska erövra världen när tiden är mogen.

En av hans mest kända verk var novellen Shadow over Innsmouth. En ung man bestämmer sig för att besöka ett par släktingar och hamnar på villovägar i den dystra kustbyn Innsmouth. Byborna är fientligt inställda till nykomlingen och råder honom att försvinna snarast möjligt. Vad den unge mannen inte vet är att byn har tagits över av främmande fiskliknande varelser som under natten stiger upp ur havet och beblandar sig med byborna. Efter en hastig flykt inser senare mannen att han är besläktad med dessa bestar, något som kommer avgöra hans öde för all framtid. Berättelsen är mycket skrämmande och skräcken är ständigt närvarande, ett signum som utmärkte Lovecraft i sitt författarskap.

I mästarens fotspår

2005 släppte utvecklaren Headfirst Productions spelet Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth till Xbox som är baserad på Shadow over Innsmouth efter sex års utveckling. Spelaren gestaltar privatdetektiven Jack Walters vars uppgift är att leta reda på en försvunnen person i Innsmouth, förlagd under 1920-talet. Ju längre Walters avancerar i spelet, desto mer nystar han upp den fasansfulla verkligheten i form av en parallell värld med utomjordiska raser som observerar mänskligheten. Spelaren måste navigera genom en mängd utstakade banor och konfrontera de hinder som ställs på vägen och samtidigt hålla förståndet intakt.

Atmosfären är väldigt spännande med en tät handling som griper tag från första stunden. Trots den linjära spelstrukturen måste spelaren vara beredd att snabbt agera när det vankas fara. Ibland är den ren flykt som gäller medan en annan situation är upplagd för strid. Ammunition till de få skjutvapen som finns förekommer ytterst sparsamt och måste användas klokt i stridens hetta. När Walters stöter på obehagliga saker påverkas hans mentala hälsa som visar sig i hallucinationer, röster, oljud och grafiksvängningar på skärmen. Blir obalansen för mycket drabbas Walters av total galenskap och därmed game over.

En åldrad rysare

Call of Cthulu: Dark Corners of the Earth släpptes relativt sent till den döende Xboxen som alltmer började fasas undan för ersättaren Xbox 360. Spelet släpptes också till PC och finns att ladda ned via Steam. Trots ålderskrämporna är det en förklassig rysare som får nackhåret att resa av sig skräck i sann Lovecraft-anda. Att stänga ute en mordisk pöbel på ett hotell där varje sekund räknas får mig fortfarande kippa efter andan och hålla mig för bröstkorgen för att inte hjärtat ska sprängas sönder av panikfylld stress.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.