Artikeln är ett betalt samarbete:
Har gamers nytta av ett VPN?

Genom att koppla din router till ditt VPN skyddar du alla hushållets enheter.

Säkerhet, integritet och anonymitet på nätet. Att använda ett VPN när man är uppkopplad har många fördelar. Du kan till exempel fortsätta att kolla på favoritserien eller sporthändelser även när du är utomlands (inte på Viaplay dock). Men jag som gamer då? Varför ska jag spela via ett VPN?

Men först av allt:

Vad är ett VPN?

Erfarna gamers vet förmodligen redan vad ett VPN är, och många använder det alltid. Men för ”nytillkomna tittare” som de brukar säga på tv, kommer här en kort förklaring.

Ett VPN – förkortningen står för Virtual Private Network – kan liknas vid en privat tunnel där all din aktivitet på nätet färdas utan att någon kan se vad du gör. Som namnet antyder är denna tunnel privat, och den döljer också din IP-adress. Du är alltså helt anonym.

Men behöver jag ett VPN – jag ska ju bara spela?

Behöver och behöver… Det går alldeles utmärkt att spela online utan att använda ett VPN. Det har inte så jättemycket med funktionalitet att göra. Men – det är lite grann som att springa omkring naken i huset utan att dra för gardinerna, och dessutom med ytterdörren på vid gavel.

Det spelar ingen roll om du spelar Lemmings eller Valorant. Om ditt spel spelas över internet är det alltid en bra idé att använda ett VPN för att skydda din integritet. Ett bra VPN kan dessutom förbättra din spelupplevelse.

Vad kan då ett VPN göra för mitt spelande?

Ett VPN döljer din riktiga IP-adress och upprättar en helt säker kontakt mellan din dator och internet. Något som är viktigt oavsett vad du gör online, inte bara för spelande. Men för just gaming finns det flera fördelar med att använda ett bra VPN.

Det skyddar mot DDos-attacker

Och vad är en DDos-attack? Det står för distributed denial-of-service attack och innebär att någon använder särskild programvara för att skicka stora mängder förfrågningar mot ditt IP i syfte att överbelasta systemet, som då blir långsamt – och du förlorar. 

Det är inte lika vanligt längre med DDos-attacker, och det sker egentligen bara vid viktiga turneringar och matcher. För dig som bara är en ”vanlig” gamer är risken oerhört låg. Förfarandet är dessutom kriminellt och polisen ser allvarligt på det. Ett VPN gör att de inte kan hitta dig.

Offentliga nätverk – ett paradis för hackare

Kanske gillar du att spela även när du är ute och flänger. Det finns mängder av ställen som erbjuder gratis WiFi där du kan slå dig ner med din telefon, laptop eller surfplatta – hotell, restauranger, flygplatser och till och med stormarknader låter dig koppla upp dig gratis.

Ett problem med detta är att många av dessa nätverk är oskyddade och helt okrypterade. På grund av det kan vem som helst (som vet hur man gör) spionera på dig och i värsta fall komma åt dina personliga uppgifter.

De placerar sig emellan dig och internet och har full insyn i vad du håller på med. Dessa ”man-in-the-middle” attacker är ett av de vanligaste hoten i publika nätverk.

Du kan spela med dina kompisar över hela världen

Geoblockeringar och -begränsningar är fula ord för en gamer. Kanske vill du spela ihop med kompisar från andra länder i världen, men då upptäcker du att spelets servrar delar upp deltagarna efter regioner. Det gör att du och dina vänner inte kan spela på samma servrar, vilket är oerhört frustrerande.

Men istället för att gnälla över det, se till att hämta ett av marknadens bästa VPN online. Då slipper du problemet, och kan koppla upp dig mot en av VPN-servrarna i närheten av spelets server. Du kan alltså, bildligt talat, välja att befinna dig var som helst i världen!

Få bättre bandbredd när du spelar online

Att spela online kräver ofta att du har en bra bandbredd. Men visste du att många internetleverantörer kan strypa bandbredden när nätet är hårt belastat – och det även om du betalar för att få max hastighet. Ofta identifierar de viss trafik och bedömer den som ”oviktig”, och stryper hastigheten – speciellt för gaming, streaming och fildelning. Kör du då via ett VPN gör du det betydligt svårare för din ISP att avgöra om du spelar eller bara surfar på nätet.

Lagg och pingvärden

En gamer är kanske sin egen värsta fiende, men lagg är inte mycket sämre på att förstöra spelet så att man förlorar den karta man håller på med. Mitt i en bossfight börjar spelet sacka, och det kan räcka för att det ska vara kört.

Långa pingtider (den tid det tar för data att färdas fram och tillbaks mellan din enhet och spelservern) är en stor orsak till frustration för många spelare. Om du kopplar upp dig till en server som ligger närmare spelservern KAN du minska dessa svarstider och därmed också lagg.

Hur gör jag om jag spelar Playstation eller Xbox?

Alla spelar inte online via datorn. Om du istället sitter med en Playstation, Nintendo eller Xbox kanske du upptäcker att VPN inte är särskilt kompatibla med spelkonsoler. Det finns två sätt att komma runt detta:

  1. Installera ett VPN i din router.
  2. Koppla din spelkonsol till datorn via en ethernetkabel. 

Var försiktig med gratis VPN-tjänster

Visst, gratis är gott och det kan för all del vara ett hyfsat val om man inte känner att man har råd. Men gratis VPN har ofta ganska få servrar på ett begränsat antal platser. Det kan ibland också vara svåra att konfigurera riktigt om man inte vet vad man håller på med. Många har dessutom en mycket svagare kryptering än de betalda VPN-tjänsterna som i regel använder samma krypteringsgrad som militären.

Om som om inte det vore nog är det flera av dem som loggar din aktivitet. Plötsligt är du inte längre så anonym, då vissa säljer dina uppgifter vidare för sin egen vinning, utan minsta hänsyn till din integritet. Så se till att det VPN du väljer har en strikt no-log policy!

Sammanfattningsvis kan man alltså i viss mån påstå att en gamer med VPN är en lycklig gamer. Och som vi nuddat vid finns det också en rad andra fördelar med VPN – inte bara för specifikt gaming.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.