Square Enix lägger massvis med spelmusik på YouTube

I helgen utannonserade Square Enix att man nu laddat upp inte mindre än 130 spelsoundtracks på streamingtjänsten YouTube, under kanalnamnet Square Enix Music. Repertoaren inkluderar uppenbara instick från serierna Final Fantasy, Mana, NieR och SaGa, men också ”mindre” titlar som The World Ends With You och Ocopath Traveler. En hel del remixade om omarrangerade album har också kommit med, däribland EDM och Lo-Fi. I skrivande stund är en del av innehållet tyvärr på japanska, men det är inte svårt att navigera baserat på bilderna.

I ett medielandskap där juridiken kring spelmusik och dess distribution är i ständig förändring känns det här som ett helsjyst drag av Square Enix. Inte minst ett som Nintendo hade kunnat lära sig massor av. Valet av tjänst, YouTube, går något emot vad övriga aktörer gör med sin musik. Spotify är betydligt populärare, där bland andra Falcom (Ys, Xanadu, Trails in the Sky) och SEGA (OutRun, Sonic R) har en närvaro. Lättare är det för de tonsättare som behåller rättigheterna till sina alster och återfinns på tjänster som Bandcamp, men det är en helt annan juridisk femma (särskilt nu när de är uppköpta).

I egenskap av mycket regelbunden YouTube-användare hoppas jag att många följer Square Enix:s exempel och laddar upp sin spelmusikhistoria på tjänsten.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.