Jag maxade LEGO Star Wars The Skywalker Saga på Switch – och du borde inte göra det

LEGO Star Wars The Skywalker Saga har nu varit ute i det vilda i drygt två månader. En hel del recensioner är sedan länge inne, inklusive vår egen, och spelet sitter på en bekvämt hög medelpoäng på 82/100 på Metacritic. Men siffror är inte allt, som vi hört så ofta förr. Onekligen verkar det som att de flesta recensenter varit mycket förlåtande kring spelets många, många buggar. Jag började själv ifrågasätta mitt omdöme kring den där sjuan allt eftersom jag närmade mig 100 % på spelet. Så varför inte göra en text av det så ni andra slipper spendera 100+ timmar av era liv på spontana krascher, bilduppdateringar som ger sniglar en hyfsad chans samt skepp och karaktärer som inte spawnar som de ska.

Vad händer om man drar i spaken, tro?

Den eviga checklistan

LEGO Star Wars på Switch har på det hela taget ett bra sätt att hålla reda på dina uppdrag. Du kan till och med sätta en sorts tracker på dem och spelet pekar dig direkt i rätt riktning för nästa delmål i uppdraget. Först kan det kännas som att göra det lite väl lätt för sig, men med tanke på de hundratals uppdrag spelet stoltserar med är det här en fullt tillåten hjälp, anser jag. Problemet är att denna oändliga checklista nollställs varje gång spelet startas om. Det innebär att alla uppdrag ser helt nya ut, och att du i värsta fall har noll aning om var du befann dig i den. Lägg där till att LEGO Star Wars på Switch kraschade minst ett tjugotal gånger för mig på vägen mot 100 % och du förstår nog hur frustrerande det här var. I slutänden gjorde det menyn betydligt mindre användbar.

Capital ships

Jag ska inte ljuga: Första gången jag strosade runt kring den tomma rymden ovanför Tatooine och en Super Star Destroyer dök upp från ingenstans hoppade jag nästan ur fåtöljen. Dessa lite större skepp är nio stycken totalt och fungerar lite som en portabel spelnivå som kan dyka upp lite var som helst i galaxen efter du kommit en viss bit i storyn. Nu gick tyvärr denna Stjärnförstörare, närmare bestämt Executor, lite väl lätt att besegra, men sedan skulle den även bordas och slås ut ”manuellt”. Sagt och gjort påbörjade jag bordningsprocessen – och möttes av en svart skärm som meddelade att mjukvaran stängts av efter ett oväntat fel. Större antiklimax får man leta efter.

Alla capital ships är inte bordningsbara (vissa förstörs bara efter du bombat dem tillräckligt), men de vore – om de faktiskt funkade som de skulle – ett av spelets coolaste bitar. Anledningen till att jag stötte på dem såpass sent i min genomspelning har att göra med att jag hoppade från planetyta till planetyta där det var möjligt. På så sätt slipper du ”mellanlanda” i rymden utanför planeten. Dessvärre minimerar du då också chansen att möta på ett capital ship. Det var därför spelets sista kyber-bitar kom från dessa, för min del. TTGames har dessutom lagt till fyra stycken sedan släppet, vilket gör planethoppandet för att få dem att spawna som du vill ännu jobbigare. Det är nämligen slumpmässigt. Som så mycket annat i den här buggfesten.

Lego Star Wars Switch: en memetastisk referens.
Ett spel med referens till ett av de äldsta katt-memes som finns kan omöjligen vara rakt igenom dåligt. Och det finns så mycket mer av den varan.

Använd inte bonusen

Den utan tvekan dummaste buggen jag stötte på var i den sista episoden, när Luke drar upp sin X-vinge ur vattnet på Ahch-to. Så snart skeppet tar mark är det meningen att ett hologram för att gå vidare till nästa story-nivå ska dyka upp – men det kom aldrig. Efter lite googlande kom jag över tipset att stänga av Mumble Mode (enligt mig det bästa sättet att spela Lego-spelen!) för att gå vidare. Det funkade, och efter det stängde jag av i princip varenda en av bonusarna som låses upp med hjälp av Data Cards. Att ta bort poängmultiplicerarna hjälpte med lagg, att ta bort Super GNK förhindrade vissa krascher (bland annat på sista banan i episod VII), bland mycket annat. Det enda jag lämnade på var den Universella översättaren, som är oumbärlig om du inte vill byta karaktär till en tolkdroid stup i kvarten.


Jag kan lätt fortsätta fylla på den här listan med ljussablar och nyckelklossar som fastnar i golvet, pusselbitar som glider iväg ut ur banan och uppdrag (både story- och sido-) som låser sig och är omöjliga att klara av, men jag tror att jag har fått fram min poäng: Sikta inte på 100 % på Switch-versionen av LEGO Star Wars The Skywalker Saga. Köp inte ens det innan dem här problemen är lösta. Det verkar som att PlayStation 5- och Xbox Series X|S-versionerna varit riktmärke under utvecklingen; de flesta buggar rapporteras i andra versioner, varav Switch verkar vara den värsta. Borde mitt eget betyg ändras? Kanske. Men det som svider så mycket i den här berättelsen är att LEGO Star Wars The Skywalker Saga är ett rätt roligt spel. Trots sin enformighet och plottriga design finns här så mycket att njuta av. Det är bara dolt under ett hav av buggar och dålig optimering. För att inte nämna att TTGames verkar ha stora problem med sin personalpolitik (bland annat).

Jag uppmuntrar alla som erfar dessa buggar att öppna en support ticket på Warner Bros:s hemsida för spelet och delge sina upplevelser.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.