När tragedin slår till sluter ett helt community upp för att stötta

Martin förlorade en stor del av sitt liv i branden.

När Martin Zabel insåg att hunden var bortom räddning gjorde han allt för att rädda sin dator ur lågorna, något som visade sig vara lönlöst. När han lade ut sin historia på Facebook blev gensvaret enormt, något han knappast kunde drömma om.
– Allt jag ville var att tacka för tiden jag haft med folk i communityt. Det som hände sen var helt otroligt, berättar Martin.

Resterna av Martin Zabels dator i hans nedbrunna kontor.

Martin Zabel från södra Tyskland beskriver sig själv som en enkel man. Han stora passion i livet är att flyga simulator, ett nöje han delar med många världen över. Tiden i simulatorn blev ett sätt för Martin att skärma av från världen utanför. Spelet DCS World kräver fullt fokus. Här finns inte utrymme för att grubbla på vardagliga problem.

Som många andra hängivna simulatorpiloter har det kostat både tid och pengar att bygga upp en fullt fungerade VR-cockpit med alla tänkbara tillbehör i form av joystick och avancerat gasreglage. Lägg där till en kraftfull dator. När han behövde tid för sig själv tog Martin på sig sitt VR-headset och flög F-16C Viper ensam, eller tillsammans med vänner.

– Jag har verkligen funnit många likasinnade över nätet. Jag kände mig verkligen välkommen i communityt från dag ett, berättar Martin Zabel. Jag är inte rik. Jag kostar sällan på mig lyx. Simulatorn är mitt stora nöje.

Men i onsdags inträffade det som inte fick hända. Martins kontor, där han har byggt upp sin simulator, hade fattat eld. Den första tanken var givetvis att rädda hans älskade hund undan lågorna. Han insåg dock ganska snart att hunden och fiskarna stod bortom räddning och fokus skiftade istället till att försöka rädda datorn.

– Jag sprang runt huset och krossade ett fönster för att försöka nå datorn. När jag sträckte mig efter den var den allt för varm och jag tvingades att släppa den innan jag skulle kvävas av röken som vällde ut genom fönstret, säger Martin.

Starka reaktioner på Facebook

Redan samma kväll postade Martin ett inlägg i en Facebook-grupp som heter Digital Combat Simulator. I inlägget, som illustreras med en bild av det brinnande huset, skriver han om händelsen och tackar för de åtta år han flugit med simulatorpiloter över hela världen. Han konstaterade samtidigt att han knappast hade möjlighet att bygga sin simulator igen.

This is just our way of saying we are here for each other and are one big family, no matter the location.

Martin Zabel

Reaktionerna lät dock inte vänta på sig. Inlägget engagerade genast likasinnade över hela världen. Förfärande kommentarer varvades med tröstande ord och kärlek från personer han inte kände. Ganska snart startades också en Fundrasing-kampanj med syftet att få upp Martin i det virtuella luftrummet igen. Insamlingen kom snabbt upp i över 1200 dollar. Pengar donerades även direkt till Martin och hans familj.

– Min tanke var aldrig att be om pengar. Jag ville bara tacka för att jag fått vara en del av den underbara gemenskapen som är DCS World, säger en rörd Martin. Folk har hört av sig från hela världen med stöttande ord och ekonomiska bidrag. En del människor har kört bil hela natten, till och med från andra länder, bara för att donera simulatorprylar de inte använder själva. Vissa har haft med sig leksaker till mina barn. Det är helt otroligt!

I en video på Facebook berättar Martin personligen om händelserna och han tackar för det stora stöd han fått från DCS-världen.

Historien visar att det finns goda människor över hela världen. Facebook, som annars kan vara en väldigt toxisk plats, har också många fina sidor. Ett relativt litet community, så som DCS World-spelare, kan tack vare gemenskapen skapa stordåd. Tillsammans får vi upp Martin, och alla andra nedskjutna piloter, upp i luften igen.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.