NES fyller 30 år i Sverige!

Idag, den första september har det gått 30 år sedan spelkonsolen Nintendo Entertainment System, NES, lanserades i Sverige. NES blev en otrolig succé och hur sagan fortsatte vet vi alla.

– Vi var först i Europa med att ta in NES. Vid den tidpunkten tog vi in 5000 exemplar av NES, berättar Owe Bergsten, VD för Bergsala-koncernen, det bolag som importerade Nintendo till Sverige.

Spelkonsolen blev som vi vet en storsäljare av rang. Något som skulle göra det ännu större var förstås spelet Super Mario Bros.

 – Super Mario Bros lanserades i Sverige i maj 1987 och det visade sig vara spelet alla ville ha. Det var en otrolig tid. Försäljningen fullkomligt exploderade, berättar Owe.

Föregångaren till NES var den japanska Family Computer, även kallad Famicom, som började säljas i Japan redan 1983 och tog över spelmarknaden helt och hållet där.

För att fira NES så lanserar Nintendo en miniversion av NES med 30 förinstallerade spel den 11 november. Bland spelen finns populära klassiker som Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Metroid, Donkey Kong, PAC-MAN och Kirby’s Adventure.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.