Nintendo eShop Wii U/3DS – Antemortem #2: DSiWare-spel du inte vill missa

Nintendos eShoper på 3DS och Wii U ska stängas inom ett drygt år. Det är inte första gången något liknande händer; de följer tjänster som Satellaview, Randnet och Miiverse, men kanske mest relevant av allt DSi-shoppen. Denna sistnämnda fick dock ett extraliv i och med 3DS:en. Näst intill varenda spel som fanns tillgängligt som s.k. DSiWare släpptes även på 3DS:ens eShop. På sätt och vis är det därmed tre digitala affärer vi snart tar farväl av. Här är några av DSi-titlarna du kanske vill ta en titt på innan dess.

3D Space Tank

Game Boy hade en mycket udda rymdsimulator med väldigt primitiv 3D. Det kallades för X, kort och gott, och utvecklades delvis av personer som senare hamnade på utvecklarteamet bakom Starfox. X glömdes snabbt bort och är idag mest en halvkänd kuriositet. Att det fick en uppföljare via DSiWare är dock mindre känt.

DSiWare: 3D Sapce Tank.

För de som inte vet så har 3DS:ens eShop en väldigt stor andel av DSi Ware-utbudet. Väl är väl det, för tjänsten stängde redan i mars 2017 (Nintendo gillar verkligen att klippa banden i mars månad, kanske för att deras räkenskapsår går ut då). Bland dess titlar återfinns uppföljaren till X, nämligen 3D Space Tank. Om du är från Europa, åtminstone. I Nordamerika heter det X-Scape och i Japan X-Returns, vilka är långt mer passande titlar.

3D Space Tank är hur som helst ett självförklarande namn: Du styr en tank från förstapersonsperspektiv och har sönder fiender och plockar föremål. Emellanåt styr du även rymdskepp och åker genom tunnlar. 3D Space Tank är inget under av kreativitet eller allmänt bra design, men ger mersmak för den som har en fäbless för tidig 3D i stil med Starfox, Elite och Hard Drivin’. Det är en speciell sorts spel man inte ser särskilt ofta, helt enkelt.


Pris: 80,00 kr.

Topsy Turvy Life: The Turvys Strike Back

Ett av de första spelen jag någonsin spelade på NES var Star Force, av Tecmo. Det är/var en serie vertikalt skrollande rymdskjutarspel enligt väldigt enkel mall. Topsy Turvy Life: The Turvys Strike Back är inte en uttalad del av den serien, men dess design och musik talar sitt (över)tydliga språk. Det här ser verkligen väldigt likt ut NES-variationen av första spelet – men med en viktig tvist.

DSiWare: The Turvys Strike Back

Topsy Turvy Life: The Turvys Strike Back spelas med DS-enheten upp-och-ner. Från pekskärmen ovan är det sedan ditt uppdrag att styra fiendeskepp för att försöka skjuta ner de invaderande goda typerna du är mer van vid att spela som. Även om resultatet mest är en poängjakt utan vare sig story eller eftertexter fann åtminstone undertecknad en oerhört tillfredsställelse i att skjuta ned de inkräktande farkosterna.

Och förresten, spelet stödjer multiplayer. På en och samma DS. Den ena håller enheten upp-och-ner och styr via knapparna den goda sidans skepp, medan den andra använder touch-skärmen till att skicka sina undersåtar in i dem. Kanske konsolens mest kreativa multiplayer och helt klart värt att arkivera. Topsy Turvy Life: The Turvys Strike Back har även en syster vid namn A Topsy Turvy Life: Turvy Drop, vilket är ett pusselspel med liknande kontrollschema.


Pris: 20,00 kr.

Dark Void Zero

Dark Void Zero är ett systerspel till Dark Void (PC/PS3/XB360). Det säljpitchades som ett spel som låg färdigt i närmre 20 år innan teknologin kom ikapp och det kunde släppas med sin tilltänkta dubbla skärmteknologi intakt. Det är nästan uppenbart en efterkonstruktion, även om Dark Void Zero helt klart är tänkt att spelas på en DSi (eller som här, en 3DS). Spelet släpptes senare på såväl iOS som på PC (varav den sista versionen har fler slut), varav ingendera stödjer två skärmar. PC-versionen har dessutom haft problem relaterade till kopieringsskydd, men detta ska nu vara åtgärdat av Capcom, som både utvecklat och gett ut spelet.

DSiWare: DarkVoid Zero.

Skärmfunktion åsido är Dark Void Zero ett mycket kompetent skjutarspel, framför allt på DSiWare. Dess bandesign är mer öppen såtillvida att spelaren kan se hela kartan direkt. Det påminner vagt om Castlevania: Harmony of Despair. Själva spelmekaniken är dock mer i stil med Mutant Mudds, som för övrigt också är ett riktigt bra 3DS-spel som lyckats ta steget till PC. Som många andra springa-skjuta-spel måste spelaren memorera fiendemönster och ta många snabba beslut. Dark Void Zero är inte långt, men det håller hela vägen. Ironiskt nog blev det både bättre mottaget av publiken än sitt mer ambitiösa systerspel och tillika har det åldrats med betydligt större värdighet.

Soundtracket är för övrigt en banger signerat Bear McCreary (God of War, Defiance och otaliga film- och seriesoundtrack).

Pris: 50,00 kr.

Metal Torrent

DSiWare: Metal Torrent.

Metal Torrent är egentligen inte ett under av något alls. Det är ett kulregn (med betoning på kul) med färgglada lasrar och stora, skärmtäckande bomber och bossar. Det gör inget nytt med genren, utan är mest bara en liten, naggande god upplevelse. Särskilt dyrt är det dock heller inte. Den största anledningen till att Metal Torrent ens hamnar i den här texten är att de flesta andra tycks missa det.

En titel vars eftertexter rullar efter en dryg kvart är kanske i och för sig inte värt en femtilapp för de flesta. Behållningen sitter dock i poängjagandet, och där kan man sitta betydligt längre. Som mest hektiskt får alla lasrar och fiender på skärmen spelet att halka en hel del i skärmuppdateringen, men det är också en härlig del av spelupplevelsen. Särskilt när Chain-mätaren rusar iväg och all fiendeeld blir till poäng. Den där kvarten ovan blir dessutom betydligt svårare att få till på den matigare svårighetsgraden och med slumpade fiendemönster påslaget. Ja, det finns många bättre spel att spendera femtio kronor på, men de spelen är inte Metal Torrent.

Pris: 50,00 kr.


Mighty Milky Way

Mighty-serien har gjorts populär främst av Mighty Switch Force, men innan det så hade vi Mighty Flip Champs och Mighty Milky Way, båda till DSiWare. De är i sig helt olika spel som binds samman av Matt och Erin Bozons lekfulla, mangainspirerade illustrationer och att de utnyttjar en simpel gimmick till att göra intrikata, väldesignade pussel. I Mighty Milky Way är denna gimmick gravitation.

I Mighty Milky Way är spelarens uppdrag att föra astronauten (?) Luna till målet, som är ett svart hål, på varje bana. Du kontrollerar henne inte direkt, utan måste med hjälp av gravitationen från himlakroppar på banan hitta sätt att få henne dit du behöver. Hon kan ta upp ”planetgodis” åt dig och skapa planeter där du pekar på skärmen. Luna själv kan bara röra på sig medsols runt himlakroppen hon befinner sig på, vilket får spelet att känns som ett intrikat eskortuppdrag. Det hela är tonsatt av WayForwards taktfaste ljudsnubbe Jake Kaufman, som levererar ett soundtrack i precis samma toppklass som man vågar förvänta sig vid det här laget.

Om mitt omdöme om WayForward är korrekt, bör Mighty Milky Way portas till andra maskiner förr eller senare. Jag hoppas att jag har rätt, för det här är ett spel som förtjänar så mycket mer än en digital gravplats. Mighty Milky Way är en skatt. Är du fortfarande inte övertygad kan du lyssna på vad Luna säger var gång du lyckas dö. Franska har aldrig låtit så … existentiellt.

Pris: 80,00 kr.


I sammanhanget är det lätt hänt att DSiWare faktiskt också försvinner i nedstängningen av eShoperna, den här gången för gott. Det är helt enkelt en bedrövligt stor mängd spel som snart inte går att spela lagligen. Det är även ytterligare skäl att peka ut den obefintliga nivå av eftertanke som ligger till grund för digital speldistribution.

I nästa del av denna artikelserie kommer vi att kika på fem Wii U-spel som också de riskerar att försvinna för gott. Håll dig uppdaterad här.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.