OBS: Det här är en krönika och åsikterna i denna är mina egna och representerar inte hela redaktionen.
Som många av er vet är onlinefunktioner i spel många gånger synonymt med penisar. När Counter-Strike introducerade sprayloggor att markera revir med dröjde det inte länge innan vissa spelare började spreja penisar överallt. I Minecraft har spelare rest stora monument för att hedra det avlånga könsorganet. För ett par veckor sedan delade spelare med sig av de mest obskyra upptäckterna i No Man’s Sky och till ingens förvåning bestod de flesta av så kallade penismonster.
När Pokémon GO uppdaterades för någon vecka sedan har det cirkulerat penisskämt i pokémonkretsar. Den nya uppdateringen har introducerat en ny funktion där gymledare värderar dina pokémon så att du ska veta hur du ska sålla mellan dem. I utvärderingarna säger gymledarna några få rader om pokémonen, där dess eventuella namn också sägs. Vad lustiga spelare gör är att döpa om sina pokémon till olika penissynonymer innan de låter Blanche, Candela eller Spark titta på dem. Resultatet blir billiga skratt som å ena sidan kan ses som obetydlig humor, men som å andra sidan också upprätthåller en viss samhällsstruktur.
I snoppstormen som ägde rum på sociala medier (tack och lov har den lagt sig) såg jag en uppdelning mellan spelarna som motverkade den effekt som Pokémon GO hittills haft: utvecklingen av trevliga kollektiv. Helt plötsligt, i forum där spelare tidigare hjälpt varandra hitta pokémon, uttryckte en grupp sin fallos – och i förlängningen privilegierade makt – medan den andra försöker neutralisera den. Vid sidan av satt jag och såg på när värderingar som inte hörde till spelet sipprade igenom och bröt illusionen. Helt plötsligt hade jag inte längre kul.
Så som funktionen är uppbyggd lämnas inte mycket utrymme för annat än namngivna varelser eller ting. Fraserna handlar alltid om något enskilt och ur tredje person. Oavsiktligt förmodligen, men funktionsmässigt lämpligt för penisinlägg. Symboliken med penisar är många, men den om makt är ett konstant samtalsämne inom viss feminism. Symboliken uppstår när kroppsdelen inte kan skiljas från fallosen, det vill säga makten, och då kroppsdelen även är könsorganet kopplas den makten till sex. Sociologen Carin Holmberg skriver såhär i sin feministiska debattbok Det kallas manshat: en bok om feminism (2003):
Oron för att bli sexuellt avvisad bottnar i att män inte skiljer mellan fallos som maktsymbol och penis som faktisk kroppsdel. Upphör fallos att vara den yttersta symbolen för makt väcker det rädslan att också ratas som sexpartner. På ett symboliskt plan förväntas kvinnor alltså bekräfta mäns makt (fallos) genom att bekräfta deras kön.
Titeln på boken är aningen kontroversiell, men hennes argument grundas i mediala händelser rörande jämställdhet där Pokémon GO passar in.
Det kan vara lätt att avfärda penisskämten som harmlösa, men lyfter man blicken är det inte särskilt roligt. Ett aktuellt och skrämmande exempel från verkligheten är det lagförslag om återinförandet av kvinnlig könsstympning som förts fram av en egyptisk parlamentariker i dagarna. Enligt parlamentarikerns resonemang innebär det faktum att Egypten som storkonsument av sexuella hjälpmedel har en manliga befolkning som är sexuellt svaga. För att hantera denna försvagning anser parlamentarikern att kvinnors sexuella lust måste dämpas genom könsstympning. Alltså, om penisar har blivit svagare måste vaginorna stympas för att inte vara starkare. Fallos i ett nötskal.
Hur man än väljer att se på den nya funktionen i Pokémon GO och hur den används återstår det att se hur utvecklarna Niantic väljer att agera, om de agerar i huvud taget. Jag är bara glad att kollektivet dragit upp gylfen och återgått till att hjälpa varandra bli bättre på Pokémon GO.
– Daniel Rydelius, feministisk pokémontränare som inte ser sina pokémon som kön.