Pokémon GO – spelet som tog världen med storm

”Nu varnar polisen varnar för Pokémon-spelet: Ger zombiebeteende!”

”Så tjänar du pengar på Pokémon GO”

”Misstänkt pistolman letar efter Pokémon”

Dessa tre rubriker är ett axplock från den mediastorm som pågått kring det japanska Nintendos senaste skapelse Pokémon GO. Det mobilbaserade spelet släpptes förra veckan i USA, Australien och Nya Zeeland och nu senast i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Spelet har därefter spridit sig som en löpeld över världen och varit allt alla pratar om. Spelets tema har till och med använts i fejder mellan presidentkandidater. Jakten på digitala monster har nu gått så långt att polska myndigheter utfärdat ett förbud mot spelnärvaro i koncentrationslägret Auschwitz med kravet att radera området från mobilernas GPS. Pokémon GO har onekligen blivit en fullträff för Nintendo som länge haft det kämpigt på spelfronten efter det sjunkande intresset för Wii U. Men vad är Pokémon GO och vad går det ut på?

Pokémon GO är ett mobilspel till Android och iOS som går ut på att hitta, fånga och träna Pokémons som finns utspridda över en karta. Kartan i sin tur baseras på den verkliga omgivningen i utifrån mobilens GPS-system. Spelaren, här betitlad pokémontränare, använder kartan för att lokalisera de små varelserna. När en pokémon är är hittad övergår mobilen till kameran som visar monstret i realtid direkt på skärmen. Denna teknik kallas för ”augmented reality”, eller AR, det vill säga fysisk interaktion med digital teknik.

Så när kommer det till Sverige? Utvecklaren Niantic har sakta men säkert spridit spelet över världen, några fåtal länder i taget. Tro det eller ej men det har inte ens släppts i Japan ännu. I en intervju med Reuters sade Niantics VD att företaget planerar att släppa spelet i 200 länder ”snart”. Förhoppningsvis betyder det att vi snart kommer kunna springa runt och samla pokémon vi också (även om det finns vissa metoder att kringgå regionsblockaden). Vi här på Varvat kommer meddela er så fort vi vet. Tills dess håll tillgodo med alla de galna artiklarna som cirkulerar på nätet.

0 Delningar
Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.