Recension: Magic 2014 Intro Pack: Death Reaper

En ny sorts spelrecension

Dags för en liten debut för en ny sorts recension här på Varvat, nämligen av det senaste släppet inom det fysiska kortspelet Magic: The Gathering. Efter att nyligen ha recenserat Magic 2014: Duels of the Planeswalkers har jag fortsatt spela Magic på fritiden med vänner och bekanta, bildat mina egna kortlekar och kan väl i mildaste grad hävda att jag älskar spelet.

För den som inte vet vad Magic: The Gathering är så är det, för att beskriva det enkelt, en form av strategispel kombinerat med rollspel. Genom att skicka ut länder, varelser och magier i form av kort på bordet, slåss spelare mot varandra och måste sätta ihop de bästa lekarna för att vinna. Lekar sätts ihop efter taktik, behov eller behag och med ett utbud av över 12.000 unika Magic-kort i omsättning sedan 1994 är de möjliga lekkombinationerna oändliga, vilken gör lekbyggande till en del av charmen i spelet.

I och med släppet av Magic 2014 Core Set denna sommar har vi blivit ombedda att recensera ett av de intro packs som följer med 2014 Core Set. Ett ”set” är en samling av ca 250 kort som släpps någon gång under året i form av lekar och booster packs. Ett ”Intro Pack” är en färdig lek på 60 kort för nybörjare som kommer med två boosterpacks innehållande 15 slumpmässiga kort vardera.

Det intro pack jag ska kika närmare på är den svartröda leken Death Reaper som är tänkt att locka nya spelare över till den mörka sidan av Magic.

 

Intro Pack - Death Reaper

En salig blandning av svart och rött

Death Reaper är en lek som blandar svart med rött där de svarta korten utgör en klar majoritet med inte mindre än 25 spells mot åtta röda spells med 17 swamps respektive åtta mountains. Några av höjdpunkterna i leken är huvudsakligen Liliana’s Reaver, ett kraftfullt creature som kommer i foilad variant, och kombinationen av Bubbling Cauldron, Bogbrew Witch och Festering Newt som jag strax återkommer till.

Liksom de flesta intro packs är även denna lek till för nybörjare som vill hoppa rakt in i spelet, och följer därför inget konsistent tema. Det är ett hopkok av bättre eller sämre svarta och röda kort som generellt utgör en offensiv lek redo att kompletteras med kort från de två medföljande booster packsen. Några vampyrer, en och annan human, några zombies, en och annan flygande – en salig blandning, med andra ord.

Klicka här för en komplett lista av alla kort i Death Reaper-paketet.

Bogbrew Witch Festering Newt

Jag ville hålla nere leken på 60 kort och valde därför att byta ut några mindre bra kort mot bättre kort som jag fick i mina booster packs. Jag tog bort alla tre medföljande minotaurer, som är vanilla-kort (alltså saknar abilites), mot röda Shivan Dragon, Cyclops Tyrant och en svart Nightwing Shade som allihopa har mer eller mindre fördelaktiga abilities, dock utan tematik. Jag bytte dessutom det röda instant-kortet Smelt (som förstör artifacts) mot det svarta enchantment-kortet Sanguine Bond som skadar motståndaren varje gång jag tjänar liv.

Sanguine BondSanguine Bond kommer antagligen gifta sig väl med leken då jag redan har ett antal kort som kan ge mig liv vilket kommer bli till nackdel för motståndaren. Min lek innehåller Child of Night som har lifelink, Gnawing Zombie och Bubbling Cauldron som låter mig offra creatures för att få liv, och Corrupt som skadar fienden en gång för varje swamp jag äger och samtidigt ger mig lika mycket liv. Sanguine Blood är för övrigt ett rare kort och ett allmänt trevligt tillskott i min kortsamling.

Kombinationen av Festering Newt, Bogbrew Witch och Bubbling Cauldron är en intressant sådan. Bogbrew Witch kan nämligen få ut Festering Newts direkt ur mitt bibliotek. Festering Newt i sin tur utdelar normalt -1/-1 mot ett creature när den dör, men hela -4/-4 när Bogbrew Witch är med i spelet. Bubbling Cauldron låter mig få 4 livpoäng om jag offrar ett creature, men om jag offrar en Festering Newt delar jag även ut 4 i skada till samtliga motspelare. Jag är väldigt nyfiken på hur dessa tre kort kommer samarbeta i en match.

Nåväl, nog daltat om detta. Dags att se hur leken funkar in action! 

Många speltester senare..

Efter x antal underhållande spelomgångar mot diverse lekar i varierande komplexitet, teman och styrka, började denna lek växa på mig. I början kändes det som ett vanligt, simpelt och bräckligt intro pack när jag ännu inte hade utforskat de olika kortkombinationer som leken bjuder på. Mina vinster kändes initialt slumpmässiga, men efter lite övning började jag lära mig vilka strategier min lek står stark på.

Kombinationen mellan Bogbrew Witch, Festering Newt och Bubbling Cauldron blev som förutspått mycket intressant. Genom att få ut min Bogbrew Witch kunde jag inom två turer få ut de andra två korten och omedelbart ha ett starkt, offensivt försvar. Tillsammans med Sanguine Bond kan jag känna mig trygg så länge jag har min Bubbling Cauldron ute.

Bubbling Cauldron

Låt oss säga att du attackerar mig och jag blockerar ditt creature med en Festering Newt. Innan min Newt dör så sacrificar jag den med Bubbling Cauldron, och får med min Festering Newts förmåga dela ut -4/-4 (tack vare Bogbrew Witch) mot ditt creature som förhoppningsvis dör. Därefter kickar Bubbling Cauldron in och jag tjänar fyra livpoäng samtidigt som jag delar ut fyra poäng i skada mot dig. Därefter kickar Sanguine Bond igång och eftersom jag just tjänade fyra livpoäng så förlorar du ytterligare fyra livpoäng. Och allt jag förlorade var en ynka Festering Newt.

Du kommer alltid ha en plats i min kittel

Lekens största styrka är just att den offrar ens egna creatures på olika sätt. Enchantmentkortet Barrage of Expendables låter mig offra ett creature för att skada en poäng på en motståndare eller hans creatures, vilket gifter sig väl med Tenacious Dead, ett billigt skelett som går att återuppliva från gravhögen för två mana. Genom att offra Tenacious Dead med Barrage of Expendables och återuppliva honom upprepande gånger kunde jag få in fördelaktig skada innan jag ens börjat attackera med mina creatures. Dyrt, men effektivt.


Tenacious Dead   Barrage of Expendables

Ytterligare en intressant (och förvånansvärt kraftfull) ingrediens i leken är det röda sorcerykortet Act of Treason som låter mig ta över en av motståndarens creatures tills turens slut.

Föreställ dig att du har buffat upp en av dina creatures med enchants och counters så pass att jag inte borde ha minsta chans till överlevnad. Föreställ dig sedan att jag övertar din creature med Act of Treason, offrar den med Bubbling Cauldron och får fyra liv medan du står kvar utan vare sig creature eller dess enchants. Föreställ dig sedan att jag har Sanguine Bond på bordet och därmed skadar dig med fyra poäng. Mums.

Liliana's Reaver

Vad gäller Liliana’s Reaver så var det kortet ett mindre fiasko. Inte för att det är ett dåligt kort – tvärtom är det sjukt bra – utan för att de flesta spelare jag mötte verkade vilja ta kål på honom så fort han stegade ut på slagfältet, så jag hann nästan aldrig använda honom. Jag vann dock en runda med hjälp av honom, och de 2/2 zombies som han lyckades spotta ur sig visade sig vara väldigt goda att koka upp i min Bubbling Cauldron.

Jag är i slutändan väldigt nöjd med Death Reaper intro paketet. Det är en slug och genomtänkt lek med kraftiga kortkombinationer som står sig även mot starkare lekar. Det kommer bli ett nöje att hitta fler kort att stärka leken med och fortsätta krossa motståndare genom att släppa deras hjälplösa creatures i min ständigt kokande kittel.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag har två stora passioner i livet: Att spela och att skriva. Anser att spel är en uttrycksform och inte leksaker vilket jag försöker förmedla genom en strävan efter känslomässigt engagemang i spel. Pluggar till Technical Artist i Spel på Blekinge Tekniska Högskola och ser fram emot ett framtidsyrke som spelutvecklare.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.