Artikeln är ett betalt samarbete
Så kommer du i gång med betting på e-sports

Dataspel har växt från att vara någonting vi fördriver tiden med, till en miljardindustri där spelare tjänar stora pengar som proffs. Pengar och popularitet har tagit spelen från folks vardagsrum till arenor och tv-sända events. I takt med att e-sports har vuxit, så har folk även fått upp ögonen att satsa pengar på spelen. Med ett klick och några strategiska beslut kan du nu kasta dig in i den växande trenden att betta på e-sports. I denna guide kommer vi utforska hur man kommer i gång med betting på e-sports.

Vad är e-sports?

E-sports, eller elektronisk sport, handlar om tävlingar på hög nivå inom dator och videospel. Tävlingar sträcker sig från mindre lokala matcher till internationella evenemang med miljonpublik både på plats och via streamingtjänster. Populära spel inkluderar Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends och Call of Duty, där skickliga spelare gör upp om både ära och ekonomiska priser.

E-sports har rötter som går tillbaka till 1970-talet då de första dataspelsturneringarna hölls, men det var på 1990-talet och med internetanslutningens utbredning som fenomenet verkligen började ta fart. En av de första stora tävlingarna var ’Netrek’ som anses vara det äldsta internet-spelet. År 1997 marknadsfördes ’Quake’ som en av de första stora e-sportstävlingarna med en Ferrari 328 som förstapris. Under 2000-talet skedde en explosion av e-sports popularitet tack vare spel som ’StarCraft: Brood War’ i Sydkorea, där TV-sända matcher och professionella ligor startade en trend som skulle sprida sig globalt. Idag är e-sports en professionell industri med lag, coacher, analytiker och sponsorer som alla arbetar för att ta sina spelare och lag till toppen.

Generell information om betting på e-sports

Betting på e-sport har sina unika egenskaper. Det rör sig om dynamiska matcher där saker kan förändras på några sekunder. Som bettare gäller det att hålla sig uppdaterad om lagens tidigare prestationer och aktuella form, likt traditionell sportbetting. Förståelse för hur spelen fungerar och strategier är också nyckelelement för att kunna placera smarta och genomtänkta satsningar.

Odds och Bettingtyper

Odds på e-sports fungerar likt andra sporter: de representerar sannolikheten för ett visst utfall. Du kan betta på allt ifrån matchvinnare till mer specifika utfall, som exempelvis:

  • Vem som får ”First Kill” i en CS:GO match
  • Totalt antal poäng i en Dota 2 match
  • Vem som vinner en specifik rond i League of Legends

Det finns också möjlighet att betta på större turneringar och mästerskap, där du kan satsa på vilket lag som kommer att vinna hela tävlingen eller enskilda matcher.

Välja rätt spelbolag

Att hitta rätt plattform för e-sports betting är lika viktigt som spelexpertisen själv. Här nedan finner du några tips som är bra att tänka på om du är nybörjare.

Licens och säkerhet

Kontrollera om spelbolaget är licensierat och reglerat av en trovärdig myndighet. Det garanterar att plattformen följer lagar och regler för spel.

Vissa spelare i Sverige föredrar att spela på de svenska spelbolagen, just för att man känner ett visst förtroende för svenska myndigheter. Men det är ingen hemlighet att man får bättre erbjudanden på utländska spelsidor. Om du spelar i utlandet, rekommenderar man oftast den Maltesiska spellicensen som utfärdas av MGA.

Spelutbud och odds

Se till att bolaget erbjuder ett brett urval av spel och tävlingar, samt konkurrenskraftiga odds. En varierad portfölj säkerställer att du kan betta på de evenemang och typer av spel som passar dig bäst.

Oftast är bettingsajterna inte enbart fokuserade på just e-sports. Men de flesta spelbolagen idag har en relativt stor sektion för just odds på olika e-sporter.

Användarvänlighet och support

En plattform som är lätt att navigera och som erbjuder professionell kundtjänst höjer spelupplevelsen. Var noga med att kolla så att sajten dessutom fungerar bra i mobilen, vilket underlättar för dig som vill hålla koll på spelen även när du är på språng.

Ansvarsfullt spelande

Betting bör alltid ske med ansvar och självkontroll. Sätt upp tydliga gränser för hur mycket tid och pengar du kan lägga för ditt spelande. Följ dessa steg för att skapa hälsosamma spelvanor:

  • Bestäm en budget: Börja med att bestämma en månads- eller veckobudget som du inte överstiger.
  • Undvik att jaga förluster: Försök inte att återvinna förlorade pengar genom att betta mer. Acceptera istället förlusten och gå igenom dina strategier på nytt.
  • Ta pauser: Det är viktigt att inte låta spelandet ta överhanden över andra delar av ditt liv.

Svenska bettingsidor har alltid en funktion där man själv kan sätta gränser för sitt spelande. Men det finns också gott om spelbolag utan svensk licens som erbjuder dessa verktyg. Ta en titt på svenskbetting.com för mer information om detta.

Sammanfattning

E-sports betting erbjuder en underhållande mix av spänning och potentiella vinster, men kom ihåg att det inte finns några garantier i betting. Att göra research, använda sunt förnuft och försiktighet är dina bästa verktyg för att lyckas med e-sports betting. Genom att välja en pålitlig speloperatör och ha en sund inställning till spelande kan du njuta av spelandet med detta spännande och moderna format.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.