Sony: Svenskarna är usla äventyrare

Hälften av svenskarna vet inte i vilket väderstreck Polstjärnan finns

I en ny undersökning ställer PlayStation svenskarnas överlevnadskunskaper på prov. Resultatet visar att många skulle få det riktigt svårt även med grundläggande saker som att navigera och göra upp eld utan moderna hjälpmedel. Exempelvis vet hälften av svenskarna inte i vilket väderstreck Polstjärnan finns.

Idag har PlayStation-spelet Uncharted 4: A Thief’s End världspremiär med äventyraren och skattletaren Nathan Drake i huvudrollen. Det är ingen hemlighet att Sony satsat stora pengar på att marknadsföra sitt spel. Bolaget har inför releasen till exempel genomfört en panel undersökning om svenskarnas förmåga att överleva i vildmarken. Nathan Drakes sysselsättning tar honom till några av världens mest avlägsna platser, där hans överlevnadskunskaper ständigt sätts på prov. Ett karriärval som tyvärr inte tycks passa de flesta svenskar, enligt en undersökningen från Novus på uppdrag av PlayStation.

– Alla har nog någon gång drömt om att hitta en skatt fylld med rikedomar. För alla oss som inte är klippt och skurna för rollen som äventyrare förblir det nog en dröm. Som tur är bjuder Uncharted 4: A Thief’s End på all den spänning vi kan sakna i vardagslivet, säger Nils Bråfelt, marknadschef på Nordisk Film.

I Novus undersökning uppger 57 procent av svenskarna att de inte kan eller inte vet om de kan göra upp eld utan tändare eller tändstickor.

– Det är lite oroväckande ur överlevnadssynpunkt att så många inte vet om de skulle klara av att göra upp en eld. Förhoppningsvis kan de plocka upp ett och annat knep från Nathan Drake, fortsätter Nils Bråfelt.

För en skattletare är det onekligen viktigt att kunna navigera rätt. Undersökningen tyder dock på att detta kan bli en tuff uppgift för många, i synnerhet utan GPS. Tre av fyra uppger visserligen att de kan navigera med enbart karta och kompass, men hälften säger samtidigt att de inte vet i vilket väderstreck Polstjärnan finns. Bland personer i åldern 18-29 år är siffran hela 67 procent.

– Kanske är det så att en del kunskap gått förlorad mellan generationerna. Det är nog inte bara jag som litar lite för mycket på min smartphone för att hamna rätt, avslutar Nils Bråfelt.

Frågor Novus-undersökning Ja Nej/Vet ej
Kan du göra upp eld utan tändare eller tändstickor? 43 57
Kan du navigera enbart med hjälp av en fysisk karta och kompass? 73 26
Kan du göra en råbandsknop? 54 46
Vet du i vilket väderstreck Polstjärnan finns 52 48

 

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Hero Kommunikation/Sony PlayStation. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1 003 intervjuer genomförts under perioden 21-27 april 2016. Deltagfrekvensen är 57 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

0 Delningar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.