Soundtracksöndag, del 10: Har vi hört den förr?

När ni knappat er igenom diverse olika spel har ni säkert hört melodier som känns bekanta. Det finns goda skäl till det. Ibland är det rakt av licenser av originallåten, andra gånger är det inspirerat av originalen. Vissa gånger kanske det rent av bara är en tillfällighet. Ibland är melodierna rakt av från originallåtarna, ibland är det rytmiken som står för den gemensamma nämnaren. Ibland är det bara känslan och tongångarna som får oss att osökt tänka på originalartisterna. Andra gånger är det bara en tillfällighet, som när ett band från 2000-talet har melodier som starkt förknippas med låtar från mitten av 80-talet.

Vi har ett redigt gäng låtar att gå igenom, så det här blir första delen i en miniserie. Känner ni till någon låt som låter bekant? Skriv gärna en rad och tipsa oss om det!

Sonic the Igelkott

Det finns ett helt gäng låtar från Sonicserien som har sitt potentiella ursprung i musikvärlden. Många av melodierna har blivit lika ikoniska som de från Metroid, Super Mario Bros. och Zeldaserien. Det som gör att jag tycker om spelmusik så mycket är att jag, som musiker, är väldigt intresserad av väldigt mycket olika genrer. Spelmusik har en tendens att ta ut svängarna mer än många artister och jag kan få ett omåttligt stort lystmäte i melodier när jag lyssnar på musiken i vissa spel.

Det första exemplet kommer från Star Light Zone i det första spelet som släpptes till Genesis (eller Mega Drive för oss européer).

De flesta av oss kan säkert nynna med så fort låten börjar, men visste ni att melodien som inleder stycket är inspirerat av en låt med Bobby Caldwell? Många av er är nog inte så bekanta med honom av tidsrelaterade skäl, så låt mig förgylla er vardag med denna kuriosa.

En annan känd låt från spelet är Spring Yard Zone som har sin tydliga rytmik. Personligen var det den som fastnade först när jag hörde låten. Jag misstänker att så också var fallet för Masato Nakamura, basist och låtskrivare för J-popbandet Dreams Come True.

Om ni lyssnar på en särskild låt av Bobby Brown kommer ni höra att fjädergårdens trudelutt har sina tydliga referenser i låten nedan. När ni lyssnar på originalet hör ni hur extremt åttiotalig låten är. Det intressanta (för mig, åtminstone!) är att när jag hör originalet hör jag något som är så tydligt bundet till sin tid, men när jag lysnsar på låten från Sonic hör jag något som är så mycket mer tidlöst. Det här är inte enda gången det händer.

Med Sonics framgång på Segas 16-bitarmaskin kom det inte helt oväntat en version till deras 8-bitare; Master System. I denna version springer spelare genom Bridge Zone (nej, vi pratar inte om det ökända tantgodiset) till en melodi som nog är bekant för en del.

Hur många av er växte upp med att följa de tre papporna och busslasten döttrar som utgjorde familjen i Huset Fullt? En klämkäck serie som är sådär löjligt mysig och harmlös. När en tänker på den fantastiskt sjuka hjärna som bor i Bob Sagets kranium är det svårt att föreställa sig att han har varit hellyllepappa nummer ett. Serien hade ett intro vart refräng fastnar lika hårt som kontaktlim på ögonlocken. Vänta in deras rodtrip över Golden Gate-bron så får ni början på Bridge Zone.

I den tredje delen i Sonicserien till MEga Drive hakr Knuckles på och stökar till det för äggmannen. När spelare väl tagit sig igenom spelet och lekt super saiyajin får vi som bekant eftertexter. Den här låten spelas där:

Michael Jackson sägs ha skrivit musik till Sonic 3. En av låtarna är Carnival Night Zone. Om en lyssnar på trummorna kan en se paralleller med många av låtarna från Michael Jacksons Dangerous. Även om den ljudbilden var karaktäristisk med MJ och hans musik var det inte unikt för honom. Det kanske kan ses som en kandidat på denna lista, men det är ju faktiskt originalmusik skriven till spelet. Stranger in Moscow är dock en låt som fått avtryck i Sonic 3. Som ni hör är Sonics version mycket poppigare, medan popkungen har en mycket mer avskalad och lugn version.

Vi fortsätter med Sonic & Knogis och låten Ice Cap Zone. Här har vi ett riktigt bra exempel på hur otroligt bra 80-talsmusik gör sig i tv-spel. För att hitta likheterna ska ni vänta in ”refrängen” på låten och suga in melodierna som levereras där.

Det här är en av de låtar som Michael Jackson sägs ha skrivit, men så är icke fallet. Vi kan dock lyssna på The Jetzons refräng i Hard Times för att höra likheterna med föregående låt. Melodierna är nästan identiska, men känslan de olika låtarna ger är enorm.

To be continued…

Vi tar en paus här och fortsätter kavalkaden nästa vecka. Vi har en hord av låtar att dela med oss av, så häng med oss då!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.