Soundtracksöndag: Julig spelmusik

Nu ska öronpyntet fram!

Jag är en sällsamt sjuk jäkel när det kommer till julmusik – såtillvida att jag älskar den. Jag kan fortfarande grimasera illa när jag tvingas lyssna på Mariah Carey, Triad, eller (Gud förbjude) tas till Whamhalla, men det fäller aldrig min julanda! Särskilt inte om det sistnämnda händer samtidigt som jag ser filmen Last Christmas, för den är helt enkelt superb, men nu ska jag inte gå vilse.

Julmusik är ju dock inte bara poplåtar – det är ju soundtracks också! De första två Ensam hemma har en given plats i min julspellista, likaså Merry Christmas Mr. Lawrence, The Nightmare Before Christmas och Grinchen i någon form. I filmens värld finns massvis att ta av, men hur är det med spelvärlden egentligen? Det är måhända inte lika fullt som i filmvärlden, men här finns ju massor! Här nedan följer ett par riktigt härliga inlägg i spellistan, som du inte nödvändigtvis hittar på Spotify.

Den första är låten som motiverade mig att skriva den här listan, nämligen en All I Want for Christmas is You-cover med samma ljudavtryck som Nintendo Wii Shop Channel (R.I.P.). Det här är nästan påtaglig julanda, särskilt för de som hade turen att få en Wii i julklapp anno 2008.

Och på tal om digitala kyrkogårdar med Nintendo som dödgrävare: eShoperna på 3DS och Wii U hade ju faktiskt unika, juliga melodier för alla som handlade i juletid. Det hände framför allt 2013 och 2015, som fick var sin unik melodi. Personligen har jag gärna på 2013 års upplaga under mitt eget julhandlande.

RARE:s N64-klassiker Diddy Kong Racing har ett fenomenalt julsoundtrack i världen Snowflake Mountain. Legendaren David Wise försåg var och en av banorna Everfrost Peak, Walrus Cove samt Frosty Village med unika, julklingande melodier (Snowball Valley fick dela låt med Everfrost Peak). Min egen favorit av dem måste nog vara Walrus Cove.

Japanska rollspel har ett vinterområde någonstans – det är en oskriven regel. Oftast har dessa områden också ett sällsamt, lite vemodigt soundtrack med bjällerklangsackompanjemang. Det gäller för Octopath Traveler, Tales of Symphonia, Pokemon X/Y, Golden Sun och Trials of Mana. Secret of Mana också, men A Wish, som låten heter, är allvarligt talat för vemodig för julkänslor. Nej, i stället är stycket jag helst vill rekommendera från Harvestella – det bästa spelet från 2022 jag spelat i år (och kanske någonsin; det har enbart växt på mig sedan recensionen!). Stycket kommer från ett område i spelet som passande nog är både snöigt och djupt religiöst.

Vi avslutar med Ragnarök Online, som har några riktigt fantastiskt juliga melodier fler borde få äran att lyssna på. Självklart håller de bättre för de av oss som spelade under glansdagarna. Men det fina är att spelet fortfarande går att uppleva, även om du förmodligen helst vill göra det på privata servrar. Oavsett har RO remixade versioner av flera av städernas låtar när du besöker dem i juletid. Det, och en mysmix av White Christmas.

Är du inte i julandan nu kan jag inte hjälpa dig, men det var baske mig värt ett försök. Nu ska jag pimpla glögg och njuta av den första vita jul jag haft på många år.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.