Soundtracksöndag, del 4: Tributer

Veckans post blev lite sen. Jag brukar vilja posta de här vid tolv, men jag har fallit in i ett tungt missbruk som heter Overwatch. Tolvtimmarspasset igår kändes inte som mer än en liten stund. Tunga droger åsido – dagens avsnitt bryter av soundtracktemat en smula, men håller sig fortfarande inom ramen för spelmusik.

När vi fortfarande bara hade Amiga och NES att leka med vad ljudbilden i spelen väldigt begränsade. Det var bara de mest inbitna fantasterna som diskuterade musiken från spelen och vad den faktiskt innebar för många. Musikerna i sällskapen lyssnade nog lite extra på musiken för att urskilja särskilda melodier eller stämmor. Idag lever vi i en väldigt lättillgänglig värld med webbsidor som t.ex. Youtube, där precis allt finns att hitta. Recept och instruktioner på hur man bakar en tårta? Inga problem? Vet du inte hur ett visst ord uttalas? Det grejar vi? Har du ett obeskrivligt sug efter japanska reklamer som får hjärnan att smälta? Låter otäckt, men det går att ordna!

Spelmusiken är knappast en förbisedd kategori och det finns soundtracks till höger och vänster, för att inte tala om det här avsnittets tema – tributer. Jag har hört att från metalmario till jazziga Metroidtolkningar och jag tänkte tipsa er litegrann om olika artister som huserar på bl.a. Youtube.

Black Mages

[youtube id=”fzQUkfnhP-E&list=PL6BE1C0F958B8261D”]

Det här är nästan lite fusk, men samtidigt så grymt häftigt. The Black Mages var ett instrumentalt band som grundades 2002 av Nobuo Uematsu, mannen bakom större delen av Final Fantasy-musiken. Med sig hade han Kenichiro Fukui (kompositör på först Konami och sedan Square Enix), samt Tsuyoshi Sekito (kompositör på Square Enix). Tre kompositörer som tillsammans spelade Final Fantsy-musik med en touch av proggressiv metal, där vi fick uppleva klassikerna från de olika spelen med en köttigare och snyggare ljudbild. Sedan bandet startade hann de utöka musikerna med Keiji Kawamori (som jobbat på många av FF-spelen), Michio Okamiya (producent på Romancing SaGa 3), samt Arata Hanyuda (jobbade på Front Mission 3). Den 7:e Augusti 2010 lade Nobuo Uematsu ned bandet, men han fortsatte framföra rockarrangemang med sitt andra band, Earthbound Papas.

Yungtown

[youtube id=”9v3glaYfl1k”]

Yungtown är en 26 år ung rappare som på sin youtubekanal postar allt från recensioner, komedi, och såklart musik – allt med ett speltema. Han har en väldigt bra röst för rap och han kan gå lös ordentlig i en del av sina låtar. Han första video, Settle in Smash  tillsammans med Garret Williamson, fick 30.000 visningar på kort tid och är nu mer än halvvägs till 700.000. Med över 100.000 prenumeranter är Yungtown en av kanalerna som du borde hålla koll på, inte bara om du gillar spelrelaterad musik, men även för hans roliga videos där han trollar loss ordentligt. Se hans video The Legend of Zelda: Skyward Board för att förstå vad jag menar. Och nej, det har inte så mycket med Zelda att göra.

Komedin åsido, hans musik är välproducerad och professionell och håller måttet utan tvekan. För dem som gillar rap men är ointresserad av tv-spel kan fortfarande njuta av hans musik. När vi ändå är inne på rap kan vi fortsätta med nästa bidrag på listan…

The Adventures of Duane & Brando

[youtube id=”R6L9bUouDr8″]

The Adventures of Duane & BrandO, bestående av Duane Zuwala och Brandon Lackey (BrandO), är en explicit rapduo som gör remakes på tv-spelslåtar och lägger rap och sång på det. Duon har varit aktiva till och från under flera år då de båda har jobbat på sina soloprojekt; ”8-Bit Duane’s Action Adventure World” och ”The Amazing BrandO”. Den 29:e Oktober 2012 gick de ut med att de återförenats via en Kickstarterkampanj som lyckades nå sitt mål.

De har genom åren släppt fyra stycken album, EP of Doom (2008), LP of Destruction (2009), Mario 3, samt Earthbound. Några av deras mer kända låtar är bl.a. deras Mega Man 2-medley, som ni kan se i videon ovan, Gannon Rap och den fantastiska musikaliska berättelse som är Final Fantasy.

Duane & BrandO är en av mina absoluta favoritband när det kommer till speltributer och jag kan varmt rekommendera att ni kikar igenom deras kanal på youtube.

Maluka

[youtube id=”wr-buV4tYOA”]

Damen bakom namnet Maluka kommer från Monterrey i México och är en jättecharmig tjej, vars minimedley från Skyrim med låtarna ”The Bard’s Song” och ledmotivet till spelet fullkomligt exploderade i popularitet då den släpptes. Med 16.619.345 visningar i dagsläget är det här en av de populäraste tributerna till Skyrim och ni kommer förstå varför när ni lyssnar.

Maluka har ett stort intresse i tv-spel och har gjort ett par covers som färgats av hennes singer/songwriter-vibbar och därigenom har fått en tydlig, karaktäristisk stämpel. Favoritögonblicket i hennes videos (utöver de fantastiska låtarna) är när hon lite blygsamt tackar för att man lyssnat i slutet. Hon har en särskild typ av ödmjukhet som gör hela upplevelsen så mycket mer genuin och jag tycker verkligen ni borde ta en titt på hennes kanal.

OverClocked Remix

[youtube id=”zQkbLSrChfs”]

Det här är inte en artist utan snarare ett community. På deras hemsida http://ocremix.org/ finns det en uppsjö av (oftast) instrumentala remixer till alla möjliga olika spel, där du kan sitta och bläddra till förbannelse om du så vill. Nackdelen med att det förlitar sig på kvantitet är att många av remixerna inte är särskilt bra och jag kommer osökt att tänka på Xbox Live och deras indiekategori under Xbox 360-tiden, då mycket av innehållet höll en extremt låg kvalitet. Låt inte detta avskräcka er, då det finns en del fantastiska låtar ni inte vill missa.

Som fan av At the Gates är låten i videon en av mina favoriter, då den dels har sång, men även är komponerad riktigt bra och -enligt mig- fångar den där At the Gates/metal-vibben otroligt bra. Musikstilarna som finns att hitta på OCRemix är otroligt blandad, då du har allt från dystra låtar som känns som soundtrackmusik, till de mer poppiga och svängiga låtarna med tydligare elektroniska influenser.

Nestalgica

[youtube id=”PpKjvaLX4R8″]

Är ni sugna på lite mer renodlad rock kan jag rekommendera en kanal jag nyligen hittat – Nestalgica, en svensk kille som gör rockcovers av främst NES-låtar, där han arrangerar musiken med hårda trummor, ackompanjerat av hans gitarrspel. Låtarna sticker inte ut, men de är välproducerade och håller en bra standard för den här typen av remixer och han har valt att göra covers på spel man sällan hör i de här sammanhangen. I skrivande stund har han 66 videos upplagda, med diverse musik från Shadowgate, Mario, Journey to Silius och Shovel Knight, för att nämna några.

Starbomb

[youtube id=”h2Lw9Zs98Gg”]

Om en är spelintresserad och tycker det är roligt med Let’s Plays är nog Game Grumps ett bekant namn. Kanalen startade som en kul grej av Arin Hanson (Egoraptor) och Jon Jafari (JonTron) under 2012. Arin kommer från ”Newgroundsgenerationen” av animatörer och blev känd med sin serie ”Metal Gear Awesome” på nämnd sida.

2013 slutade Jon som ”Not So Grump” och flyttade til Nre York med sin flickvän, vilket fick många fans att få frispel och börja koka ihop konstiga konspirationer kring separationen från Arin. När Dan Avidan (sångare i Ninja Sex Party) axlade Jons mantel var många skeptiska till honom, men han har idag blivit synonym med Game Grumps. Dan är fortfarande aktiv med Ninja Sex Party där han tillsammans med Brian ”Ninja Brian” Wecht gör pubertal men väldigt välskriven musik. Tillsammans med Arin bildade de tre Star Bomb under 2013 och är aktiva än idag.

Kombinationen av Brian Wechts kompositioner, Dans fantastiska sångröst och Arins rap skapar ett mysigt och väldigt roligt sound, där melodierna lätt fastnar i huvudet. Jag vet inte hur många gånger jag har gått runt och nynnat på ”I Choose You to Die”, bara för att den har så geniala melodier i kombination med Dans sång. Musiken finns postad på Arins egna kanal Egoraptor, men om ni söker på ”Star Bomb” så kommer ni få upp en hel del träffar från andra kanaler, där musiken har animerats av diverse människor.

Viper of Vic

[youtube id=”WUJ-2scMxBc”]

Hittills har det mesta som presenterats i det här avsnittet varit orkestrerad tv-spelsmusik, där melodierna kommer från spelen, med ljudbilden som den bidragande faktorn.

Jajaja, det verkar kanske lite skamlöst, men av all 8-Bitarsmusik jag har hittat på youtube måste jag ändå påstå att jag håller lite högre kvalitet än det mesta. Jantelagen kan brinna, för nu tänker jag promota mig själv litegrann.

Jag går under namnet ViperofVic på youtube och mitt bidrag till den här listan börjar från andra hållet, då jag använder mig av samplingar från NES-spel för att göra covers av såväl tv-spelsmusik som låtar skrivna av ”vanliga” artister. Det är allt från System of a Down och Ghost, till Adele och Michael Jackson. Den spelmusik som reviserats är dock inga klassiska låtar från 90-talet, utan mer orkestrerade soundtracks som Destiny och Dark Souls, då det skapar tillräckligt mycket kontrast mellan den ursprungliga ljudbilden och NES-ljudet.

I skrivande stund håller jag på med att sätta ihop ”Meliora”, den senaste skivan av Ghost och har hittills pusslat ihop sju låtar från skivan. Kanalen är fortfarande väldigt liten, men mottagandet och kommentarerna jag får på låtarna är så positiva att jag bara hoppas att det kanske exploderar någon dag och blir riktigt stort. Mer tv-spelsmusik åt folket!

…och det, som de brukar säga, var det.

Det finns gott om spelmusik som fått sina tributer där ute och jag kan omöjligt nämna alla, dels för att det finns så otroligt många artister, dels för att jag helt enkelt inte känner till alla. Har du någon favorit som jag inte har nämnt här? Finns det något särskilt tema du vill att jag ska skriva om? Lämna en kommentar!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.