Speljulklappar 2019: Varvat Edition

Eftersom all julstress har mig i sitt stim, ber jag på förhand om ursäkt för alla nödrim.

Går du som vi och gnor i julbestyr till du blir alldeles led och yr? Vi säger ju att det är tanken som räknas, ändock räknas klapparna likväl och det väsnas. Det är då man önskar att man tänkt sig för och motat Olle i grind. Och därför tänkte vi på Varvat ge er en julhandelns medvind. Med denna lista på tio klappar ska du nog hitta något som nappar. Varvat presenterar: Speljulklappar 2019, komplett med dåliga nödrim utan inbyteskvitton.

Gärna något nytt; hellre något gammalt

Att det är bättre att konsumera i andrahand lär inte ha undgått någon, och även vi på Varvat vill fira en hållbar julafton. Men på Erikshjälpen, Stadsmissionen eller Röda Korset hittar man sällan spel, och gör man det, ja då blir det så lätt fel. Blocket, Tradera, Bjussa, eller varför inte Kronofogdens lösören, där kan du lätt hitta något att klä i julsnören.

Digitala presenter

Steam, GoG och Microsoft Store har funktioner för att ge bort spel i present. Även Sony har i viss mån lämnat denna dörr på glänt. Ett ypperligt tillfälle att visa lite omtänksamhet och kärlek, utan att för den sakens skull bidra till ett fysiskt spelbibliotek. Så bespara din vän lite plats och samvete, och varför inte passa på att köpa en titel med multiplayersamarbete?

Biljetter till en spelkonsert

Bild: Joystick 12.0:s evenemangssida på Facebook.

”Jag önskar mig en upplevelse.” Visst låter det bekant? Den här sortens önskningar har ökat markant. För en som gillar spel hör oftast musiken till, och här finns gott om tillfällen att avnjuta den live, om man så vill. Via konserthus från Stockholm till Malmö och något däremellan, kommer tillfällen ändå på tok för sällan. Så man får passa på när tillfälle finns, och varför inte själv hänga på om det hinns?

Ring Fit Adventure

Har din vän, din sambo eller din familj Nintendo Switch? Nog är det en maskin med gott om kitsch. Ring Fit Adventure dock, jag kan inte poängtera detta nog, är ett spel jag kan kalla roligt med fog. En bisarr kontroll formad som en ring? Vilket genidrag! Och dessutom är det berättigat friskvårdsbidrag.

Death Stranding

Årets spelsnackis alla kategorier och ett uppenbart mål för framtida parodier. Death Stranding är ett sånt där ovanligt verk till spel, av vilket man oavsett man spelar eller ej får ta del. Ett spel som är svårt att missa även om du det ej har, men som torde stå på önskelistan hos alla och en var. Har du ock som jag ej heller en PlayStation 4, är det lätt hänt att fylla önskelistan med presenter så dyra.

En 8bitdo-kontroll

8BitDo:s NES-inspirerade mus: något att ge bland speljulklappar 2019?
Bild: 8BitDo:s hemsida.

På senare år har valfrihet och kontroller gått hand i hand, och bland valbara kontroller är det av 8BitDos man får blodad tand. Med moderna designtolkningar av allt från Gamecube och Mega Drive till NES, såväl utan som med sladd, om man på batteri blir less. Datormusen ni ser i bild här bredvid är för övrigt inhemsk. Den är formgiven av Daniel Jansson – en svensk.

En minikonsol (eller två)

NES, SNES, Mega Drive, PlayStation, Neo Geo – alla har de nu doppat tårna i minikonsolernas å. Med en sådan uppsjö av alternativ kan det vara svårt att välja; ett fel val och man får stoltheten svälja. För mina pengar är Nintendo och SEGA en ”safe bet”, bara man ser till att i den sistes fall skaffa rätt. Med senaste tidens prisras kanske till och med en PlayStation Mini är fett?

En god bok

Bild: Geeksline Publishings hemsida.

Printad media har fått sig ett uppsving på senare år – tänka sig! Nu kan vi bläddra i allt om esport och spelsamlande till brädspel, men hujedamig. Inbundet är inte direkt billigt, men med en sån här kvalitet på papper och färg kan jag hosta upp cashen villigt. Måhända bläddrar mottagaren bara i den en enda gång, men vad gör det? Lägg den på hens soffbord till gästen eller be hen skicka vidare, ty det är inget permanent, det här med julpaket.

Brädspel

Brädspel är för den oerfarne svårt att navigera. Utbudet har allt möjligt för 3-5 spelare och ibland än mera. Vare sig du tittar på dyringar som Gloomhaven eller billiga klassiker som Catan, är brädspel något du kan ha kul med som fan. I rätt sällskap är det precis lika kul som att spela digitalt, och är det till en sådan gejmer du vill ge, är utbudet allt annat än skralt. Boss Monster är en höjdare med spelreferenser i spader; Fluxx-utgåvorna har ett lika härligt som diffust mål; DOOM bjuder på intensiva eskapader, men snälla – för guds skull – skippa Monopol!

En tavla

Nu är det kanske inte så lätt att hinna få leveranser från utlandet, men den internationella handeln har gett mycket konst värt namnet. Brittiska 8-bit Boutique visar ett imponerande hantverk på sin Instagram, men har dessvärre inte hemsidan helt uppdaterad med det nya längst fram. Fans av den traditionella japanska konstformen ukiyo-e, kan finna kreativa alster där Mario, Fox eller Pikachu ser ut som en fåne. Pysselportalen Etsy står för många helt unika ting, till exempel kläder, örhängen eller en zeldaring.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.