Spelmode, del 2: Inky Pinky och Clyde (Pac-Man)

Namnet Pac-Man uppstod från det japanska パックマン, vilket kan översättas till ”Pakkuman”. Japanska har många onomatopoetiska ord, som beskriver olika typer av ljud. När vår gula figur äter låter det enligt japanskan ”pakku” – ljudet av att tugga. Om vi ska översätta Pakkuman (eller Pac-Man) till svenska blir det i princip ”tuggmannen”. ”Mumsmannen” låter dock bättre enligt mig.

Klädesplagg: T-shirt
Spel: Pac-Man
Motiv: Clyde (grön, egentligen orange), Inky (turkos, ibland grön) och Pinky (rosa) samt ett UFO
Köpt: Fick tröjan av en bekant.

Ett varmt mottagande i västvärlden

Pac-Man släpptes för första gången i Maj av Namco 1980. Mannen bakom den ikoniska figuren var Toru Iwanati. I Oktober samma år släpptes det i Nordamerika av Midway Games. Från start fick spelet ett ganska ljummet mottagande i Japan, men när spelet lanserades i Nordamerika exploderade efterfrågan på det. Detta gjorde att spelet nådde en enorm popularitet och blev snabbt en ikon för 80-talets popkultur.

När Pac-Man släpptes var de mest populära spelen rymdshooters, där Space Invaders och Asteroids. var de två största. När det kom till PvP var Pong en av de största, så när Pac-Man släpptes skapade det en ny genre. Det ses ofta som en milstolpe i spelhistorien, med en popularitet och ikonstatus som har lämnat ett tydligt avtryck.

Med mer än 30 officiellt släppta titlar, spin-offs och en hel hög med inofficiella spel och bootlegs har Pac-Man medverkat i ett antal spel som får Mario att ge ifrån sig en bekräftande applåd, ett litet leende och den där nickande, imponerade blicken.. Enligt Davie Brown-indexet är Pac-Man den mest igenkännliga spelkaraktären i Nordamerika, med 94% som vet vem han är.

Pac-Man är även en av de längst pågående serierna i spelhistorien, då det varit aktivt sedan sin release för 37(!) år sedan. Detta har gett det en plats i samlingen hos Smithsonian Institution och New Yorks Museum of Modern Art.

Banbrytande speldesign

Pac-Man ses som en av de mest inflytelserika spelen genom tiderna, med en mängd olika nya spelmekaniker som idag är standard i många spel. Vår gula protagonist var dels den första riktiga spelmaskoten, dels etablerades labyrintjakter som en genre. Det visade även karaktärer med personlighet i form av de fyra spöken som är spelets huvudsakliga antagonister. Dessa fyra hade olika AI som reagerade olika på Pac-Mans rörelser.

Det rosa spöket heter Pinky och är ett busfrö, men väldigt envis och uppfinningsrik. Har en crush på Pac-Man i vissa spel. Den turkosa (ibland gröna) heter Inky och är blyg och lite fjantig av sig, men väldigt oförutsägbar. Clyde är orange (men förväxlas ibland med Blinky och är då röd istället). Clyde ses som ganska feg och korkad, men kan vara smartare än vad hen utger sig för att vara. Hen bryr sig egentligen inte om att jaga Pac-Man. Det röda spöket heter Blinky (och förväxlas ibland färgmässigt med Clyde) är dem stereotypa ledaren. Hen är bossig, en mobbare med dåligt humör, brysk, snabb, bortskämd, grinig, farlig, elak, sarkastisk och girig. Tänk er en blandning av internettroll, sura gamla pensionärer i filmer och Donald Trump så får ni en bra bild av vad Blinky är för typ av karaktär.

Det var även det första spelet att ha power-ups, vilket förändrade spelrytmen avsevärt. Tillsammans med cutscenes bidrog det med nya element som idag är en standard i de flesta spel. I Pac-Man var det dock lite simplare, med korta filmsekvenser som visade Pac-Man och Inky som jagade varandra till en klämkäck jingel.

Annan media

Spelet har inspirerat till en myriad av merchandise och mediaformer. Det släpptes bl.a. en animerad serie på TV, producerad av Hanna–Barbera. Serien visades i Nordamerika på ABC från 1982 fram till 1983. Vid ett tillfälle var en film planerad, baserad på spelet, men den blev aldrig klar. Under 2010 utvecklades en datoranimerad serie under namnet Pac-Man and the Ghostly Adventures. Serien släpptes på Disney XD i Juni 2013.

Pac-Man and the Ghostly Adventures, även känd som Pac-World. Japan, Kanada och USA ligger bakom produktionen som blev en datoranimerat komediäventyr med Namcos maskot.

En singel från paret Buckner och Garcia, ”Pac-Man Fever”, låg på 9:e plats på Billboard Hot 100. 1982 sålde den guld, med över en miljon kopior. Totalt har 2,5 miljoner exemplar sålts vid 2008.

Under samma år gjorde ”Weird Al” Yankovic en sång med samma namn som spelet, men i sin karaktäristiska, parodiska anda var den baserad på Beatles ”Taxman”. Tydligen hade Beatles skivbolag ingen humor då låten tvingades att plockas ned av bandets advokater. Låten planeras dock att släppas i år i en samlarbox av Weird Al, med samtliga 15 album. Under 1992 släppte Power-Pill (ett alias använt av Aphex Twin) en låt med artistens klassiska breakbeats och diverse samplingar från spelet.

 

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.