Star Wars har så många spel!

Det är den fjärde maj och Star Wars-dagen lider mot sitt slut. Efter en lyckad fest med just Star Wars-tema vill jag avrunda dagen med ett passande spel. Det slår mig dock att det är lättare sagt än gjort att bara välja ett – här finns ju så sinnessjukt många att välja bland!

I min barndoms skräniga minnen är Rogue Squadron-trilogin den okrönte kungen av flygarspel inom franchisen. Jag plockade till och med alla guldmedaljer på den svårnavigerade gegga som är N64-versionen av originalet (Raid on Sullust är verkligen ingen rättvis guldmedalj). De två uppföljarna spelar bra än i dag – särskilt Rogue Leader – men sorgen över att aldrig få en ordentlig uppföljare från de skarpa sinnena på Factor 5, som ju är borta nu, svider något oerhört.


Star Wars: Squadrons släpptes av EA för 3 ½ år sedan och lyckades väl med sin singelspelardel klia lite på rätt ställe. Dess fokus på multiplayer blev dock dess fall och i dag får du nästan sätta samman ett gammeldags LAN-party för att få ihop en skvadron för lite dogfighting (har du ett på g? Bjud in mig!).

För övrigt är Star Wars: Squadrons snorbilligt på Steam just nu och mer än väl värt sin prislapp på ynka 1,99 euro.

[glatt ljussabelsvingande]

Slagsmål då? Inget går väl upp mot lite gammalt, hederligt ljussabelsvingande. The Force Unleashed var rätt uppskattat när det kom. Till och med den något underlägsne (men fortfarande roliga) Wii-versionen fick ju ett omsläpp häromsistens. Lika så Jedi Knight– och Dark Forces-spelen. De må inte vara canon längre, men legenderna om Starkiller respektive Kyle Katarn håller hög klass än i dag.


Jedi: Fallen Order och Jedi: Survivor är ju goda moderna motsvarigheter. Framför allt är det förstnämnda lättillgängligt i Steam-biblioteket, men hade även utan det varit rejält billigt med sitt nuvarande reapris (3,99 €).

Battlefront-debaclen vill jag inte ägna en tanke för mycket åt. Precis som Rogue Squadron är de minnena kanske bäst vårdade just som minnen. Pandemic gjorde verkligen en skock riktigt bra spel där under 00-talet.

Klossar

Star Wars kan sägas ha räddat LEGO såväl i klossammanhang som i spelsammanhang. Sex stora titlar (varav en är en kompilering med extrainnehåll) samt en bunt mobilspel kan franchisen visa upp. Och de är alla riktigt roliga spel, även om jag minns en hel del låsningar/krascher i Gamecube-versionen av LEGO Star Wars: The Original Trilogy och Wii-versionen av LEGO Star Wars: The Complete Saga.

Efter att ha maxat 4/6 LEGO-SW-spel är jag dock rätt nöjd. En vacker dag SKA jag plasta upp Clone Wars på Wii, men den dagen är inte i dag, för att jag helt enkelt inte orkar koppla in mitt Wii.


För att cirkulera tillbaks till utgångsläget; kanske är det nu man borde bekanta sig med X-Wing– och TIE Fighter-spelen? Flygsimulatorer som ändå inte verkar ha åldrats bortom all redbarhet riktigt ännu. Och, ska jag vara ärlig, vars storhet jag aldrig på allvar satt mig in i.

Med så många snuskigt billiga paketpriser på Star Wars-spel på Steam, GOG och Humble är det onekligen att bara välja och vraka. Är du en av oss som gillar fysisk media i allmänhet och kanske retro i synnerhet tänker jag avsluta denna text med Star Wars på NES (och Game Boy, Game Gear samt Master System). SEGA-varianterna är något … segare, men NES-spelet är en mysig resa i konstig, men ändå tilltalande speldesign.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.